Statiku historické Vodní tvrze v Jeseníku zkoumají vědci

28. červen 2022 10:00

Dlouhodobý problém se statikou středověké Vodní tvrze v Jeseníku řeší vedení Vlastivědného muzea Jesenicka. Podle některých posudků už nefungují táhla, která budovu zpevňují. Jasno by do celé záležitosti měly vnést výsledky ročního průzkumu vědců z Českého vysokého učení technického v Praze. My jsme je zastihli přímo při jednom z měření.

„Právě teď provádíme sondy do kotev vzpínání konstrukce. Asi dvaceti čidly měříme deformace v trhlinách, které v té konstrukci jsou,“ popisuje vedoucí průzkumu Petr Bouška, který právě dohlíží na navrtávání sond na západní straně jesenické Vodní tvrze. „Ta výztuž, která je tam uložená, může korodovat. Při našem průzkumu bychom měli zjistit, jak fungují táhla, která byla instalována v 80. letech,“ dodává Bouška. Vedení muzea se díky tomu dozví, jestli je potřeba budovu znovu staticky zajistit a hlavně jaké řešení zvolit.

„Předpokládáme, že ještě přijedeme jednou na podzim a pak ještě kolem Vánoc,“ doplňuje Petr Bouška. Kvůli nejistotě ohledně statického zajištění muselo vedení muzea už dříve pozastavit některé plánované investice. „Například rekonstrukce oken, dveří, ale také nová fauna a flora expozice. Vše je nějakým způsobem odvislé od toho, jak skončí problém se statikou,“ vyjmenovává ředitel muzea Pavel Rušar.

Další vývoj bude záviset nejen na závěrech průzkumu, ale hlavně na výsledku roky trvajícího soudního sporu o vlastnictví Vodní tvrze. Ten spolu už roky vedou Lesy ČR a olomoucké arcibiskupství. „Pravděpodobně bychom tento velký zásah řešili až s novým vlastníkem, nebo stávajícím, pokud tvrz zůstane Lesům České republiky,“ uzavírá Rušar.

Jak uvedla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová, soudní řízení je od loňského podzimu přerušené. Pokračování zástupci společnosti očekávají v tomto roce.

Spustit audio