Od instantní kávy, přes turka až k té výběrové. Káva lidi spojuje, myslí si pražič Pavel Haninec

15. červenec 2022

„Díky studiu na Mendelově univerzitě jsme se podívali do Nikaragui, navštívili jsme Zambii i Vietnam. Společným jmenovatelem těchto krajin je, že se tam pěstuje káva. A tam to začalo!“

Káva musí projít dlouhou cestu, než skončí jako voňavý nápoj ve vašem šálku. „Kávová plantáž je krásné místo, dalo by se to popsat jako řídký les, pod kterým se pěstují kávovníky. Fyzicky nejnáročnější je sklizeň, takzvané kávové třešně se sklízí ručně po etapách a kvalita se pečlivě vybírá. Nejčastěji jezdíme do Nikaragui, tam máme ‚svoji‘ oblíbenou plantáž,“ říká pražič kávy Pavel Haninec.

Pavel Haninec

O to, jak se pěstuje a zpracovává káva, aby byla dobrá, se začal zajímat na vysoké škole. Spolu se svým bratrem Petrem tam potkali sourozence stejného jména a se stejným koníčkem. Nastoupili na cestu k další spolupráci, na jejímž konci stojí touha předat kávu v co nejvyšší kvalitě – a ta vede i přes vlastní pražírnu.

Pro Hanince je káva předmětem podnikání a něčím, co ho baví. „Já mám kávu jako prostředek. Přiznám se, že vypiju cokoliv, mám svoje favority, oblíbené přípravy, ale jak jde o ten společenský aspekt, tak si dám instantní kávu i turka,“ přiznává.

Jaká je historie kávy, k čemu nám může být užitečná? Kde se Pavlu Hanincovi na cestách za kávou nejvíc líbilo a co nečekaného s tímto nápojem sám zažil? Poslechněte si v rozhovoru s Janou Kobylinskou.

Spustit audio

Související