Klatovy 2022

V tradičním termínu 2.7.-10.7.2022 jsme po dvouleté odmlce, kdy se turnaj nekonal kvůli covidu, vyrazili opět na náš hlavní letní turnaj do Klatov. Výprava byla opět početná, 8 hrajících a 5 co si zde spolu s námi užívali dovolenou. Dovolenkářemi byli Pavel, Zuzka a Adam Švejdarovi, Brada a Zdeněk Šťastný. Ten si však určitě moc nedovolenkoval – protože nám skvěle vařil a byl určitě nejplatnějším členem výpravy.

Do zápasových bojů se v turnaji A zapojil Petr Hulín, Martin Richter a Jan Paldus. V turnaji B to byli zkušení hráči Jakub Beran, Jarda Nový a 3 nováčkové – Dalibor Sehnoutka, Matěj Šťastný a Tomáš Martínek. I když posledně jmenovaný již měl za sebou obdobnou zkušenost z loňského turnaje v Českých Budějovicích.

Startovní listina byla o něco slabší než v minulých letech (např. žádný GM), ale i tak to byl velmi kvalitní turnaj.

Výsledkově i herně se prosadil hlavně Petr Hulín. 5,5 bodu, 17.místo (20 nasazený) a pro Klatovy netypicky +7,4 elo bodů.

Martinu Richterovi se dařilo v úvodu turnaje, kde remizoval se silnými hráči. Remíza v pátém kole a hlavně prohra v šestém kole, s pěšcem víc po 5ti hodinách hry výsledek trochu otočily. Konečný výsledek 3 body, 47.místo (32.nasazený) a -17,6 elo bodů je asi horší, než předvedená hra.

Jan Paldus, který se do A-turnaje dostal na poslední chvíli předvedl velkou bojovnost, když remizoval několik prohraných pozic. I on ale očekával víc, byť na jeho ratingu se to téměř neprojevilo. 3 body, 51. místo (53.nasazený) a + 2,2 elo bodu

 

V turnaji B sice skončil nejvýše Jakub Beran 4,5 bodu 50. místo, (20. nasazený) a ohromná ztráta -137 elo bodů odpovídala tomu co Kuba předváděl. Jeho cílem bylo partii co nejrychleji remizovat, byť hrál s daleko slabšími soupeři. Tudy cesta ke zlepšení nevede. Naopak 4,5 bodový Dalibor Sehnoutka sehrál pěkný turnaj. Myslím, že ho turnaj i prostředí bavilo a nás ohromoval akčními výlety na kole. Kromě 52.místa (82.nasazený) získal i titul nejlepšího vrchaře. Podobně dopadnul i Jarda Nový. I on sehrál několik pěkných partií, některé tradičně nedotáhnul k výhře, ale pouze k remíze. Celkově 4,5 bodu, 56.místo (48.nasazený) a + 24 elo bodů asi vede ke spokojenosti.

 

Naše mláďata Matěj Šťastný a Tomáš Martínek se lepšila partii od partie. Oba potřebují hodně hrát podobné turné turnaje, tak aby teoretické znalosti promítali do praxe. Zatím ta hra i výsledek odpovídaly úrovni kolem 1100,- elo bodů.To se snad do budoucna změní.

Tomáš Martínek 3 body 87.misto (94.nasazený) a Matěj Šťastný 2,5 bodu, 91.místo (87.nasazený) a + 2,5 elo bodu.

 

Jinak vše proběhlo bezproblémově, doprava, kola a již jednou zmiňovaná vynikající kuchyně vybízejí k tomu se příští rok opět do Klatov vrátit.

Podrobné výsledky najdete zde: Chess-Results Server Chess-results.com – O pohár města Klatov A – VoZP open a zde: Chess-Results Server Chess-results.com – O pohár města Klatov B – Airweb open

 

-mr-

Zanech komentar