CestováníZahraničí

Spojené státy americké (USA): co vidět a neminout při zdejších toulkách

Spojené státy americké jsou položkou na wishlistu nejednoho cestovatele. Vždyť kdo by se nechtěl podívat na místa, která zná z oblíbených seriálů a filmových snímků? Pokud se sem vydáváte jenom na pár dnů, je dobré mít přichystaný itinerář. Amerika totiž není zemí neomezených a nevídaných možností pouze pro zdejší obyvatele, ale také nabízí něco neskutečného každému jednomu turistovi. Nakonec je na každém, k čemu ho srdce táhne nejvíce.

Nejstarší park na světě pro všechny milovníky přírody

Většina lidí letí do Států proto, aby na vlastní kůži zažila ruch velkoměsta. Alen ten pravý ruch velkoměsta, nemáme na mysli plný Karlův most v Praze. Ale i milovníci přírody si přijdou na své, protože Spojené státy ukrývají řadu přírodních krás. 

Vezměme si Yellowstonský národní park, který je označován za nejstarší park na celém světě. Dodnes nepřestává fascinovat dokonce ty, jež se sem v minulosti vydali nespočetněkrát. Založený byl už roku 1872 a jeho rozloha se rovná devíti tisícům kilometrů čtverečních. Při procházce zdejšími cestičkami a uličkami můžete obdivovat nejen nedotčenou přírodu, ale také množství žijících zvířat, mezi něž patří i medvěd grizzly či nádherní bizoni. 

Blankytně modré řeky, krásné gejzíry i obří supervulkán – to je jen hrstka toho, co vás ve nejstarším národním parku světa čeká.

Yellowstonský národní park
Yellowstonský národní park

Navštivte sídlo nejmocnějšího člověka na světě

Není pochyb ani sporu o tom, že prezident Spojených států je jednou z nejmocnějších osobností na celém světě. Drží zbraně hromadného ničení a vyřčením jednoho slova může spustit válku. Už jen to je důvodem, proč nahlédnout do jeho sídla. Bílý dům se navíc opravdu otevírá veřejnosti v pravidelných intervalech a společně s průvodcem můžete nahlédnout do interiéru fascinující stavby. 

Bílý dům nacházející se ve Washingtonu v sobě ukrývá známou Oválnou pracovnu, kterou si mohou prezidenti vždy upravit dle svého vkusu. Zatímco někteří mění pouze závěsy a koberce, jiní se nebojí i změny nábytku. Na to, jak se místnost měnila v závislosti na aktuální hlavě státu se můžete podívat zde: Vzhled ovalné pracovny v průběhu let.

Bílý dům ve Washingtonu D. C
Bílý dům ve Washingtonu D. C

Alcatraz, ze kterého nebylo úniku

Součástí vašeho itineráře by kromě tradičních památek měl být i Alcatraz. Vězení nacházející se daleko od souše se dostalo do povědomí jako místo, odkud nelze uniknout. Tedy, řada vězňů se o to samozřejmě pokusila, ale jestli se to někdy někomu povedlo, to je otázkou. 

V každém případě mluvíme o prvním vojenském vězení v zemi. Po dlouhé roky naháněl pobyt zde obrovskou hrůzu a i dnes, při prohlídkách s průvodci, běhá mráz po zádech. Návštěva jednotlivých cel bezesporu stojí alespoň za zvážení, součástí prohlídky je i seznámení s osudy zdejších vězňů.

Ostrov Alcatraz v Sanfranciském zálivu v Kalifornii
Ostrov Alcatraz v Sanfranciském zálivu v Kalifornii

Kennedyho vesmírné středisko vás vezme mimo Zemi

Socha Svobody, chodník slávy nebo nápis Hollywood – to vše jsou tradiční zastávky, na které pravděpodobně při návštěvě Spojených států nezapomenete. Na co byste ale zapomenout mohli, je Kennedyho vesmírné středisko, které bezesporu stojí za navštívení. Zejména milovníci sci-fi budou naprosto na větvi, protože se zde nachází i spálený trup raketoplánu Atlantis, jenž má ve své historii procestovaných více jak 126 milionů mil (a to jen v rámci třiatřiceti vesmírných cest).

Celé muzeum, respektive středisko je pravidelně doplňováno novými a zajímavými exponáty. Vedle zmiňovaného raketoplánu je atraktivní součástí i raketoplán Explorer nebo Rocket Garden, což je seskupení replik klasických raket, nacházející se nad komplexem.

Kennedyho vesmírné středisko
Kennedyho vesmírné středisko, Zdroj: https://www.kennedyspacecenter.com/

Empire State Building jako symbol NY

Že milujete seriál Jak jsem poznal vaši matku? Pak musíte zavítat na jedno místo, a sice na Empire State Building. Tato budova sehrála v celém seriálu velkou roli a je považována za jeden ze symbolů USA. V celém New Yorku se jedná o nejznámější mrakodrap, který byl postaven za pouhých 410 dnů. Jeho celková výška se rovná 443 metrům čili je jednou z nejvyšších budov ve městě. Páni, to je dostatek důvodů, proč se sem vydat, nemyslíte?

Až zde budete, vyjeďte si až do 102. patra. Zde se nachází vnitřní vyhlídka, která vám podá fascinující a možná až dechberoucí výhled na celé město.

Empire State Building
Empire State Building
5/5 - (1 vote)

pravetady.cz

Jsme milovníci cestování, dobrodruzi a studny informací, které rádi předáváme dále a na tento popud vznikl magazín pravetady.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..