Baxa se ve Lvově sejde s ministry kultury zemí střední a východní Evropy

foto Ilustrační foto - Ministr kultury Martin Baxa.

Praha - Ministr kultury Martin Baxa (ODS) pojede ve středu na pozvání ukrajinského ministra kultury a informační politiky Oleksandra Tkačenka do Lvova. ČTK o tom informovala mluvčí ministerstva kultury Jana Malíková. Baxa se ve Lvově sejde s ministry kultury zemí střední a východní Evropy a pobaltských států. Budou řešit dopady ruské válečné agrese na ukrajinské kulturní památky a jednat o možnostech pomoci Ukrajině v oblasti kultury.

Lvov je největší město západní Ukrajiny a jeho centrum je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO. Ve středu se v něm Baxa sejde s ministry kultury Estonska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Moldavska, Polska, Rumunska a Slovenska.

"Jsme připraveni Ukrajinu podpořit nyní i v budoucnu. Stále platí naše nabídka pomoci mimo jiné při restaurování ukrajinských kulturních památek a dědictví. Spolupráci na poli kultury považuji za stejně důležitou jako ostatní formy pomoci, které poskytuje Ukrajině Vláda ČR. Kultura spojuje a je duší každého národa," řekl Baxa.

Program ve Lvově zahrnuje odpolední jednání delegací i tiskovou konferenci, která je plánována na 15:00, doplnila mluvčí.

V květnu na Ukrajinu Česko poslalo obaly a další materiál potřebný pro evakuaci a uchování předmětů kulturní hodnoty. Materiál nakoupil za dva miliony korun na základě potřeb ukrajinské strany, poskytnutí pomoci schválila vláda. Obalový a restaurátorský materiál zahrnuje třeba bublinkové fólie, archivní desky, polyetylenové pěny nebo polyetylenové textilie.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 20.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je pondělí 20. května 2024

Očekáváme v 17:00 22°C

Celá předpověď