Pražský pekař šetří náklady pomocí počasí a dobrého načasování
25.07.2022 | pekarske-technologie.cz
V posledních pár měsících stoupají ceny surovin, energií, pohonných hmot i dalších vstupů. Pekaři na tuto situaci reagují zvyšováním cen nebo substitucí surovin. Pražský pekař však přišel i s dalšími možnostmi jak ušetřit a neohrozit tak kvalitu výrobků ani kapsy zákazníků.
Co má společného produkce a počasí?
Může počasí ovlivňovat chutě zákazníků a tím i jejich nákupy? Tuto otázku si položil Oscar Novák, dřívější novinář, který si v Praze otevřel pekárnu jen pár kroků od Prašné brány. Zanedlouho zjistil, že počasí a prodeje spolu opravdu souvisí, a že rozdíly jsou takové, že se opravdu vyplatí sledovat aktuální předpověď a přizpůsobit jí objem výroby. Když je takové vedro, že si člověk připadá jako uprostřed pouště, sladké pečivo zákazníky netáhne. Jarní teploty kolem dvaceti stupňů jsou pro jeho koláče ideální.
Předpověď sice nikdy není na sto procent, ale to, zda bude vedro nebo zima se z ní většinou dozvíte poměrně přesně a tato informace může značně zefektivnit pekařskou výrobu, která může v závislosti na počasí kolísat i o desítky procent. Pohled do aplikace tedy může pekařům pomoct výrazně ušetřit.
Dle Oscara je mnohem lepší zjistit si informace a zefektivnit výrobu, než šetřit na kvalitě surovin, které dodávají pekařským dobrotám nezaměnitelnou chuť. Jeho tradiční české koláče prostě musí vonět máslem a ne nějakou levnější náhražkou!
Spotřeba energií
Na spotřebu energie je důležité myslet už při pořizování spotřebičů a koupit ty, které vás nespolknou zaživa. I pokud jsou již všechny spotřebiče nakoupené, dá se však ještě něco ušetřit správným timingem. Většinu energie v pekárenském provozu spotřebuje pec. Ušetřit se dá tak, že jsou všechny procesy načasovány tak, aby šly hladce za sebou a bez prostojů. Dobrá organizace práce je stěžejní.
Autor: redakce
Další články v kategorii
- V České republice se daří snižovat spotřebu přípravků na ochranu rostlin. Od roku 2018 klesla o 11,4 procenta (06.06.2024)
- Kůrovec je připravil o dřevo, přesto dačické lesy vydělávají víc (05.06.2024)
- Pivovar Svijany investuje letos 50 milionů Kč do nové plnicí linky na sudy (05.06.2024)
- Hledá se Nejlepší biopotravina roku 2024 (05.06.2024)
- Tržby v německém pilařském průmyslu prudce klesají, ceny kulatiny zůstávají stabilní (05.06.2024)
- Stanjura: Nárok na podporu zelené nafty by mohli farmáři nově mít dvakrát ročně (05.06.2024)
- Denně vyrobíme patnáct stovek chlebů. Nic nevyhazujeme, říká Kuchař ze Zrno Zrnko (05.06.2024)
- S alkoholem má v Česku problém milion lidí. Omezit ho plánuje naprosté minimum z nich (05.06.2024)
- Čokoláda zdraží o desítky procent. Nebo bude menší (05.06.2024)
- Dluh současné vlády (a nejen jí) vůči sedlákům v oblasti pozemkového práva (05.06.2024)