Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Kosmetika

Dopřávají holandskou čistotu českým ženám: Kateřina a Lenka spojují lásku k přírodě s kosmetikou a podnikáním 

Kateřina Van Es a Lenka Horváthová jsou dlouholeté kamarádky, které se potkaly 2011. Kromě toho však mají společného ještě víc. Obě milují přírodu a čistý životní styl, proto žijí na krásném venkově na úpatí pohoří Český les. Obě také mají za životní partnery Holanďany a právě v této zemi se před 7 lety potkaly s Catharine van Everdingen, zakladatelkou značky Botanical Beauty, která vyrábí bio organic pečující kosmetiku.

„Catharine je skutečnou hnací silou botanické krásy. Poté co jsme se spřátelily, vzala mne na místo, kde její přírodní organic kosmetika už od roku 2009 vzniká. Zdroj inspirace nachází v překrásné bylinkové zahradě na farmě v Betuwe, kde s rodinou žije na bývalém klášterním statku,” vzpomíná Kateřina. Jde o krásné holandské panství s více než 300 letou rodinnou historií, které je dnes tepajícím srdcem Botanical Beauty. Mladým podnikatelkám na značce učarovaly hodnoty, které vyznávají také ony samy. „Při hledání přírodních a organických pečujících produktů nenašla Catharine nic, co by spojovalo krásu, zdraví a udržitelnost v jedné linii péče. Proto se rozhodla založit vlastní značku s vizí, která se řídí jasným mottem: co nemůžete jíst, to byste si neměli dávat na kůži,“ vysvětluje Lenka.

Dodává, že je s Kateřinou spojuje také život na biofarmě, kde se naučily poznávat, co je pro ně a jejich děti důležité. Nejen zdravě jíst, ale také žít v souladu s přírodou se zaměřením na ekologicky šetrné produkty. Proto se rozhodly do Česka přivézt kousek Holandska, které je pověstné svou péčí o přírodu a náročností na kvalitu. Založily společnost Bohemian Beauty, která se stala výhradním distributorem Botanical Beauty pro Českou a Slovenskou republiku. „Holandsko si většina lidí spojuje s tulipány nebo sýrem, ale právě jejich vztah ke krajině a životnímu prostředí tento národ opravdu vystihuje. Proto nás těší, že můžeme lidem v naší zemi tuto filozofii přiblížit,” doplňuje Kateřina.

„Než jsme začaly kosmetiku dovážet a prodávat na tuzemském trhu, také jsme ji samy několik let používaly. A používáme dodnes. Nejkvalitnější botanické suroviny, voda a sůl z Mrtvého moře jsou zárukou čistoty. A na tom záleží, protože 60 % z toho, co použijete na kůži, jde přímou cestou do těla a krve. To je dost, nemyslíte?“ zamýšlí se Kateřina. Cení si také toho, že produkty Botanical Beauty jsou bez mikroplastů, které se často do kosmetiky přidávají jako plnivo. Navíc volí obaly šetrné k životnímu prostředí – často pracuje se skleněnými lahvemi, kartonovými krabicemi a papírovou páskou.

V Maršových Chodech, kde Kateřina žije, provozují podnikatelky také showroom, v němž pořádají kosmetické workshopy. Nachází se v jednom z domů, které tvoří ekologickou farmu, již spravuje její manžel Robert van Es. Věnuje se plně ekologickému chovu skotu plemene Aberdeen Angus, ale také agroturistice a provozu penzionu. Lenka s partnerem Janem Willemem zase obývá ekofarmu v Milířích, kde chovají čistokrevný skot plemene Limousin. Obě rodiny se snaží dělat maximum pro to, aby se krása krajiny, v níž žijí, uchovala pro další generace.

„Willemova rodina přišla do česko-německého pohraničí už v 90. letech. Při projížďce na koních jim učarovala krásná příroda a přišla jim strašná škoda, že byla velká část zdejších usedlostí neudržovaná. Protože Holanďané chovají velkou lásku k přírodě – zejména té panenské a ryzí, které je v Nizozemí nedostatek. Rozhodli se tedy koupit první usedlost a začít ji zvelebovat, po ní následovaly další pozemky a nemovitosti,” popisuje Lenka. Kateřina se smíchem doplňuje, že její muž Robert se na koupi prvního domu v Maršových Chodech dohodl v místní hospodě a smlouva byla napsaná na ubrousku.

Vznikla tak malá holandská komunita, která spolu s místními spolupracuje na ochraně okolní přírody. Nejen pomocí ekologického hospodaření na půdě farem – ale i tím, že umožňují lidem z jiných koutů Česka i celého světa, aby poznali místního genia loci. „Ať už si vyberete Maršovy Chody nebo Milíře, ubytování v penzionu nebo v chatkách, máte zde nepřeberné možnosti, jak se spojit s krajinou a přírodou. Pěšky, na kole při jiném sportu, rybaření nebo na houbách,” uzavírá Kateřina.

Zdroj a foto: Botanical Beauty

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *