Hasiči ústecké Spolchemie mají nový hasičský vůz za šest milionů korun

18. červenec 2022 19:18

Hasičská jednotka Spolchemie v Ústí nad Labem má nové auto. Firma tak pokračuje v obnově vybavení svých požárníků. Nově mají cisternu s vybavením za šest milionů korun. 

Auto je vyrobené na míru tak, aby ho hasiči mohli využít při různých typech zákroků. Dokáže pojmout až 4000 litrů vody a 240 litrů pěnidla. Jsou v něm dýchací přístroje, protichemické obleky, elektrocentrála nebo pět metrů vysoký osvětlovací stožár.

Speciálně vybavené auto mohou hasiči ze Spolchemie využít při zákroku nejen v areálu firmy, ale v případě potřeby i ve městě.

„My jsme to vozidlo volili tak, aby bylo určeno nejen k požárům, ale i k likvidaci mimořádných událostí ostatního charakteru – například k záchraně osob, sběru nebezpečných látek, likvidace úniků ropných produktů a podobně,“ popisuje velitel jednotky Jiří Bence.

Spolchemie svým hasičům také ještě pořídí technický automobil. Modernější vybavení se jim bude hodit. Podnik totiž plánuje se zahraničním partnerem přípravu poloproduktů k výrobě chladiv a nadouvadel.

„Jsou to chladiva a nadouvadla nové generace, která mají výrazně menší dopad na globální oteplování. My bychom tady měli vyrábět ten poloprodukt – je to velká investice,“ říká generální ředitel Daniel Tamchyna.

Přesto, že by výroba měla začít až koncem příštího roku, Spolchemie shání už teď 50 nových zaměstnanců.

„Trh práce není úplně příznivý, takže dnes najít chemika je velký problém. A pokud ho najdeme, je ještě potřeba ho vytrénovat a vyškolit – tak, aby dokázal obsluhovat velmi moderní zařízení,“ doplnil Tamchyna.

autor: Nikol Kerdová
Spustit audio

Související