Hlavní obsah

Slavný skokan Malysz se stal prezidentem Polského lyžařského svazu

Slavný skokan na lyžích Adam Malysz se stal o víkendu prezidentem Polského lyžařského svazu. Čtyřiačtyřicetiletý čtyřnásobný mistr světa a majitel čtyř olympijských medailí byl jediným kandidátem na funkci, z níž po téměř 17 letech odešel Apoloniusz Tajner.

Foto: ČTK/PAP

Slavný skokan na lyžích Adam Malysz je novým prezidentem Polského lyžařského svazu.

Článek

"Kandidovat na prezidenta bylo jedním z nejtěžších rozhodnutí možná za celý můj život. Po mnoha rozhovorech s rodinou jsem se rozhodl, že chci pro náš sport dělat víc," citovala média Malysze, který dosud působil v sekci skoku a severské kombinace. Měl také jednoznačnou podporu dosavadního svazového šéfa. "Je pro tuto práci tím nejlepším člověkem a svaz je nyní v nejlepších rukách," uvedl osmašedesátiletý Tajner, jenž byl jmenován čestným prezidentem.

Malysz je považován za jednoho z nejlepších a nejúspěšnějších skokanů všech dob. Vyhrál 39 závodů Světového poháru, čtyřikrát seriál celkově ovládl a v roce 2001 vyhrál prestižní Turné čtyř můstků. Individuální závody na MS vyhrál v letech 2001, 2003 (2x) a 2007, z olympiád v Salt Lake City 2002 a Vancouveru 2010 má tři stříbra a bronz. Populární "orel z Visly" ukončil kariéru v roce 2011. Poté se začal věnovat i automobilovým soutěžím a startoval na Rallye Dakar.

Reklama

Související témata: