Jen je nechte, ať se perou. Třetí Thomas si na Tour říká: Hlavně nepanikař

  5:58
Foix (Od našeho zpravodaje) - Už po alpské etapě na Col du Granon zveřejnil Geraint Thomas na Twitteru fiktivní fotografii. Znázorňovala, jak se v restauraci zuřivě perou Vingegaard a Pogačar, zatímco on si v klídku sedí u stolu, pojídá hranolky a do sluchátek si z mobilu pouští hudbu.
Britský cyklista Geraint Thomas v průběhu 16. etapy Tour de France.

Britský cyklista Geraint Thomas v průběhu 16. etapy Tour de France. | foto: AP

Ta fikce je výstižným vyjádřením dosavadního postoje velšského cyklisty k dění na probíhající Tour.

Hlavně nepanikař, nabádá sám sebe Geraint Thomas. Jeď si svůj vlastní závod a drž se stranou těch chlapeckých potyček.

Šestatřicetiletého veterána mnozí v posledních dvou letech odepisovali. Na nejdůležitějších závodech padal a tápal. Brzy odstoupil z Gira 2020, nenaplnil pozici lídra na Tour 2021, nedojel loňskou olympiádu v Tokiu. V Ineosu mu pokrátili hvězdný plat 3,5 milionu eur a škarohlídi tvrdili: Už nikdy lídrem týmu na Grand Tour nebude.

A přece jím je. Ba co víc, na třetí příčce zůstává ve hře o titul.

Zatímco Jonas Vingegaard a Tadej Pogačar usilovně hledají skuliny v brnění toho druhého, za nimi číhá v kopci známý pohled: Thomas. V jeho typických brýlích Oakley s bílými rámečky, s tváří zkřivenou ve známé grimase, se žlutou helmou zářící proti obloze a s dlouhými končetinami točícími se nenapodobitelným stylem.

Pogačar v Pyrenejích útočil, Vingegaard ale odolal. Z úniku slavil Houle

Na Granonu, v Alpe d’Huez nebo v Mende si nedovolil jít v kopcích do červených čísel, jen aby za každou cenu držel kontakt s lídry Jumba a UAE Emirates. Nabral během kariéry dost zkušeností, aby věděl, jak moc by jej takový pokus mohl odrovnat.

„Nemá smysl, abych se snažil vyrovnat výbušnosti Vingegaarda a Pogačara. Když útočí, radši jedu své tempo a pak se k nim snažím vracet,“ vysvětluje.

Tak jako v úterý, kdy během první pyrenejské etapy do Foix došlo na sérii Pogačarových útoků. Thomas chvíli zaostával, načež se zase docvakl. Pomáhali mu s tím jak Daniel Martínez, který se k němu stáhl z úniku, tak předtím rovněž pátý muž celkové klasifikace Adam Yates. I za cenu vlastní ztráty.

Z původně tří lídrů Ineosu zbyl jediný.

„Ano, Adam se mi sám nabídl, že mi pomůže s hájením pozice na stupních vítězů. Je připravený se pro mě i obětovat,“ potvrdil Thomas, když za cílem šestnácté etapy dorazil pod hradem ve Foix k autobusu stáje Ineos, sundal trikot, navlékl chladící vestu a šel se vyjet na trenažeru

„Tak jak, dobrý?“ zjišťoval u něj po chvíli průběžně desátý Thomas Pidcock, když sám dorazil.

„Jo, dobrý,“ přitakal Thomas.

Načež se Pidcock v dresu i s tretrami vrhl do bazénku s vodou a ledem, nachystaného maséry pro jezdce Ineosu.

„Uf, tohle jsem potřeboval,“ liboval si po denní šichtě v 35 stupních.

Těsně před startem včerejší etapy vyslal Thomas na Twitteru do světa svoji fotografii se svým sportovním ředitelem Stevenem Cummingsem a s otázkou: „Jaký je dnešní plán, Stevo?“ Ten později sám nastínil: „Dostat se z bodu A do bodu B co nejrychleji, že?“

Mimo trať dokáže být Thomas nad věcí, navzdory únavě působí uvolněně. Právě tato psychická pohoda mu v minulosti pomáhala odbourávat stres, vítězit i rychle se vracet po vážných zraněních.

Navzdory tomu že Ineos platí za jednu z nejprecizněji organizovaných stájí světa, snaží se zachovat si zde nadšení, s jakým kdysi objížděl mládežnické závody s tehdejšími klubovými parťáky Lukem Rowem a Benem Swiftem.

„Vyráželi jsme společně minibusem s přenosným hi-fi systémem. Občas jsme spali v kempu, jindy v hostelech. Byli jsme skvělí kamarádi a užili si spoustu legrace,“ nadšeně vzpomíná.

Humor jej neopustil ani v nejvyšších patrech světové cyklistiky.

Thomas (vlevo) a velšským krajanem Lukem Rowem na hotelovém pokoji během třetího volného dne Tour:

„Ještě mám na téhle Tour v záloze sobotní časovku, ta pro mě může být proti ostatním výhodou. Jen si nesmím zapomenout sundat před ní tu podělanou vestu,“ vtipkuje s odkazem na úvodní časovku v Kodani, kterou ve vestě proti větru omylem absolvoval.

Na svůj lapsus reagoval tím, že dotyčnou vestu vyslal na vandr do světa a vybídl fanoušky, ať si ji předávají od etapy k etapě. „Jestli se dostane až do Paříže, dám ji do aukce na dobročinné účely,“ slíbil.

Tour 2022

vše o závodě

Se stájí Ineos/Sky je spojen od roku 2010. Pomáhal Bradleymu Wigginsovi a Chrisi Froomovi, nabídky na přestup odmítal. Až roboticky pracující britský tým se sice svého času stával na francouzských silnicích terčem pískotu fanoušků, ale když si Thomas v nové roli lídra šlapal v červenci 2018 pro titul z Tour, nebylo snad nikoho, kdo by mu ho nepřál.

Za takovou oblíbenost vděčil svému sportovnímu příběhu (aneb od dlouholetého domestika k vítězi), nekomplikované povaze, ale třeba i osobnímu postoji k terapeutickým výjimkám. „Nepřijal bych ji, ani kdybych na ni měl ze zdravotních důvodů právo. Nechci, aby mě kvůli ní lidé soudili.“

Když jeho autobiografii vyhlásili britskou sportovní knihou roku 2018, dokonce i před autobiografií fotbalisty Harryho Kanea, reagoval: „Nechápu, že ji mohla má kniha porazit, zvlášť poté, jak se Anglii skvěle vedlo na fotbalovém mistrovství světa.“ Vzápětí se zasmál: „I když Kane dal vlastně jen pár penalt a šťastných gólů. A kritici psali, že Anglie nikoho pořádného neporazila.“

Inu, hrdý Velšan...

Geraint Thomas (Ineos) v pelotonu během 14. etapy Tour de France

Však také před horskými etapami letošní Tour na sociální sítě psal: „Pokusím se inspirovat výkony velšských ragbistů.“

Svými tweety opakovaně baví fanoušky. Před startem Tour zveřejnil video, jak ho manželka Sarah doma stříhá, a připsal: „Můj každoroční rituál. I když si Sarah dala gin na mé zdraví, modlete se za mě i vy, prosím.“

Po dvou týdnech závodu pro změnu umístil na sítě poněkud zamračený snímek parťáka Filippa Ganny s komentářem: „Pippo už mě má dost. Promiň, kámo, ale do Paříže zbývá jen týden.“

Expert Raboň: V Pyrenejích čekám extrémní tlak Pogačara. Rozhodne i psychika

Aby však nedošlo k mýlce, Thomas je zároveň i inteligentním mužem, který dokáže poutavě vyprávět o životě.

„Nebudu si jen tak pro nic za nic dělat P.R. a plácat vám tu nesmysly,“ řekl jednou na tiskové konferenci. Soudí, že kdyby se nestal profesionálním cyklistou, věnoval by se na univerzitě nějaké užitečné vědecké práci.

Tři tuhé dny v Pyrenejích teď pojímá jako blok. „Únava se v nich nasčítá,“ řekl a naznačil, že jeho pozornost směřuje hlavně k nejtěžší čtvrteční etapě číslo 18 přes Aubisque na Hautacam.

„V ní se může všechno změnit. Možná zažijeme další bláznivé představení ve stylu Galibieru, kde se útočilo jako o život. Pogačar je tak nažhavený.“

Lídr Ineosu nevylučuje, že také on se může ve čtvrtek zvednout a s pomocí týmových kolegů usilovat o výhodnější pozici pro pokus o zvrat v sobotní časovce. Její 40kilometrová délka by měla vyhovovat dieselovému „motoru“ v Thomasově těle.

„Přesto bych před sobotou potřeboval na Vingegaarda najet nějaký čas, má současná ztráta 2:46 minuty je příliš velká. On rozhodně není špatný časovkář,“ upozorňuje.

Za průběžně druhým Tadejem Pogačarem naopak Thomas momentálně zaostává jen o 21 sekund,

Při pohledu na data, která dostává z počítače, Velšan vykládá, že výkonnostně vykazuje letos jedny z nejlepších hodnot v kariéře. „Má forma je srovnatelná s tou z Tour 2018. Přede mnou jsou sice v pořadí dva neuvěřitelně dobří mladí kluci, ale člověk si musí pořád věřit.“

Geraint Thomas si z cyklistů stáje Ineos zatím na letošní Tour vede nejlépe.

Těší jej, že z počáteční krize se na Tour vzpamatoval Martínez a že se z onemocnění ve druhém týdnu snad vykurýroval i tahoun Jonathan Castroviejo.

Ineos má stále v pelotonu osm mužů. Jumbo šest a UAE Emirates jen pět, poté co Mark Soler v úterý nestihl přijet do Foix v časovém limitu.

Ani taková čísla není radno podceňovat.

„Mohu slíbit, že i do Paříže se pokusíme dostat co nejrychleji, jak to jen dokážeme. To je vše, co můžeme udělat,“ povídá Thomas. „Pokud však nepředjedeme Jonase a Tadeje, tak je prostě nepředjedeme - a hotovo.“

Přece se nebude nervovat...

Autor:

Grand Tour v roce 2024

4. - 26. května Giro d´Italia
29. června - 21. července Tour de France
17. srpna - 8. září Vuelta a Espaňa

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

27. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Nadvláda pokračuje. Třinec slaví pátý titul v řadě, vyrovnal historický rekord

28. dubna 2024  23:27

Na českém hokejovém trůnu zůstává všechno při starém. Třinec v napínavém sedmém finále porazil...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:1. Oceláři odvrátili konec, finále rozhodne až sedmý zápas

26. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  21:40

Drama pokračuje. Hokejová extraliga ani po šesti finálových duelech nezná letošního mistra, neboť...

Sparta uhájila náskok, v šestce zůstalo Slovácko, Karviná se vyšvihla ze dna

28. dubna 2024  14:21,  aktualizováno  16:57

Sparta v závěrečném kole základní části fotbalové ligy suverénně vyhrála v Olomouci (4:1) a před...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Hokej pod širým nebem v Praze. V prosinci se na Letné představí nejen Sparta

30. dubna 2024  15:40

Na pražské Letné se na začátku prosince odehrají dva zápasy hokejové extraligy pod širým nebem....

Hancko a Liverpool? Podle médií by měl přijít z Feynoordu s trenérem Slotem

30. dubna 2024  15:40

Fotbalista Dávid Hancko by se podle britských médií mohl v létě stát posilou Liverpoolu. Bývalý...

Buď Španělsko, nebo Polsko. Tenistky znají soupeře pro čtvrtfinále B. J. King Cupu

30. dubna 2024  14:46,  aktualizováno  15:29

České tenistky nastoupí ve čtvrtfinále turnaje o Pohár Billie Jean Kingové buď proti domácím...

Podpořte český tým, užijte si atmosféru MS. iDNES.cz rozdává vstupenky na hokej

30. dubna 2024  15:28

Každý den víte, o jaké zápasy soutěžíte, na úvod to budou duely Česko - Finsko a Švýcarsko -...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...

Muž má recept na dlouhověkost, v jednašedesáti je ve skvělé formě

Dave Pascoe chce dokázat světu, že i v důchodu můžete vypadat jako za mlada a také se tak cítit. Stačí dodržovat pár...