Indiánská máta dokáže probudit tělo i mysl

Saturejka douglasova je léčivá bylinka ho´jně rostoucí na západním pobřeží Severní Ameriky. Pro její hojné léčivé účinky je známa také jako “
yerba buena“. Ve španělštině „yerba buena“ znamená „dobrá bylina“. 

Yerba Buena, Clinopodium douglasii

Specifický přídomek Saturejky doglasovy yerba buena, pochází od Davida Douglase, který v roce 1823 vytvořil v Kalifornii více než 500 sbírek rostlin, když ho Royal Horticultural Society of London poslala sbírat druhy, které by rostly v Anglii. Žádný jiný sběratel nemá se svým jménem spojeno více rostlin než David Douglas.

Tuto úžasně užitečnou bylinku, kterou již dlouho používali američtí indiáni jako lék na zažívací potíže, nachlazení, dokonce i artritickou bolest, si můžete vychutnat také jednoduše jako osvěžující čaj. Je bohatý na antioxidanty, jako je kvercetin, limonen a katechin, a má relaxační účinek na mysl a tělo.

Domorodí obyvatelé severní Ameriny házeli bylinku do ohně, aby vytvořily aromatický dezinfekční prostředek. Nebo si stonky a listy omotávaly kolem hlavy, aby si léčily bolesti hlavy, a používaly je na mytí pokožky k léčbě vyrážek a pálení. I dnes se pro své štiplavé oleje běžně používá v zubních pastách a mýdlech.

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Grafickou podobu zajistil WebRex s.r.o.
 
Výroba www stránek a eshopů