Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ceny jídel v hospodách dál rostou. Nejvíc zdražuje řízek a smažený sýr

Chování hostů v čase oběda se mění a české restaurace se tomu musí přizpůsobit. Lidé se oproti situaci před rokem potýkají s růstem životních nákladů a omezují zbytné výdaje. Jídlo v restauraci se tak stává stále větším luxusem. K největšímu nárůstu cen během oběda pak došlo u tradičních pokrmů, jako je řízek a smažený sýr.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Podle Luboše Kastnera, zástupce gastronomů z Asociace malých a středních podniků, provozovatelům restaurací rostou nejen provozní náklady, ale také ceny většiny surovin, nejvíce pak cena masa, o více než třicet procent. „Největší zlom se dá očekávat už na podzim, kdy se růst cen jídel zastaví, avšak hosté budou návštěvy v restauraci rapidně omezovat,“ říká Kastner.

Dva ze čtyř klíčových faktorů, podle kterých se zaměstnanci rozhodují, kam půjdou na oběd, jsou spojeny s útratou. „Do které restaurace půjdou zaměstnanci na oběd, ovlivňuje zejména cena jídla a nabídka výhodného poledního menu v kombinaci s vnímanou chutí i kvalitou jídla, ale také s docházkovou vzdáleností restaurace,“ doplňuje nezávislý konzultant výzkumu trhu Miroslav Fous.

Důležitým faktorem jsou podle něj také stravenky. „Zaměstnanci, kteří nedostávají stravenky, v restauracích skoro neobědvají. Naopak polovina zaměstnanců, kteří dostávají stravenky, v restauracích obědvá běžně,“ prohlašuje.

Podle průzkumu agentury Ipsos lidé bez stravenek vynakládají za oběd v průměru 83 korun, lidé se stravenkami 107 korun. Cena se vztahuje na obědy z restaurací, zaměstnaneckých jídelen i na ty, které si zaměstnanci koupí třeba v supermarketu.

Méně gulášů i palačinek

Náklady na obědy pro zaměstnance přitom rostou. Podle dat společnosti Dotykačka ČR, jejíž pokladní systém využívá více než čtvrtina tuzemské gastronomické scény, ceny obědů v restauracích za poslední tři roky vyskočily až o 25 procent. Aktuální průměrná cena oběda činí 161 korun, zatímco před třemi lety stál 128 korun.

„K největšímu nárůstu cen došlo u tradičních pokrmů, jako je řízek a smažený sýr. Naopak k nejnižšímu nárůstu došlo u jídel, jako je rizoto a salát Caesar,“ uvádí ředitel rozvoje produktu a služeb ve společnosti Dotykačka ČR Vladimír Sirotek.

Mění se i skladby prodávaných jídel. Meziročně se prodalo méně gulášů, steaků či palačinek, zatímco svíčkové se prodalo v průměru stejně jako v roce 2019. „Během sledovaného období naopak výrazně stouply prodeje salátu Ceasar a burgerů,“ doplňuje Sirotek.

Drahé obědy hosty odrazují. Hospody musí změnit koncept, varuje restauratér

Tržby za jídlo v jedné provozovně narostly i o více než 30 procent. „S nástupem letní sezony rostou v gastru jak celkové tržby, tak obědové. Obědový čas však má své limity, proto celkové tržby rostou výrazněji. V zimě tvořily obědové tržby přibližně pětinu souhrnných gastro tržeb, s nástupem léta jejich podíl klesl k 17 procentům,“ tvrdí Sirotek.

Pro většinu nejprodávanějších jídel, jako je guláš, svíčková, polévka či rizoto, je typický denní vrchol v čase obědů, kdy se prodá takřka padesát procent všech porcí. Naopak saláty, burgery a pizzy se v průběhu celého dne prodávají poměrně vyrovnaně.

„Tyto souvislosti jsou velmi důležité zejména nyní, kdy obědové tržby nejprodávanějších jídel rostou rychleji než ty večerní, ať už kvůli zdražování, nebo díky novému typu zákazníků, kteří upřednostňují rozvoz,“ říká Sirotek.

Průměrná cena nejprodávanějších jídel v době obědů nyní činí 148 korun, zatímco za tatáž jídla k večeři zaplatí zákazník o 20 procent více, v průměru 176 korun.

Do restaurace jdou jen občas

Podle průzkumu agentury Ipsos až polovina zaměstnanců připouští, že v restauracích obědvá méně často než v roce 2019 a takřka nikdo frekvenci návštěv restaurací nezvýšil. V uplynulých dvou letech pandemie vyhnala zaměstnance z pracovišť, z restaurací i jídelen a přiměla hospodyňky řešit celodenní stravu svépomocí. A pak přišel rychlý růst cen. Proto dnes razantní růst zaznamenává jídlo přinesené z domova v krabičce. Víkendové zbytky si nosí přibližně 20 procent respondentů.

„Obliba konzumace obědů přinášených z domova je stejně jako během lockdownů i dnes nejrozšířenější formou obědvání mezi zaměstnanci. Dříve nebo později budou lidé zase řešit dilema financí versus pohodlí,“ říká konzultant Fous.

Dojíždění do Prahy obstarají nové soupravy. Mají dva oddíly první třídy

  • Nejčtenější

Mallorkou se promenoval turista jen v plavkách, místní už toho mají dost

14. května 2024  14:48

Po měsících protestů na Baleárských ostrovech, včetně hladovek před hotely nebo vlny graffiti,...

Muž využil mezery v systému aerolinek. Získal zdarma 58 letenek

15. května 2024

Právník Tyrone Barugh poukázal na mezeru v akční nabídce australské letecké společnosti Jetstar....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Smrt v oblacích. Let do Singapuru má po silných turbulencích jednu oběť

21. května 2024  14:37,  aktualizováno  15:23

Třiasedmdesátiletý Brit zemřel a dalších třicet lidí se zranilo při silných turbulencích, které...

Trable balkonových solárů v Česku. U zapojení na černo se energie navíc zaúčtuje

16. května 2024

Premium V Česku narůstá popularita balkonových fotovoltaik. V případě, že mají domácnosti staré hodiny,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za peníze si štěstí koupíš. Kolik utratí swifties během turné své bohyně

15. května 2024  12:29

Zpěvačka Taylor Swiftová je celosvětový fenomén a současná nezpochybnitelná královna popu. Blížící...

Telefon nebo výsledky voleb. Jak firmy testují žadatele o odloženou platbu

22. května 2024

Premium Výsledky voleb, průměrná mzda nebo míra nezaměstnanosti v lokalitě, kam má objednávka dorazit. I to...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

22. května 2024

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo...

V Aucklandu vydražili pírko vyhynulého ptáka. Zájemce zaplatil přes půl milionu

21. května 2024

Vzácné a velmi ceněné pírko pocházející z vyhynulého novozélandského ptáka huia vydražili v...

EU schválila reformu trhu s elektřinou, nové předpisy více chrání spotřebitele

21. května 2024

Členské státy definitivně schválily reformu trhu s elektřinou v Evropské unii. Cílem nových norem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....

BMW prohrálo soud s budějovickým prodejcem ojetin o právo na užití loga

Exkluzivně Může nezávislý prodejce ojetých aut používat na provozovně logo automobilky, i když s ní nemá žádnou smlouvu? Vrchní...