Orel si připomíná 100 let od sletu v Brně, městem šel průvod 300 lidí

foto Průvod Brnem jako připomínka 100 let od prvního orelského sletu v Brně, 26. června 2022.

Brno - Zhruba 300 lidí a 40 praporů bylo dnes v centru Brna k vidění v orelském průvodu, který je součástí víkendové připomínky 100 let od prvního orelského sletu v Brně. Generální sekretářka Orla ČR Kristina Horáková ČTK řekla, že Orel stále žije, létá a je funkční organizací. V ČR má přibližně 19.000 členů. Jednoty se nacházejí napříč republikou. Orel se od roku 1912 zaměřuje na sport a kulturu s duchovním rozměrem napříč všemi generacemi.

Fotogalerie

Před průvodem se uskutečnila slavnostní orelská mše v jezuitském kostele Nanebevzetí Panny Marie v Jezuitské ulici. Poté se průvod v čele s krojovanými, vlajkonoši, hudebníky a dalšími účastníky vydal centrem města. Prošel z Jezuitské přes Kozí, Poštovskou, Jánskou a Masarykovu až na Zelný trh a z něj na Petrskou, Biskupskou na Denisovy sady. "Průvodu se zúčastnilo asi 300 lidí. Prapory jsou z celé České republiky. Zástupci přijeli z Hradce Králové, od Českých Budějovic, z Vysočiny. A největší zástup praporů je z jižní Moravy," uvedla Horáková.

Orel si akcí připomíná sté výročí prvního orelského sletu v Brně. "Je důležité, že navazujeme na tradice. Chceme ukázat, že Orel stále žije, létá, že jsme funkční organizace, která předává dětem, mládeži i dospělým hodnoty nejen křesťanské, ale i sportovní," řekla Horáková.

Orlové naplánovali při příležitosti připomínky program na celý víkend. V sobotu podle Horákové překonali rekord v počtu běžců při orelské štafetě. "Dosavadní rekord z roku 1929 byl 321 běžců," připomněl starosta Orla Stanislav Juránek. V sobotu se do akce zapojilo 383 běžců. Součástí programu je i orelské shromáždění nebo závody v běhu do schodů z Nových sadů ke katedrále na Petrově.

V roce 1922 se sletu zúčastnilo přes 60.000 cvičenců a čestných hostů. "Na historických fotografiích lze vidět orelské sletiště v místech současného brněnského výstaviště. Organizovaný průvod procházel trasou od Lužánek přes Náměstí Svobody, nádraží a Staré Brno až na sletiště,“ sdělil historik a devadesátiletý orelský sportovec Božetěch Kostelka.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 24.05.2024 ČTK

Reklama

17°C

Dnes je pátek 24. května 2024

Očekáváme v 03:00 11°C

Celá předpověď