11. 7. 2022

Novinka pod lupou: Black Bird (Apple TV+)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Black Bird (Volavka)
Žánr minisérie, thriller, krimi
Stanice Apple TV+
Premiéra 8. 7. 2022
Vysílání pátek
Délka pilotu 57 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Minisérie podle memoáru od Jamese Keenea. Hlavním hrdinou je James, talentovaný fotbalista, který má nasměrováno k profesionální kariéře. Shoda nešťastných okolností ho však dostane do vězení, kde si odpykává desetiletý trest bez možnosti předčasného propuštění. Syn chicagského policisty dostane šanci na dřívější svobodu a vykoupení, nicméně nebezpečí je hodně velké. Larry Hall byl usvědčen z únosu a zabití patnáctileté dívky, jedné z asi 19, které zabil. Nyní hrozí, že se dostane na svobodu. James se ve vězení musí s vrahem spřátelit a donutit ho, aby se přiznal k dalším dvěma vraždám.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Přesně tohle je typ krimi seriálů, které mám nejraději. Není to typická vyšetřovací kriminálka, ale spíše nápaditý thriller, který vyčnívá zajímavým tématem, propracovaným scénářem a výbornými hereckými výkony.

Obsazení je zvolené na jedničku, všem hercům jsem jejich postavy stoprocentně věřila a všichni mi hned sedli. Díky tomu jsem se mohla naplno ponořit do příběhu, který je opravdu silný, a o to víc, že se jedná o námět podle skutečnosti.

První díl je jen jeden velký úvod. Když z něj mám tak nadšenou reakci, opravdu jsem zvědavá, jak se příběh rozjede, až se hlavní hrdina dostane k vrahovi a bude z něj loudit informace. Věřím, že si seriál udrží vysokou laťku a půjde o poutavou minisérii, která diváky nechá v napětí až do samotného konce.

  • herecké výkony
  • příběh podle skutečnosti
  • skvělá práce s atmosférou
  • ženská detektivka nějak divně (nepřirozeně) mluví
90 %
Mé hodnocení
ragelly

Je tohle možné? Jsou tu prázdniny a streamovací služby nám nabízí jednu lahůdku za druhou jako Dark Winds, The Old Man a teď Apple+ uvádí Black Bird a po 2 epizodách dávám nekompromisních 90%. Hutná dramatická atmosféra, která kloubí linku s vyšetřováním pohřešovaných žen (některé se najdou zavražděné) a nasazením „volavky“ na podezřelého muže, který by za nimi mohl být, je patrná od úvodních minut. Režie předvádí to nejlepší, co lze, scény s ženami, které najdou zavražděné a přitom vlastní provedení činu neuvidíme, jsou parádní. Mnohdy totiž stačí naznačit a nechat diváka si domyslet, co se stalo. Samotné vyšetřování a posléze sezení s podezřelým, který je evidentně prosťáček, je střiženo podle nejlepších šablon krimi žánru. Správný punc tomu dodává i herecký ansámbl, jemuž vévodí trojice Greg Kinnear, Taron Egerton a dnes už nežijící Ray Liotta. A hlavně zdatně jim sekunduje Paul Walter Hauser v roli trochu omezeného Larryho (exceloval už ve filmu s podobnou postavou Richard Jewell). Krimi linka, spojená s ním má v těchto epizodách více prostoru, ale později dojde k propojení s nastrčeným kriminálníkem Jamesem Keenem, který dostane příležitost se vyvlíknout z 10 letého trestu. Toho do role volavky přemluvila detektivka Lauren v podání Sepideh Moafi, která klade až nezvykle silný důraz na toto pofiderní řešení, James Keen je totiž civil a nemá pro něco takového kvalifikaci. Seriál je natočený podle knihy, kterou napsal sám James Keen a prozatím to vypadá, že se tvůrcům podařilo přenést ji na obrazovky v dokonalé podobě. Crash Test Dummies na závěr druhé epizody je pak onou pověstnou třešničkou na dortu.

  • Hvězdné obsazení a Paul Walter Hauser
  • Dramatická a hutná krimi atmosféra
  • Vypiplaný děj
  • Crash Test Dummies – Mmm Mmm Mmm Mmm
  • Obava, aby se něco nepokazilo v dalších epizodách
90 %
Mé hodnocení
richardK
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to dej vědět světu! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
pipiterka

pipiterka

Já jsem po dvou dílech také nadšená a už už aby vyšel třetí díl :D Taron je jeden z mých...
před 95 týdny
Petyer

Petyer

Ja to tiez planujem pozerat hlavne kvoli Taronovi 😉
před 95 týdny
Calderon

Calderon

Zkouknul jsem to na jeden nádech odpoledne / večer, nešlo od toho odjetí, opravdu vás příběh pohltí. Hudba,...
před 90 týdny
Další články k tématu