Maledivy představily plovoucí ostrovní město

Přidat na Seznam.cz

Maledivy odhalily své plány na vytvoření prvního skutečného plovoucího ostrovního města na světě s 5 000 domy, které budou stoupat spolu s mořem.

Plovoucí město jako dopad klimatu

Plovoucí město na Maledivách, které bylo navrženo v reakci na hrozbu stoupající hladiny moří způsobenou změnou klimatu, bude tvořeno řadou staveb, které se budou vznášet v korálové formaci, píše web Dezeen. Město navržené podle vzoru korálů se bude skládat z 5 000 plovoucích jednotek, včetně domů, restaurací, obchodů a škol. První jednotky budou představeny tento měsíc, obyvatelé se začnou stěhovat počátkem roku 2024 a celé město má být dokončeno v roce 2027.
Projekt, společný podnik developera Dutch Docklands a maledivské vlády, není zamýšlen jako divoký experiment nebo futuristická vize. Je budován jako praktické řešení drsné reality zvyšování hladiny moří.

Normální město, jen na hladině

Projekt na Maledivách si klade za cíl obojí, postavit město pro 20 000 lidí za méně než pět let. Byly zahájeny i další plány na plovoucí města, například Oceanix City v jihokorejském Pusanu a řada plovoucích ostrovů v Baltském moři, které připravuje nizozemská společnost Blue21, ale žádný z nich nemůže konkurovat tomuto rozsahu a časovému rámci.
Město společnosti Waterstudio má přilákat místní obyvatele svými duhově zbarvenými domy, širokými balkony a výhledem na moře. Obyvatelé se budou pohybovat na lodích, nebo mohou po písečných ulicích chodit pěšky, jezdit na kole či na elektrických koloběžkách nebo buginách.

Zdroj: dezeen.com, Instagram