ŠKODA CUP 2022, Český pohár mužů v silniční cyklistice, se skládá z pěti jednorázových závodů. Zahrnuje čtyři vyhlašované kategorie. Absolutní pořadí jednotlivců, pořadí jednotlivců ve věku do 23 let, soutěž týmů a soutěž o nejlepšího nováčka.

Tři závody se již uskutečnily, dva jsou tedy před námi. Všechny dosud uskutečněné měly vysokou sportovní i organizační hodnotu.

Prvním byl tradiční český otvírák sezóny Velká Bíteš – Brno – Velká Bíteš. Uskutečnil se 27. března a na start se postavilo 113 závodníků v převážné většině z Česka, Polska a Slovenska. Do cíle jako první dorazila tříčlenná skupina mladých závodníků v pořadí Mathias Vacek (Silniční reprezentace ČR), Jan Kašpar (ATT Investments) a Jakub Ťoupalík (Elkov-Kasper). Hlavní pole přivedli do cíle 7 sekund za první skupinou dva jezdci ATT Investments Tomáš Bárta a Matěj Stránský.

Do čela absolutního pořadí i pořadí U23 se tedy dostal Mathias Vacek před svými souputníky z úspěšného úniku, nejlepším týmem se stal ATT Investments před Elkov-Kasper a AC Sparta Praha a nejlepším nováčkem 18ti letý Matěj Stránský před týmovým kolegou Danielem Sporyschem a Tomášem Obdržálkem z Elkov-Kasper.

Následoval 15. května závod Kyjovské Slovácko. To však muselo být pro život ohrožující nehodu rakouského závodníka předčasně ukončeno.

Třetím podnikem byl sobotní Brno – Mikulov – Brno. Prioritně šlo o závod ze seriálu Visegrad 4, zařazeného na rozdíl od ostatní dílů českého poháru do kalendáře UCI. Což s sebou nese z pohledu českých týmů jeden „nedostatek“. Závod se tedy započítával zároveň do ŠKODA CUP 2022, ale některé týmy, potažmo závodníci na něm nestartovali. Nejcitelněji to bylo znát u ČEZ Cyklo Team Tábor a speciálně Šimona Vaníčka, který letos jezdí ve velmi dobré formě, což dokázal 12. místem ve Velké Bíteši, výborným výkonem při RBB Tour i bojovným pojetím a konečným 17. místem při Mistrovství ČR a SR v Mladé Vožici.

Podobu startovní listiny ovlivnilo i souběžně probíhající Mistrovství Evropy v Portugalsku, kde startovali vybraní reprezentanti v kategorii U23, jakož i vybraní junioři, jelikož právě oni narození v roce 2004 mají výjimku umožňující účast v závodech českého poháru. Tudíž chyběli první i třetí z Velké Bíteše Mathias Vacek a Jakub Ťoupalík, stejně jako junior Milan Kadlec, který v Bíteši dojel na 8. místě.

A do třetice startovní listinu z českého pohledu ovlivnila i nemocnost, takže například Elkov-Kasper nastoupil v pěti lidech namísto šesti povolených a sestava ATT Investments byla sice šestičlenná, ale pět lidí nemohlo být ze stejného důvodu nominováno a to včetně obhájce loňského 3. místa Karla Camrdy.

I tak se ale na startu sešla velmi slušná konkurence v celkovém počtu 139 závodníků včetně zahraničních, kterým vévodily oba nejlepší polské celky HRE Mazowsze a Voster ATS a jim zdařile sekundovali především borci z italského Friuli ASD.

Samotný závod bylo možno sledovat prostřednictvím livestreamu, živé reportáže na stránkách Roadcycling. CZ, kde následně vyšla i shrnující reportáž.

Zopakujme si jen, že první v cíli u hradu Špilberku se objevil Adam Ťoupalík z Elkov-Kasper, chvilku za ním Jakub Kaczmarek z HRE Mazowsze a pak v malých odstupech další závodníci, z nichž se co se týče českých závodníků prosadil na 3. místo Jan Kašpar a na 5. Michal Schuran, oba z ATT Investments.

Do dvacítky se vešli už jen dva další čeští zástupci, na 17. místě Jakub Otruba z Elkov-Kasper a na 19. Petr Fiala z Dukly Praha. Z českých týmů měl ve dvacítce ještě jednoho zástupce ATT Investments a to na 14. místě Miku Heminga.

Tím se stal ATT Investments v tomto konkrétním závodě druhým nejúspěšnějším týmem po Polácích z Mazowsze. A vztaženo k českému poháru, ATT Investments se stal v Brně stejně jako v Bíteši nejúspěšnějším domácím týmem.

Matěj Stránský

Pro tenhle tým, mající centrum v Pardubicích, jsou vrcholné domácí závody, kam patří vedle Mistrovství České republiky i ŠKODA CUP 2022, mimořádně důležité. Mistrovství České republiky se letos týmu příliš nevydařilo, o to větší pozornost tedy věnuje českému poháru.

A v něm po dvou odjetých závodech vévodí všem čtyřem kategoriím. Jan Kašpar vede absolutní pořadí s 80 body před vítězi obou dosavadních závodů Mathiasem Vackem a Adamem Ťoupalíkem, kteří mají bodů 60.

Honza Kašpar tím pádem je v čele i pořadí v kategorii U23, za ním následuje Mathias Vacek a s 35 body Jakub Ťoupalík.

I týmům vévodí ATT Investments se 120 body před Elkov-Kasper, který dosud získal 90 bodů, a AC Sparta Praha, která jich má na kontě 35.

A konečně soutěž o nejlepšího nováčka seriálu má stále stejného lídra a to Matěje Stránského. Ten je sice bohužel po pádu v Estonsku dlouhodobě mimo závodní cyklistiku, ale 5. místo v Bíteši mu i po Mikulovu zajišťuje průběžné vedení. V této soutěži zatím bodovali  jen 4 závodníci. Matěj má 23 bodů, o 4 body méně má na kontě jeho týmový kolega Daniel Sporysch a s 9 body se na průběžném 3. místě nachází Tomáš Obdržálek z Elkov-Kasper.

Český pohár ŠKODA CUP 2022 čekají ještě dva závody. Oba jsou na programu v září, 4. v Hrabyni u Ostravy a 24. v Mladé Boleslavi.

Průběžné výsledky.