GRILOVACÍ OMÁČKY: POŘÁDNĚ VYPEČENÁ INSPIRACE + RECEPTY

GRILOVACÍ OMÁČKY: POŘÁDNĚ VYPEČENÁ INSPIRACE + RECEPTY

28.06.2022 Jana Čiháková

Grilovací sezóna je tady! Máte zvládnuté chutné dipy a omáčky? Připravili jsme pro vás recepty i rady co s čím spárovat! Propečený steak, křupavá zelenina, voňavý rozteklý sýr… kdo by odolal letnímu grilování plnému dobrot. K nim neodmyslitelně patří také studené omáčky a dipy, bez kterých si nejde správné grilování představit. Ať už fandíte pálivé chuti nebo dáte přednost svěžím bylinkám, tu svou oblíbenou omáčku si určitě najdete i vy.

CO SE K ČEMU HODÍ?

Barbecue klasika

Vždy skvěle podtrhne chuť grilovaného masa. A co v ní tedy nesmí chybět? Recepty se od sebe liší, a to obzvlášť v Americe, kde se těší obří popularitě, má každá země a možná i rodina ten svůj vlastní a „nejlepší“. Základem je rajčatová omáčka nebo pyré, kterou doplňuje jablečný ocet, hnědý cukr. Většinu ingrediencí navíc naleznete v ledničce nebo snadno koupíte. Hotová omáčka vám pak vydrží klidně i dva týdny.

Ajvar

Osvěžte si grilování chutí Balkánu! Ajvar bývá označován za „srbský zeleninový kaviár“ a má široké využití jako pomazánka, nádivka, omáčka či dip. Je klasikou mezi studenými omáčkami, a ačkoliv jeho příprava zabere nějaký čas, vyplatí se. Skvěle totiž doplní nejen maso, ale i grilovaný sýr. Základem jsou pečené lilky a papriky, které se rozmixují a dochutí česnekem, cibulí a solí či pepřem. Protože výroba ajvaru vám pár hodin zabere, nebojte se udělat ho větší množství. V uzavřené sklenici vydrží v lednici i měsíc.

Sladká chilli omáčka

Máte rádi pálivou chuť, ale nechcete to úplně přehánět? Pak je pro vás ideální kombinací sladko-páliví sladká chilli omáčka. Hodí se k asijským jídlům a na grilu skvěle podtrhne chuť grilovaných krevet, ale i kuřecího masa. A jak na ni? Stačí chilli papričky, vinný ocet, česnek, cukr a voda. Odhadli jste špatně množství a máte obavy, že všechnu omáčku nespotřebujete? Nakupte ozdobné lahvičky a podarujte s ní přátele – v létě se po ní jen zapráší.

„Pokud si netroufáme na výrobu vlastní omáčky, vždy můžeme sáhnout po hotové. Nabídka je velmi široká a rozhodně se vyplatí sledovat složení – kvalitní hotové omáčky by neměly obsahovat umělá sladidla a dochucovadla, a naopak bychom v nich měli nalézt jen základní suroviny a koření – jako u těch domácích,“ doplňuje Barbora Beranová, specialistka na trvanlivé potraviny z Košík.cz.

Dipy nejen k masu

U výroby dipů můžete popustit uzdu své fantazii. Základní surovinu v podobě zakysané smetany či tvarohu totiž můžete obměňovat dle momentální chuti a snadno tak vykouzlíte hned několik variací. Ke grilované zelenině se hodí třeba svěží mátový dip, který lze použít i jako marinádu při nakládání kuřecího masa, které je pak krásně křehké. Je libo trochu exotiky? Připravte si jednoduchý kokosový dip. Pokud k němu naservírujete grilovaný ananas, zaručeně zabodujete. Česnekový dip zase skvěle podtrhne chuť pečených brambor a milovníci masa si ke grilovanému steaku mohou dopřát zase dip z avokáda a rajčete.

Karamelizované zpestření

Co nesmí chybět v žádném dobrém burgeru? Křupavá karamelizovaná cibulka, která mu dodá tu správnou chuť. Stačí vám na ni jen pár surovin v podobě cibule, oleje a cukru a několik minut na přípravu. Skvěle zvýrazní chuť omáček a přebytky z grilování můžete využít třeba do polévky. „Karamelizovaná cibule vydrží v ledničce několik dní, je ale možné ji také zmrazit, třeba v sáčcích nebo tvořítkách na led, a mít tak po ruce železnou zásobu, která se vždy hodí, a hlavně nám ušetří čas,“ doplňuje Barbora Beranová z Košík.cz.

Nechcete zbytečně utrácet za hotové omáčky, kde si nejste jisti kvalitou ingrediencí? Vyrobte si je doma podle jednoduchých receptů.

BBQ PO DOMÁCKU!

Na oleji orestujte jednu najemno nakrájenou cibuli, přidejte dva stroužky česneku nakrájeného na plátky, dvě lžíce mletého zázvoru a orestujte. Přidejte sladkou papriku, římský kmín, rajský protlak a orestujte. Směs zalijte 100 ml vody, přidejte hnědý cukr a vařte do zhoustnutí. Dochuťte solí a pepřem.

Ajvar

Na pečicí papír dejte lilek a 2 kg červené papriky. Pokapejte olejem a dejte péct do trouby na 200° a grilovací program. Poté z upečených paprik stáhněte slupku a lilek vydlabejte. Zeleninu nahrubo rozmixujte v mixéru. Poté směs zalijte olejem a vařte na mírném ohni asi dvě hodiny.

Sladká chilli omáčka

Do hrnce dejte vařit vodu, 110 ml rýžového octa, 13é g cukru, 5 nadrcených stroužků česneku, lžíci sójové omáčky a špetku chilli koření. Přidejte 4 nasekané kusy chilli papriček a vařte, dokud se tekutina nezredukuje na polovinu. Lžíci škrobu smíchejte s trochou vody, vlijte do hrnce a vařte ještě cca 5 minut.

Mátový dip

Zakysanou smetanu (200 g) smíchejte s nasekanými lístky čerstvé máty ze zhruba tří větviček. Přidejte najemno nastrouhanou kůru z poloviny citronu a čerstvě namletý pepř. Osolte dle chuti.

Kokosový dip

Kokosový krém smíchejte s kůrou z jedné limetky a několika snítkami máty. Použijte jako dip ke grilovanému ananasu, který můžete ozdobit opraženými plátky mandlí.

 Karamelizovaná cibule

Dvě červené cibule nakrájejte na měsíčky. Restujte do změknutí, poté přidejte lžíci cukru, lžíci balzamika a nechte zkaramelizovat. Hotovou cibulku dosolte dle chuti.

Kompletní recepty s gramáží a přehledem surovin najdete tady


Mohlo by vás zajímat

KRÁLOVNA PODZIMU DÝNĚ: VÍTE, ŽE SE PŮVODNĚ JEDLA SYROVÁ?

23.10.2023 | Tykve pochází z Ameriky a jejich využití je datováno do doby před pěti až deseti tisíci lety. Nejdříve byly divoce rostoucí rostliny sbírány za účelem získání olejnatých semen. Později Indiáni objevili, že tykve mají sladkou dužinu a dýně získala název „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“.

RYZLINK JE ZÁRUKOU SKVĚLÉHO VÍNA: POTVRZENO NA VALTICKÝCH VINNÝCH TRZÍCH

19.04.2024 | Šampionem mezi bílými víny je v 57. ročníku soutěže Valtické vinné trhy Ryzlink vlašský Terroir Pálava 2022, výběr z hroznů z Vinařství Vajbar ze Zaječí na Břeclavsku, mezi červenými víny odborná porota nejvýše hodnotila Cabernet Sauvignon 2021, výběr z hroznů, z Vinařství Garčic z Pavlova na Břeclavsku. Hodnocení více že 700 vzorků z 11 zemí a čtyř světadílů trvalo čtyři dny, o výsledcích dnes informovali pořadatelé v tiskové zprávě.

JAK TO BUDE LETOS S MEDEM? CENA BUDÍ OTÁZKY

20.10.2023 | I přes velké zimní úhyny se v letošním roce podařilo vyprodukovat více medu než za dva předešlé roky. Dařilo se řepkovému medu, akátová a lipová varianta se naopak až na několik výjimek nevytočila vůbec. Regionálně se objevil i lesní neboli medovicový med, který ve dvou posledních letech úplně chyběl. Ani letos ale nebylo množství dostatečné. Ceny medu podle odborníků stoupat nebudou.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.