MódaSponzorováno

Boxerky trendem dnešní doby, aneb jak šel čas s pánským spodním prádlem

Vzhledem k tomu, že je to první věc, kterou si každý den oblékáte, je spodní prádlo pravděpodobně poslední položkou ve vašem šatníku, kterému chcete věnovat čas. Proto si většina mužu zvolí boxery právě pro jejich komfort, ale jejich zdokonalení trvalo tisíce let. Jak šel čas pánským spodním prádlem?

Od pračlověka až do Egypta 

První známé pánské spodní prádlo pochází z doby před téměř 7000 lety, kdy pravěký člověk používal kůži k zakrytí a ochraně svých beder. Staroegyptské taktéž zobrazuje mužské postavy v bederních rouškách. Faraoni dokonce nosili jakýsi specializovaný oděv zvaný šendoh a do svých pyramid si brali náhradní zásoby pro použití v posmrtném životě.

V módě jsou braies

Bederní rouška nám přetrvala až do středověku, kde ji pak vystřídaly volné kalhoty zvané braies. Šlo o plátěný oděv, který sahal od pasu zhruba do poloviny lýtek. Musel se pevně sešněrovat kolem pasu a holení. Ačkoli veškeré to vázání nebylo moc pohodlné, braies měly tu výhodu, že zakrývaly téměř všechno. Pokud bylo někomu příliš horko, mohl se svléknout do spodního prádla a přitom si zachovat určitý smysl pro dekorum.

Pánské náprsenky s kapsičkou 

Braies sklidily poměrně velký neúspěch jako pánské spodní prádlo, zejména co se týče odpovídání na volání přírody. Proto přichází na řadu nátělníkový díl s kapsičkou, který značně ulehčil vyprazdňování aniž by si museli sundat veškeré oblečení. 

Krycí klopa neboli středověký suspenzor

Pánské spodní prádlo, které se podobalo dnešním tangám anebo suspenzoru. Jindřich IV. si dokonce svou krycí klopu vycpával, aby tak opticky zvětšil své přirození. Tato metoda pokračovala až do roku 1590.

Zajímavost: U vycpávek krycí klopy vědci spekulovali, že šlo o obvazy, které byly napuštěné léky zmírňující bolest při pohlavní chorobě, zejména syfilis. 

Flanelové spodky

Od viktoriánských dob až do 30. let 20. století nosili muži pod kalhotami většinou přiléhavé flanelové „spodky“ v délce ke kolenům a jako spodní košili oblékali podobně přiléhavé flanelové topy. Nejednalo se o moc pohodlné kousky, muži to ale byli nuceni nosit až do roku 1925. 

Box aneb záchrana pro pánské spodní prádlo

Jacob Golomb, zakladatel společnosti Everlast zaměřující se na boxerské vybavení, začal vylepšovat návrhy trenýrek, které nosili boxeři. Golomb si uvědomil, že choboty s koženými pásky, které boxeři nosili, nejsou úplně ideální, a tak nahradil kůži pružnějším a elastičtějším materiálem. Vznikly nám tak první „slipy”. Problém ale byl, že jim chyběla opora, kterou naopak nabízely šortky. Teprve po druhé světové válce se boxerky staly konkurencí pro slipy.

Jockey shorts aneb inspirace v bikinách 

Návrhář Arthur Kneibler začal na základě pohlednice, která zobrazovala muže v bikinách vyrábět nový druh přiléhavého pánského spodního prádla bez nohavic s překrývajícím se poklopcem ve tvaru Y. Výrobek nesl nazev „Jockey shorts“, protože vysoká úroveň podpory, kterou prádlo nabízelo, připomínalo suspenzory. První várka trenýrek se vyprodala hned první den. 

Zajímavost: Jockey odvezla společnost Coopers, založená Arthurem Kneiblerem 19. ledna 1935, do významného obchodního domu Marshall Fields v Chicagu. Přestože bylo příšerné počasí, Chicago sužovala sněhová bouře. Celý náklad 600 párů Jockeys se vyprodal hned první den. Během tří měsíců společnost prodala 30 000 párů šortek Jockey. Coopers pokračoval ve výrobě a prodeji svého velmi úspěšného spodního prádla a v roce 1971 společnost změnila název na Jockey.

Značkové spodní prádlo

V 70. a 80. letech začaly značky jako Calvin Klein měnit naše šuplíky z něčeho, co jsme schovávali pod kalhotami, v módní a lifestylový kus oblečení, kterým bychom se spíše mohli chlubit. Střihy se staly těsnějšími a více sexy a vzory spodního prádla byly křiklavé, výrazné a často humorné.

Může za to Joe Boxer

Společnost Joe Boxer, začala vyrábět efektivní pánské spodní prádlo. Velkým výstřelkem bylo prádlo s odnímatelným ocasem medvídka mývala připevněným na suchý zip pro obchodní dům Macy’s. 

Zajímavost: Joe Boxer se však dostal do popředí zájmu v roce 1985, kdy začal vyrábět boxerky s potiskem stodolarových bankovek. Tajné služby rozhodly, že tyto kalhoty porušují zákony o padělání, a zabavily 1 000 párů tohoto spodního prádla. Joe Boxer místo toho, aby si najal právníky, proměnil zabavení v odlehčenou zpravodajskou událost a image boxerek jako hravé alternativy pevných slipů se rozšířila.

Zdroj: https://edition.cnn.com/2009/LIVING/homestyle/10/27/mf.men.underwear.history/ 

Foto: Unsplash.com

5/5 - (1 Hodnocení)

Monade.cz

Jsme internetový magazín Monade. Publikujeme rady, tipy, novinky, srovnání, testy, recenze aj. Náš tým je složen z mladých lidí. Píšeme o různých tématech, podle toho, o co se daný redaktor právě zajímá. Všechny informace jsou ověřeny a podloženy skutečnými daty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..