InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Brunch Na Zavadilce – kulinářská akce amatérských kuchařů

    neděle 12.5 10:00 - Podskalí – Strakonice

  • Tomáš Kvapilík: Mozaika vztahů – společenská beseda

    neděle 12.5 19:00 - Kavárna Železářství U Šulců, Blatná

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

V Týně sčítají škody po bleskových povodních. Půjdou do desítek milionů korun

Týn se vzpamatovává z bleskové povodně. , Autor: Martin Petřík

Týn se vzpamatovává z bleskové povodně.     Autor: Martin Petřík

TÝN NAD VLTAVOU - Ulice, ve kterých místo dlažebních kostech zůstaly jen rozbahněné jámy. Domy, z nichž lidé spolu s hasiči odčerpávají vodu. Dlažební kostky poházené po náměstí odklízí bagr. Tak vypadá v tuto chvíli situace v Týně nad Vltavou, kudy se v noci prohnala blesková povodeň. Její síla rvala dlažební kostky ze země.

Ještě včera byl Týn nad Vltavou upraveným malebným městem. Dnes vypadá, jako by ho zasáhly bomby. V ulicích chybí dlažba, na náměstí se mezi krátery povalují dlažební kostky, které odklízí technika. Za vše může velká voda, blesková povodeň se ulicemi prohnala večer a přes noc a brala vše, co jí stálo v cestě. Starosta Týna, Ivo Machálek, odhaduje, že než se podaří zasažené lokality dát znovu do pořádku potrvá tak dva týdny. Místní teď také sčítají škody. Voda nadělala paseku nejen na komunikacích, ale i v desítkách domů, které zatopila. Plovoucí kostky navíc poničily zaparkovaná auta. 

„Přesnou výši škod ještě neznáme, ale bude se pohybovat v řádech desítek milionů korun. Voda zasáhla hlavně Tyršovu a Jiráskovu ulici, náměstí, Peklo, všechny domy byly vytopené v Puchmayerově ulici a hasiči odčerpávali vodu až do čtyř hodin ráno. Teď se pokračuje, na náměstí pracuje firma, která následky likviduje. Bude to tak na 14 dní, potřebujeme ulice aspoň zprůjezdnit," popisuje starosta Ivo Machálek.

S čerpáním vody ze zatopených domů lidem pomáhají dál hasiči. „Úklid a další věci si musí, bohužel, udělat sami. Kapacita na to prostě není. I když jsme měli půjčené hasiče z Temelína, nedá se to stíhat. Město obyvatelům poskytne  vysoušeče, které už má po minulých zkušenostech," naznačuje starosta a přiznává, že když v noci viděl spušť, kterou voda způsobila, bylo mu do pláče. 

Obyvatelé vzpomínají na dobu před šesti lety, kdy zažili v Týně něco podobného. Na náměstí stojí hotel Zlatá loď. A jeho název byl včera příznačný víc, než kdy jindy. Právě kolem něj se totiž vlna hnala. „Voda tekla do hotelu  hlavně přes kanály. Teď ji vyklízíme spolu s bahnem. Naštěstí máme otevřeno a ubytování to neohrožuje. Setkali jsme se se stejnou situací v létě před šesti lety. Voda občas přes město teče nejen kanály, situaci jsem sledovala i včera, ale že to bude až takové, to jsem nečekala," říká provozovatelka hotelu Lenka Luňáčková.

„Tento problém je tu poměrně častý. Vždy, když přijde silnější déšť, tak se tu tohle stane. Město by s tím mělo něco udělat, třeba to tu vybetonovat. Včera tu nebyly kroupy, jen trochu vítr a silný déšť. To hned stačilo k takovému problému," zamýšlí se další obyvatel místního sídliště Štefan Jakubík. Někteří lidé také tvrdí, že za situaci může špatně předělaná kanalizace z dob, kdy se při rekonstrukci údajně měnily široké trubky za úzké a na problém prý město léta upozorňují. 

Podle starosty je ale hlavní chyba jinde. „Museli bychom rozkopat celé ulice a zvětšit kanalizaci, ale ani to by nepomohlo, protože voda jde z polí. Potřebujeme, aby i zemědělci dostali jednou trochu přes prsty. Z 80 procent jde voda z jejich polí, pak se k tomu přidávají cesty. Týn je ze všech stran z kopce a tak se to někde projeví. Kanalizace má užší trubky už dlouho. My, když jsme opravovali Tyršovu ulici, už jsme ji dimenzovali, ale od spořitelny přes náměstí a do řeky to tenkrát nikdo nezprojektoval. Budeme to dávat projektantům, abychom zjistili, na kolik peněz by úpravy vyšly, protože jednou se to bude muset udělat až do řeky. Jak ale říkám, i kdyby tu byla metrová kanalizace, vodu prostě nevezme. Bylo jí velké množství, s tříkilovou kostkou si hrála a házela je na auta," upozorňuje Ivo Machálek.

 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace