plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  14.07.2022 00:00:00

Stipendisté z celého světa studují češtinu v Plzni

Stipendisté z celého světa studují češtinu v Plzni

Přijetí na plzeňské radnici (fotografie: M. Pecuch)

Přijetí na plzeňské radnici (fotografie: M. Pecuch)

Na dvě desítky zahraničních studentů z Německa, Rakouska, Polska, Francie, Velké Británie, Ukrajiny, ale i daleké Číny, Mongolska, USA či Vietnamu zavítali ve středu 13. července na plzeňskou radnici. Návštěva renesanční radnice a přijetí od radní města Plzně Veroniky Jilichové Nové je součástí studia češtiny na Mezinárodní letní jazykové škole. Tu organizuje Západočeská univerzita v Plzni (ZČU). Studenty doprovodila ředitelka Ústavu jazykové přípravy ZČU Jana Čepičková.

Přijetí na plzeňské radnici (fotografie: M. Pecuch)

„Jsem velmi ráda, že jste se rozhodli pro studium češtiny, a to právě v našem městě. Znám několik mladých cizinců, kteří začali studovat češtinu, protože si našli přítele, přítelkyni, přátele nebo zde měli část rodiny. Pokud jste se rozhodli studovat náš jazyk, naši kulturu, historii jen proto, že se vám líbí, tak velmi obdivuji vaše nadšení. Ať je ten důvod jakýkoliv, já vnímám cizí jazyk jako něco, co nás přiblíží do jiných oblastí. Lépe pochopíme odlišnou kulturu, občany dané země i jejich historii. A především lépe navážeme vztahy a osobní přátelství s obyvateli dané země. Jsme rádi, že Plzeň už má mnoho let díky univerzitě školu, která je známá po celé Evropě pro svoji výuku jazyků,“ uvedla radní pro oblast prezentace a marketingu Veronika Jilichová Nová, jíž velmi zajímali důvody mladých lidí, proč se rozhodli pro češtinu.

Přijetí na plzeňské radnici (fotografie: M. Pecuch)

Proč se rozhodl studovat češtinu, vysvětlil přítomným téměř plynulou češtinou Mathia Croizé-Martinuzo: „Vždy jsem měl blízko ke slovanským kulturám. Moje rodina pochází z italského regionu na hranici se Slovinskem, kde se také mluví slovinsky. Narodil jsem se ve Francii a v mé škole, v mém městě se mluvilo polsky. Někdy tatínek jezdil za prací do Moskvy nebo do Prahy. Martina Navrátilová, Miloš Forman byli první Čechoslováci, které jsem znal. Když mi bylo 14, odjel jsem se školou do Polska. Vylezli jsme na zasněženou horu a již jsem viděl do České republiky. Byl jsem velmi blízko. V 18 letech jsem viděl poprvé Prahu. Před třemi lety jsem se do ní vrátil. Čeština byla pro mé uši tak krásná, že jsem si říkal, proč ne… Abych se naučil tento krásný jazyk, studoval jsem ho na univerzitě v Lovani a v centru českých studií a minulé léto přímo na Moravě. Letos mi Plzeň a vaše univerzita umožní pokračovat dál se studii a poznat váš jazyk ještě blíže. Děkuji za tuto super příležitost.“

Mezinárodní letní jazyková škola letos přivítala okolo 390 účastníků, to je oproti loňskému slabšímu ročníku téměř o 80 více. Začala 11. července a potrvá do 29. července. Jedná se již o 32. ročník. Zájemci si mohli vybrat z kurzů angličtiny, francouzštiny, italštiny, němčiny, ruštiny, španělštiny, čínštiny a také češtiny pro cizince, a to jak obecného, tak profesně zaměřeného jazyka, ve všech jazykových úrovních. Letní škola je určena pro zájemce různého věku – pro žáky základních škol, studenty středních a vysokých škol i pro širokou veřejnost. Kurzy jsou v délce jednoho, dvou nebo tří týdnů, přičemž v některých z nich se vyučuje pouze odpoledne nebo dopoledne.

Text: Adriana Jarošová

Fotogalerie

Stipendisté mezinárodní letní jazykové školy navštívili radniciStipendisté mezinárodní letní jazykové školy navštívili radniciStipendisté mezinárodní letní jazykové školy navštívili radniciStipendisté mezinárodní letní jazykové školy navštívili radniciStipendisté mezinárodní letní jazykové školy navštívili radniciStipendisté mezinárodní letní jazykové školy navštívili radniciStipendisté mezinárodní letní jazykové školy navštívili radniciStipendisté mezinárodní letní jazykové školy navštívili radniciStipendisté mezinárodní letní jazykové školy navštívili radnici

Zveřejněno: 14. 7. 2022, Martin Pecuch


 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688