Hrobku šumperského rodu proslulého plátnem i hudbou čeká oprava

  14:48
Radnice v Šumperku nechá opravit už třetí hrobku tamních význačných osobností. Tentokrát jde o připomínku slavného podnikatelského rodu Oberleithnerů stojící na ústředním hřbitově. Město tak pokračuje v opravách hrobek bývalých šumperských rodů, jejichž význam daleko přesahuje hranice města.

Hrobka významného šumperského rodu Oberleithnerů se připravuje na rekonstrukci. | foto: Rostislav Hányš, MF DNES

„Stejně jako v předchozích případech jde o rod, který zanechal ve městě nesmazatelnou stopu. Proto je dobré si ho připomínat,“ uvedla památkářka Monika Paulová.

Oberleithnerové v Šumperku založili a po generace rozvíjeli nejmodernější přádelny lnu v rakouské monarchii. Jejich proslulé jemné plátno se vyváželo nejen do celé Evropy, ale i do zámoří. Též vybudovali v Šumperku jeden z prvních obchodních domů mimo největší města habsburské monarchie.

Rod navíc nepatřil jen k podnikatelské špičce celé říše, velkou stopu zanechal také v kultuře. Carl von Obeleithner byl vedle podnikání vášnivým milovníkem umění a všemožně ho podporoval.

Max von Oberleithner byl sice vystudovaný právník, ale víc než práci ve firmě se věnoval hudbě. Proslul hlavně jako dirigent a hudební skladatel.

„Jeho opery se hrály ve Vídeňské státní opeře a dokonce i v Metropolitní opeře v New Yorku,“ připomněla Paulová. Šumperský rodák také dirigoval na evropských scénách jako kapelník velkých divadelních orchestrů.

„Na hrobkách význačných osobností města je vidět, že i po smrti chtěly prokazovat svou výjimečnost. Proto najímaly na stavbu významné architekty, kameníky a sochaře,“ podotkla Paulová.

Hrobku, které vévodí nádherná bronzová socha ženy, bude rekonstruovat olomoucká firma Sochaři.

„U těchto hrobek je obvyklé, že jsou často ve velmi špatném stavu. My ji celou rozebereme, odvezeme do ateliéru a tam po částech zrestaurujeme. Poté ji znovu na místě sestavíme,“ popsal akademický sochař a jednatel firmy Jiří Finger.

Město chce opravit ještě desítku hrobek, většina je německých

Šumperk začal s restaurováním hrobek svých osobností před čtyřmi lety, kdy jiný olomoucký restaurátor a kameník – Tomáš Hořínek – obnovil rozpadající se hrobku významného šumperského stavitele Antona Schwestky na pobočném hřbitově v Šumperku-Temenici.

Nedávno pak stejný restaurátor dokončil obnovu hrobky, kterou nechal pro svou rodinu vybudovat Moritz Weiss. Ten proslul jako výrobce vyhlášených likérů.

Většinu obyvatel Šumperka dlouho tvořili Němci, proto je velká část starých hrobů německých. Městu tak s financováním oprav pomáhá Česko-německý fond budoucnosti, dále přispívá rovněž Olomoucký kraj.

Rozhodující část nákladů však nese šumperská radnice. Město chce postupně zrekonstruovat ještě zhruba dalších deset hrobek.