InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Výlet s knihovnou do okolí Volyně

    Úterý 14.5 11:20 - Strakonice – sraz na autobusovém nádraží

  • Vernisáž výstavy obrazů Rudolfa Riedlbaucha

    Úterý 14.5 17:00 - Muzeum Středního Pootaví

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

V Bechyni se vzpomínalo, jak vznikla Koloběžková Grand Prix. Jede se už v sobotu

   Autor: JcTED.cz -TV

    Autor: JcTED.cz -TV

AKTUALIZOVÁNO - 21.7.2022 20:25

BECHYNĚ - Dnes odpoledne si dali před bechyňským kulturním domem sraz pamětníci začátků Koloběžkové Grand Prix, která už 50 let baví v létě Bechyňáky i návštěvníky města. Jak zmínil starosta Pavel Houdek, je to akce s druhou nejstarší tradicí ve městě (jen Lázeňský tenisový turnaj se hraje ještě o sedm let déle), ale koloběžky jsou určitě nejnavštěvovanější. Je podle slov starosty přitažlivá hlavně tím, že si tu dokáží lidi dělat legraci i sami ze sebe a bavit ostatní. Prostranství u parku vedle hotelu U Draka znovu ožije koloběžkami už tuto sobotu 23. července. Od deseti ráno budou závodit děti, v 15.15 odstartuje hlavní závod dospělých.

 

Dnes ve čtyři odpoledne začala u kulturního domu vyhrávat sešlost Ruda a spol. známé country hity, návštěvníky vernisáže výstavy k padesátiletému jubileu akce přivítal starosta Pavel Houdek a pak už Jan Pekař zvaný Pegi připomněl, jak se koloběžková recese zrodila, kdo u toho byl a ačkoliv někteří ze zakladatelů už padesátiny Koloběžkové Grand Prix slavit nemohou, tak jim jsou vzpomínky věnovány jak v časopisu, který byl k jubileu vydán, tak na výstavě v Galerii 2+1. Tam se podařilo shromáždit 488 fotek od samotných začátků až po minulý ročník, kompletní přehled vítězů, zdokumentovat nejpodivnější stroje - protože Grand Prix jezdí i dvoj, troj, čtyř, pěti, šesti, sedmi a dokonce osmikoloběžka Žluté nebezpečí party ze Sudoměřic u Bechyně. Výstava popisuje průběh závodu, jeho trať, spoustu dalších zajímavostí a dokonce jsou na ní některé historické exponáty fyzicky přítomné. 

Koloběžková recese se zrodila, když se vojáci z vodáckého oddílu Dukly Bechyně ženili s místními děvčaty a kamarádi jim chtěli připravit opravdu originální štando. Že se srandaakce ujme a přetrvá půlstoletí, to by nikoho nenapadlo. Teď už pořádání převzala mladá krev, takže prý je zas na 50 let vystaráno.

Kdysi se dole u Lužnice v Zářečí pila na trase dvě piva, nahoře na náměstí se pak pije mléko z láhve s dudlíkem a poté se musí nafouknout balonek až k praskunutí. "Tenkrát nám doktorka Ingrová na ty dvě piva řekla - vy volové, vždyť se zabijete! Tak jsme to stáhli na jedno pivo," vyprávěl Pegi. Účastníci nultého recesistického ročníku taky rychle pochopili, že na dětských koloběžkách se závod jet nedá, když se pod jejich váhou koloběžky po pár metrech rozpadly a do cíle pak běželi s koloběžkami na rameni. 

Jan Pekař představil i vítěze prvního ročníku Jana Valentu, první ženu - Vlastu Pokornou z Radětic, která se na startu objevila v roce 1977, i nejčastějšího vítěze v historii. Václav Jehně dorazil i v typickém kostýmu Alibaby.

Vzpomínek zazněla spousta, vrátí se k nim příští Týdeník Táborsko. Fotokniha se pokřtila pivem i mlékem, Alibaba na její počest prásknul balonkem a pak už se lidé nahrnuli do výstavní síně. Na fotografiích poznávali dědečky zakladatele, táty, bráchy, známé, kamarády i kamarádky. Samostatný panel je věnovaný zakladatelům, z nichž Bohouš Machát z Kroměříže a Míra Beneš loni zemřeli - každý v jiném městě, oba ve stejný den, jak připomíná Jan Pekař ve videorozhovoru. 

Výstava je otevřená denně od 9 do 18 hodin a hlavně - Koloběžková Grand Prix bude startovat U Draka už v sobotu! Začne v 10 dopoledne dětskými kategoriemi, ve čtvrt na čtyři odpoledne vyjedou účastníci hlavního závodu a po vyhlášení výsledků vypukne zábava s muzikou. 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace