‚Náš ostrov je jako loď uvízlá na moři.‘ Čajoví farmáři na Šrí Lance bojují o ekonomické i své přežití

Cejlonský čaj, jak se nazývá čaj ze Šrí Lanky, znají lidé po celém světě. Jak ale píše BBC, čajový průmysl v zemi jižně od Indie sužují následky celosvětově rostoucí inflace. Zemi nepomáhá ani nestabilní politická reprezentace, která se v posledních měsících potýká se silnou občanskou nespokojeností a protesty.

Kolombo Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čajová plantáž na Šrí Lance

Čajová plantáž na Šrí Lance | Zdroj: Profimedia

Pro Šrí Lanku je čaj vývozním artiklem číslo jedna. Za rok ostrovnímu státu vydělá zhruba miliardu dolarů, což je zhruba 24 miliard korun. I tuto exportní surovinu ale zasáhla silná ekonomická krize, která vyústila v masové protesty a kvůli nimž v červenci rezignoval prezident Gotabaja Radžapaksa.

Jak píše BBC, farmáři, kteří svět zásobují takzvaným cejlonským čajem, se dostávají do potíží.

Většinu plantáží vlastní malí podnikatelé, mezi nimi třeba Rohan Tilak Gurusinghe, kterému patří zhruba jeden hektar půdy u vesnice Kadugunnawa. Také jeho podnikání ohrozil zákaz používání chemických hnojiv, pro který se místní vláda rozhodla minulý rok.

„Ztrácím tím zisky. Bez hnojiv a paliva se bojím o budoucnost svého podnikání,“ říká Gurusighe. Zákaz hnojiv bylo jedno z rozhodnutí bývalého prezidenta Radžapakse, který se snažil šetřit menšící se zahraniční zásoby.

Používání hnojiv bylo později obnoveno, jeho ceny však raketově vzrostly –⁠ zároveň s cenami ropy a nafty.

Problémy ve vícero odvětví

Tato kombinace ohrožuje farmáře, kteří jsou závislí také na přepravě čaje nákladními vozy mezi plantážemi a továrnami, kde se čaj zpracovává. Nepravidelná a opožděná doprava ohrožuje sklizeň, protože čerstvě sklizené čajové lístky schnou a ztrácejí na kvalitě.

Nedostatek paliv se projevuje po celém ostrově, což rozdmýchává veřejné nepokoje. Ty trvají již od doby, co ostrov zasáhla pandemie covidu-19 a s tím souvisejících omezení pro turismus, který vedle čaje představuje další důležitý příjem ostrovního státu. 

Akademička z Oxfordu: Protestující na Šrí Lance jsou oběti hospodářského selhání. Požadují odpovědnost

Číst článek

Nedávná rezignace prezidenta Radžapaksy protestující neuklidnila. Do doby zvolení nové hlavy státu převzal jeho pravomoce premiér Ranil Vikremesinghe, kterého lidé vnímají jako příliš blízkého vládnoucí dynastie Radžapaksů. Vikremesinghe je ale favoritem jako nástupce prezidenta a očekává se jeho zvolení parlamentem.

Změna, kterou demonstranti požadovali, tedy nenastane. A zemi, která se propadá do ekonomické krize, hrozí další problémy.

Farmář Gurusinghe politiky obviňuje z toho, do jaké situace zemi dostali. „Naši vůdci nám nezajistí ani základní věci. Chtějí se jen napakovat a utrácet peníze, které tato země potřebuje. Šrí Lanka je teď jako loď uvízlá na moři,“ porovnává.

Šetřit se musí na všem

Kombinace zmíněných faktorů je pro farmáře velmi stresující. Pro 22milionovou zemi, kde dva miliony lidí pracují v čajovém průmyslu, jsou ekonomické problémy zásadní. Kvůli menšímu vývozu čaje musejí podniky omezovat výrobu a propouštět zaměstnance.

Meezan Mohideen vlastní velké plantáže a továrnu. Normálně pro jeho čaj jezdí asi dvacet kamionů –⁠ kvůli rostoucím cenám a menšímu exportu jich je teď jen osm.

„Některé jiné továrny musejí dokonce zavírat, fungují třeba jen tři čtyři dny v týdnu,“ říká. Sám musel dříve zavřít, podařilo se mu však zajistit paliva od soukromé společnosti.

Nejhůře je na tom ale nejnižší z chudých vrstev Šrí Lanky. Za sběr čaje totiž lidé dostávají něco málo přes minimální mzdu. A rostoucí ceny potravin se Šrí Lanky dotýkají jako jinde ve světě. V červnu byla tamní inflace asi 50 procent.

Dvě sběračky čaje, Nageshwri a Panchawarni, říkají, že dříve se s minimální mzdou dalo vyžít. Teď ale mají na jídlo třeba jen dvakrát denně. „Cokoliv za den vydělám, utratím za jídlo,“ říká Nagesgwri. „Doma jíme třeba jen dvakrát denně,“ podotýká Panchawarni.

Šrílanská vláda se snaží zajistit více paliv a peněz od Mezinárodního měnového fondu. Pro kohokoliv, kdo se ujme vlády, bude velmi složité odvrátit zemi od hospodářského kolapsu.

Jiří Čaník Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme