Sonya Wilson: neslyšící horolezkyně

Sonya Wilson je neslyšící horolezkyní, kterou podporuje značka Eddie Bauer. Je tak první neslyšící horolezkyní, která je podporována značkou. Kdo je Sonya Wilson?

0

Sonya Wilson

Neslyšící Sonya Wilson žije v Kalifornii v Los Angeles. Své dětství v 70. letech prožila divoce a dnes je učitelkou, advokátkou, horolezkyní. Již 30 let dělá horolezectví. Je také členkou komunity Neslyšících a komunikuje v ASL (americkém znakovém jazyce). Má vystudovanou vysokou školu se zaměřením na venkovní aktivity, konkrétně právě horolezectví a turistiku. Její vášeň pro přírodu a outdoor aktivity jen rostla.

Sonya Wilson (Foto: Sonyawilson.com)

Sonyina vize: “Pozvednout a propojit outdoor, rekreační průmysl a komunitu neslyšících. Rovnost je samozřejmostí, rozmanitost je oceněná a inkluze je prioritou. Příroda je skutečně pro každého.”

Sonya Wilson (Foto: Gearjunkie.com)

Usnadňuje cestu neslyšícím k horolezectví

Sonya Wilson nejenže sama dělá sport horolezectví, ale je také instruktorkou. Usnadňuje tak cestu neslyšícím k vyzkoušení či tréninku v lezení. V roce 2013 založila ASL Climbing Network. Je to facebooková skupina v ASL, kde se sdružuje celosvětová komunita lezců, které zajímá horolezectví a venkovní dobrodružství. Skupina je určená neslyšícím, coda, tlumočníkům, podmínkou je, že komunikace bude probíhat plynně v ASL.

Horolezectví (Foto: Gearjunkie.com)

Film Elevated

Jedná se o patnáctiminutový film o horolezectví, o Sonye. Podívejte se s anglickými titulky.

 

První neslyšící horolezec, kterého podporuje značka

Sonya Wilson je první neslyšící horolezkyní, kterou podporuje značka Eddie Bauer a Mountain House.

Značka Eddie Bauer (Foto: Sonyawilson.com)

Překážky při tréninku

Sonya říká, že by bylo vhodné, kdyby horolezecké tělocvičny více spolupracovaly s komunitou neslyšících. Zájem o lezení je, překážky k hladké komunikaci a zajištění tlumočníků ale také. Organizace si nemůže dovolit proplácet tlumočníky a při plánování rozpočtu se s tím často nepočítá a peníze později chybí. Sonya také upozorňuje na to, že neslyšící nejsou všichni stejní, je důležité se zeptat, jaký způsob komunikace preferují. Nepředpokládat automaticky jeden způsob komunikace. Celkově jde o mnohem víc, co lidé musí zvážit ohledně správného přístupu.

Sonya při jištění (Foto: Gearjunkie.com)

Zdroj, foto: Gearjunkie.com

Editor: Lucie Ulrichová

Back to top button