CestováníZahraničí

Dovolená v Chorvatsku: co vidět a na co si dát pozor

Chorvatsko patří k nejoblíbenějším letním destinacím, kde Češi tráví svou dovolenou. A ani letos tomu nebude jinak. Teplo, moře, krásné pláže a na cestu se můžete vydat i autem. Jinými slovy splňuje Chorvatsko všechno to, co od letní dovolené vyžadujeme (nebo alespoň mnozí z nás). Než se však vydáte na cestu, projděte si nejen několik cenných rad, které se vám mohou hodit, ale i zajímavosti, jež vám zase poskytnou zcela jiný pohled na krásnou lokalitu.

Než vyjedete do Chorvatska

Hraniční přechody mohou cestu značně zkomplikovat

Dovolená v Chorvatsku je pro řadu českých rodin lákavou zejména proto, že se sem mohou vydat autem. Cesta není nijak dlouhá a i malé děti ji zvládnou s přehledem. Co však může začátek volných dní značně znepříjemnit jsou hraniční přechody, kde můžete nabrat zpoždění. Vůbec nejvíce frekventovanou dopravní tepnou vedoucí do cílové destinace je cesta z Brna přes Mikulov, Vídeň, Split a Dubrovník.

Samozřejmě v létě je frekventovaných tepen vícero, navíc všude se mohou vyskytnout neplánované dopravní komplikace typu dopravních nehod. Raději mějte po ruce za každé situace dostatek vody a nějakou svačinu.

Dodržujte předepsanou rychlost

Řada řidičů se domnívá, že zákony, které platí na českých silničních komunikacích, musí nutně platit také za hranicemi. Jenže po přejezdu hranic se situace mnohde značně mění. Jinak tomu není ani v Chorvatsku, kde si zdejší policisté posvítí hlavně na nedodržování rychlosti. Zatímco u nás jsou značně tolerantní, v Chorvatsku hrozí nemalé pokuty už při malém překročení rychlosti.

Co se týče konkrétní výšky pokut za nedodržování stanovené rychlosti na silnicích, mohou být stanoveny od 2 do 20 tisíc korun. A to už jsou částky, které během dovolené budou bezesporu chybět.

Přespávání mimo dálnici

Řada jedinců vyráží do Chorvatska během odpoledne s tím, že po cestě přespí v motelu, který se nabídne. Pokud i vy patříte na tuto stranu barikády, pamatujte si jedno – přespávání mimo dálnici je daleko levnější než u ní. V ideálním případě si vytyčte svůj cíl dopředu a sjeďte správnou odbočkou.

Drahost motelů u dálnic není ničím výjimečným ani ve Slovinsku, nejen v Chorvatsku. Stačí si však trochu zajet a rázem se značně ušetří (někdy i tisíce korun).

Co vidět v Chorvatsku

Co by to bylo za dovolenou v Chorvatsku, pokud byste neměli naplánováno, co vidět, kam zamířit nebo co v destinaci dělat. I když je pravdou, že někteří netouží po ničem jiném než po relaxu na sluníčku, jiní chtějí poznat zdejší pamětihodnosti nebo krásná místa. Patříte také do této skupiny? Nabízí se například Zadar, největší chorvatské město s bohatou historií, nebo Trogir – historické město, které vám až vezme dech.

Plitvická jezera pro milovníky přírody

Nejen zmiňovaná města, ale také kus přírody můžete při dovolené v Chorvatsku navštívit. Nabízí se například Plitvická jezera, která patří mezi vůbec nejatraktivnější a nejznámější turistická místa v destinaci. Od roku 1979 jsou zapsána na seznamu Světového kulturního dědictví UNESCO a celkově zde najdete šestnáct velkých a poté několik menších jezer na rovnou pěti řekách.

No, co vám budeme povídat, fotoaparáty s sebou! Tato krása, kterou příroda sama vykouzlila, se musí alespoň trochu zachytit a ukázat doma.

Plitvická jezera
Plitvická jezera

Dubrovník jako další špendlík na mapě

Součástí vašeho itineráře musí být bezesporu i Dubrovník, který je už dlouhá léta označován za klenot Jadranského pobřeží (a nejen Jadranského pobřeží). Nadšení budete bezesporu hlavně z historického centra, kde si dáte skvělou zmrzlinu, ale zaujmou vás i úzké uličky, které poskytnou do pravé letní dobrodružství.

Samozřejmě v Dubrovníku nemusíte být pouze v jeho centru, ale i oblast mimo centrum je fascinující. Špína? Tu byste zde hledali pouze stěží.

Mladá žena v Dubrovníku, Chorvatsko
Mladá žena v Dubrovníku, Chorvatsko

Až ke slanému jezeru Mir

Když se vrátíme k přírodním krásám, které Chorvatsko nabízí, stojí za zmínku i slané jezero Mir, které je velmi rozmanité. Nabízí unikátní zážitek, protože se zde nachází opravdu nádherné scenérie, které ani fotografie nedokáže zachytit.

Pokud budete chtít vidět zdejší panoramata z úplně jiné perspektivy, můžete využít platbu lodí podél národního parku. To bude teprve zážitek!

Tisíc ostrovů a nekonečný sluneční svit

Co vidět nebo na co si dát pozor při cestě do Chorvatska už víte. Je zde však stále několik zajímavostí, které je dobré před odjezdem zjistit. Věděli jste například, že Chorvatsku se říká „země tisíce ostrovů”? Nejedná se pouze o pevninu, jak by si řada lidí mohla myslet. Ostatně i proto sem lidé jezdí každým rokem – pokaždé navštěvují jinou část destinace, která rozhodně má, co nabídnout.

Další zajímavosti o Chorvatsku:

  • Věděli jste, že Chorvatsko je rodištěm světoznámého vynálezce Nikoly Tesly? Narodil se ve městě Smiljan, a i když jeho rodný dům od jeho narození prošel značnou rekonstrukcí, milovníci vědy sem jistě rádi zavítají.
  • Věděli jste, že v Chorvatsku najdete nejstarší katolickou katedrálu nejen v Evropě, ale na celém světě? Jedná se o katedrálu svatého Duje, nacházející se ve Splitu. A i když na to nevypadá, stojí zde už více jak 1700 let.
Panorama nad městem Dalmácie, Chorvatsko
Panorama nad městem Dalmácie, Chorvatsko

Věděli jste, že psí rasa zvaná dalmatin je pojmenována podle zdejšího chorvatského města Dalmácie? I když odtud rasa přesně nepochází (opravdu zde nenajdete dalmatiny na každém rohu), původ jména sahá až sem.

5/5 - (1 vote)

pravetady.cz

Jsme milovníci cestování, dobrodruzi a studny informací, které rádi předáváme dále a na tento popud vznikl magazín pravetady.cz.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..