Pohoří Cairngorms ve Skotsku se pochlubilo vědě neznámým druhem houby

Ve skotském pohoří Cairngorms byl objeven dosud neznámý druhy houby z čeledi čirůvkovitých a parazitického rodu příživnic. Do něj patří například houba anglicky přezdívaná »strangler« (škrtič), jelikož pohlcuje jiné houby a roste z jejich plodnic. Kromě zcela nového druhu výzkumníci objevili i dvě houby, jejichž výskyt je v Británii novinkou, informovala stanice BBC.

Celkem 73 dobrovolníků minulé léto nasbíralo 200 vzorků půdy, z nichž vědci ve výzkumném Ústavu Jamese Huttona extrahovali DNA a vytvořili přes 17 000 záznamů o 2748 druzích hub.

Ve skotském pohoří Cairngorms byly objeveny dva druhy hub, které jsou ve Velké Británii nové, a další, který věda dosud neznala.

Dvěma druhy, které zatím ve Velké Británii nebyly zaznamenány, jsou Muchomůrka grónská (Amanita groenlandica), která je arktickým druhem houby a Acrodontium Antarcticum, které byla poprvé zaznamenána na opačné straně světa v Antarktidě.

Dosud neznámý objevený druh patří do skupiny zvané Squamanita (příživnice). Do této skupiny patří ve Velké Británii například vzácná parazitická houba přezdívaná škrtič, kvůli své schopnosti pohltit jiné houby a růst z jejich plodnic.

K dalším zajímavým nálezům patřily fialové korálovce v alpských trávnících na dvou horách. Tento druh je jednou z nejvzácnějších travních hub ve Velké Británii.

Vzorky pocházely z 55 hor Caringormského národního parku z nadmořské výšky nad 914 metrů.

»Spolupráce výzkumníků, ochránců přírody a místní komunity přinesla odhalení divokých a pozoruhodných druhů,« uvedla Keilidh Ewanová z ekologické organizace Plantlife. Projekt podle ní přinesl cenný vhled do života hub vysoko v horách.

»Pomáhá nám pochopit hrozby, kterým čelí toto křehké prostředí, a ukazuje, co můžeme pro ochranu těchto milovaných míst v budoucnu udělat,« řekla Ewanová.

Houby jsou pro ekosystémy (nejen) alpského typu zásadní. »Protože jsou ale z většiny schované pod zemí a jsou těžce přístupné (ty z vysokohorských míst), víme velmi málo o jejich šíření a rozmanitosti,« dodala Andrea Brittonová, ekoložka z Ústavu Jamese Huttona.

(mac, čtk)

FOTO – ČTK/bbc.com/Planetlife/Trevor Dines, Jens H. Petersen

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy