Nenasazený Kyrgios vyzve Nadala

AKTUALIZOVÁNO

Mezi muži se poprvé mezi čtyři nejlepší hráče na grandslamu dostal Nick Kyrgios. Nenasazený Australan porazil za dvě a čtvrt hodiny Chilana Cristiana Garína 6:4, 6:3, 7:6 a utká se se Španělem Rafaelem Nadalem.

Sedmadvacetiletý Kyrgios prožívá ve Wimbledonu životní turnaj. Po triumfech nad nasazenou čtyřkou Stefanosem Tsitsipasem či Američanem Brandonem Nakashimou porazil i Chilana Garína. Podruhé na letošním turnaji neztratil set a stal se prvním nenasazeným tenistou od roku 2008, který se dostal do semifinále Wimbledonu. Tehdy se to povedlo Rusu Maratu Safinovi a Němci Raineru Schüttlerovi.

Čtyřicátý hráč světa Kyrgios ztratil proti o rok mladšímu Garínovi servis jen v první hře celého zápasu, od té doby byl již při podání stoprocentní. Pomohlo mu také 17 es. »Myslel jsem, že mi už loď odplula. Samozřejmě, že jsem na začátku kariéry nic velkého neudělal a možná jsem nějaké menší období promarnil. Teď jsem ale opravdu hrdý na to, jak jsem se dovedl vrátit,« řekl Kyrgios.

Nadal zvládl ve Wimbledonu dramatickou bitvu s Američanem Taylorem Fritzem a po výsledku 3:6, 7:5, 3:6, 7:5, 7:6 postoupil do boje o šesté finále v Londýně a první od roku 2011. Držitel rekordních 22 grandslamových titulů prodloužil svou letošní neporazitelnost na turnajích velké čtyřky na 19 zápasů za sebou a dál živí naději na třetí triumf v All England Clubu.

Šestatřicetiletý Nadal sehrál pět setů v letošním Wimbledonu poprvé. Poté co ztratil úvodní sadu, vyžádal si ve druhém setu zdravotní pauzu kvůli bolavým břišním svalům. Ty si poranil při jednom z podání. Navzdory obtížím, které jej limitovaly hlavně při servisu, však v duelu pokračoval.

Španěl následně získal druhý set a po ztrátě třetího dokázal v koncovce vyhrát čtvrtou sadu. V rozhodující pátém dějství podával dvakrát na udržení v zápase, dramatické momenty ale ustál. V následném supertie-breaku si navíc vypracoval brzy vedení 5:0, a i když Fritz později snížil na rozdíl dvou bodů, rodák z Mallorky další sérií čtyř bodů utekl do náskoku, který už nepustil.

Po čtyřech hodinách a 20 minutách proměnil Nadal druhý mečbol. Američanovi do prvního grandslamového semifinále nepomohlo ani 19 es. Zahrál také stejně jako Nadal 56 vítězných míčů.

Muži:

Dvouhra – čtvrtfinále:

Nadal (2-Šp.) – Fritz (11-USA) 3:6, 7:5, 3:6, 7:5, 7:6 (10:4). Kyrgios (Austr.) – Garín (Chile) 6:4, 6:3, 7:6 (7:5).

Junioři:

Čtyřhra – 2. kolo:

Nicod, Bailly (4-ČR/Belg.) – Kim, Williams (USA) 6:7 (4:7), 6:3, 10:8. Menšík, Pieczkowski (6-ČR/Pol.) – Dietrich, Feldbausch (Švýc.) 6:4, 7:6 (7:5), Gorzny, Michelsen (USA) – Bartoň, Artnak (8-ČR/Slovin.) 6:3, 7:6 (7:3).

(zmk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy