Jak se vypořádat se stigmatem duševní nemoci

Jak se vypořádat se stigmatem duševní nemoci

Tisk

Mam to o sobe rict perexAnita Hubner je psycholožka, která se zaměřuje na destigmatizaci spojenou s duševními nemocemi. Založila i organizaci, která pomáhá takto znevýhodněným lidem nacházet si práci. V Nizozemsku působí i jako poradkyně a řečnice.

Když jí bylo 21 let a studovala psychologii, byla u ní diagnostikována bipolární porucha. Psychiatr jí řekl, že už se nikdy neuzdraví a že by měla své studium ukončit. Kdyby ho poslechla, nikdy by se nestala známou odbornicí. V knize Mám to o sobě říct, kterou vydalo Nakladatelství Portál, zúročuje své zkušenosti a snaží se lidem s duševním onemocněním pomoci v tom, aby se v maximální míře zapojili do společnosti a fungovali nezávisle.

Co v knize najdete
Kniha je rozdělená na sedm částí. V nich se dozvíte, co to je stigma a jaké jsou jeho následky, získáte návod ve třech krocích, podle kterého se můžete řídit, pokud se rozhodnete o své psychické nemoci říct svému okolí, zjistíte, co je sebestigmatizace a jak o své nemoci mluvit v práci či na různých schůzkách. Nechybí ani kapitola určená člověku, který vám poskytuje odbornou pomoc, a osobní příběh autorky. V každé kapitole se nachází pasáž, která vysvětluje, jak je to v České republice.

Praktické rady, které vám pomohou
Protože má autorka vlastní zkušenosti s duševním onemocněním, vyznačuje se její kniha autenticitou a je plná empatie. Autorka zkrátka ví, co prožíváte a jak se cítíte, a dává praktické rady, které vám v případě, že jste ve stejné situaci, opravdu pomohou. Zmiňuje však nejen výhody toho, že o sobě řeknete pravdu, ale shrnuje i rizika, která to přináší. V knize se nacházejí i cvičení, při jejichž vyplňování lépe poznáte sami sebe.

Pokud trpíte duševním onemocněním, stane se pro vás kniha průvodcem, který vám pomůže se zapojením do společnosti. Ocení ji ale i lidé, kteří znají někoho duševně nemocného a chtějí více pochopit to, co prožívá.

Mam to o sobe rict

MÁM TO O SOBĚ ŘÍCT?
Autorka: Anita Hubner
Originální název: Vertel ik het wel of vertel ik het niet? Omgaan met het stigma op psychische aandoeningen
Překlad: Milena Nováková
Žánr: naučná literatura, psychologie
Vydáno: Portál, 2022
Počet stran: 248

Hodnocení: 95 % 

Odkaz/Zdroj obrázku: https://obchod.portal.cz/psychologie/mam-to-o-sobe-rict/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pro duši autora je psaní jako pro tělo člověka dýchání

archiv Lucia BraunováJiž v dětském věku si ráda vymýšlela příběhy a když se naučila psát, tak je přenesla na papír. V roce 2014 vyšla Lucii Braunové první kniha Nič krajšie už nepríde a psaní už neopustila. Letos jí...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Nechtěj nic vědět

200lKdo zná Lisu Jackson, ví, že její thrillery jsou opravdu skvělé. Ale i přes to, že jsem od ní četla úplně vše, mě dokázala překvapit a hlavně uchvátit. Připadá mi, že je knihu od knihy lepší a lepší. Každopádně kniha „Nechtěj nic vědět“ je bezkonkurenčním vrch...


Literatura

„Dort musí být zážitkem“

sexy dorty 200Kuchařky Josefa Maršálka se těší velké oblibě a není proto divu, že v nakladatelství XYZ vyšla loni jeho další kniha zaměřená na Sexy dorty.

...

Divadlo

„Jsme citoví analfabeti”

sceny200Měsíc po premiéře nové inscenace Švandova divadla Scény z manželského života, jsem i já vyrazila na představení. Inscenace vychází ze slavného stejnojmenného filmu Ingmara Bergmana, který napsal pro svou bývalou lásku Liv Ullmann a vycházel ve scénáři ...

Film

Jak si nevzít princeznu: Sympatické sudičky, cestování časem a komplot proti osudu

Jak-si nevzit princeznu (2)

Česká televize uveřejnila na Štědrý večer zbrusu novou koprodukční pohádku v režii Karla Janáka podle scénáře Petra Hudského s názvem Jak si nevzít princeznu. Dle očekávání i tato nová pohádka vyvolala mezi ...