Rodina Jíchů z Kladna získala v závodech arktického plavání na Špicberkách velké uznání

8. červenec 2022

Začátek května byl pro Jíchovi ve znamení překonávání svých limitů. Syn Filip a manželé Filip a Markéta se 28. dubna po tříleté přípravě vydali směr Špicberky, aby se počátkem května zúčastnili závodů v arktickém plavání v extrémních podmínkách. Získali uznání mezi největšími otužilci světa i pozvání k další účasti. Tentokrát na závodech v mrazivých vodách jižního pólu.

Rodině Jíchů z Kladna dnes mezi největšími světovými otužilci nikdo neřekne jinak než kladenská „Ice family“. A s velkým respektem. Přitom Filip Jícha dnes s úsměvem vzpomíná, jak ho kdysi zlobilo, když na něj jeho děti při koupání cákaly studenou vodu.

Rodina je především skvělý tým nejen ve vodě, ale i v životě. Když se ukázalo, že synovi na zdravotní problémy pomáhá zimní plavání, táta ho chtěl podpořit. A tak se nakonec společně před osmi lety zaregistrovali v 1. plaveckém klubu otužilců Praha a začali společně i úspěšně závodit v Čechách i v zahraničí.

Denně vstávají ve 4:30, aby už v 6 hodin plavali v podolském bazénu v Praze. Zimní plavání trénují v Libušínském jezírku u Kladna. Byla otázka času, kdy se přidá i máma Markéta. Letos v květnu se všichni tři zúčastnili závodů v extrémně ledové vodě na Špicberkách a zaplavali si vedle největších světových otužilců.

Otužování je dovednost, která chce trénink

Když se k plavání přidala i manželka Markéta, začalo být rodinné plánování plaveckých tréninků náročné. Dvě mladší dospívající dcery totiž zatím v zimním plavání zálibu neobjevily. Díky skvělé koordinaci i rodinnému týmu se ale vše daří. Kdykoliv se jede na rodinnou dovolenou, hlavní téma je voda a možnost plavání.

Příprava na závod v extrémně studené vodě je náročná a trvá i několik let. Je nutné být ve studené vodě 2–3x v týdnu a otužilost budovat. Jedna zimní sezona nestačí. Příprava na závody v ledové vodě na Špicberkách trvala téměř tři roky. Nakonec se dokázala připravit i manželka Markéta a účast celé rodiny letos v květnu pak na Špicberkách právem vyvolala velký obdiv. O to cennější, že mezi účastníky byli největšími otužilci světa – například čtyřnásobný olympionik a držitel světového rekordu na ledový kilometr Petar Stojčev z Bulharska nebo slavný maratonský plavec, Australan Lynton Mortensen.

Filip Jícha starší spolu s olympionikem a držitelem rekordu v ledovém plavání, Petarem Stojčevem z Bulharska

Přibližně patnáctičlennou skupinu otužilců ale i přes jejich zkušenosti nakonec na Špicberkách čekal krok do neznáma. Podmínky při závodě v městečku Longyearbyen byly extrémní. Očekávala se voda okolo +2 až 3 °C. V této teplotě rodina Jíchových trénovala. Ve střední Evropě se ale na podmínky v Severním ledovém oceánu připravit nelze. Byl to krok do neznáma a při konfrontaci s extrémními podmínkami na Špicberkách se rozhodli plavat menší vzdálenosti i zkušení otužilci ověnčení olympijskými medailemi.

Bezpečnost na prvním místě

Závody v arktickém plavání nakonec probíhaly v teplotě vody –1 °C a teploty vzduchu –16 °C. Rodina se v této situaci vzájemně podporovala, manželka a syn plavali v těchto podmínkách závod na 250 m o den dříve. Všem pomáhal zkušený lékař, který plavce připravil na reakci těla v mrazivé vodě během plavání i po závodě. Bezpečnost byla na prvním místě.

Filip Jícha starší - při arktickém plavání pouze vyměnil kulicha za gelovou plaveckou čepičku

Filip Jícha nakonec v těchto podmínkách uplaval kilometr v čase 21 minut, v plavkách a gelové čepičce, jakoby byl v podolském bazénu… V Severním ledovém oceánu se ale v mrazivé vodě musíte především soustředit na dech a snažit se zcela automaticky pokračovat v naučeném rytmu a stylu plavání. V ledové vodě totiž každý přestane cítit svaly a vnímá pouze silnou fyzickou bolest, kterou mráz způsobuje.

Po ukončení závodu je nutné podchlazený organismus dostat zpět do normálního stavu. A to rozhodně není jednoduchý a příjemný proces. 

Zdolání La Manche

Jíchovi si zážitky odvezli nejen z plavání v Severním ledovém oceánu. Organizátoři patnáctičlenné skupině účastníků připravili i výlet se psím spřežením. A tak se největší otužilci světa rozdělili do tří skupin, dostali základní instrukce a vyrazili do ledové přírody.

Filip Jícha se na Špicberkách naučil i řídit psí spřežení. Občas musel psům do kopce i pomoci

Krátce po návratu ze souostroví Špicberky si se synem a dalšími přáteli dopřáli zážitek ještě jeden: štafetové zdolání kanálu La Manche. Oproti zimnímu plavání se jedná o zcela jinou techniku i druh fyzické zátěže. Syn Filip se už v loňském roce se jako sedmnáctiletý rozhodl zdolat kanál La Manche v sólové plavbě. Tím zároveň zahájil přibližně dvouletou náročnou přípravu. Její součástí je i štafetová přeplavba. A otec se přidal.

Jaká další výzva přišla? Co vše obnáší jízda se psím spřežením? Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio