Studio Emil Eve použilo přírodní materiály, aby do zrekonstruovaného londýnského domu vneslo pocit klidu

Přidat na Seznam.cz

Architektonické studio Emil Eve přistavělo k viktoriánskému domu v jižním Londýně přístavbu z dřevěné konstrukce, která obsahuje světlé vnitřní prostory s propojením s venkovním prostředím.

Úkol zní jasně! Světlo a moderna

Majitelé domu na konci terasy na Waghorn Street v Peckhamu zadali ateliéru Emil Eve úkol upravit interiér tak, aby poskytoval světlé a moderní prostory pro bydlení a zábavu, píše web Dezeen. Klienti také požadovali, aby nové prostory zahrnovaly přírodní materiály, což bylo podkladem pro použití douglasky na odhalenou konstrukci, vnější obklady, vnitřní truhlářské výrobky a vybavení. Douglasku doplňuje prodyšná vápenná omítka aplikovaná na vnitřní stěny a také terakotová dlažba v zadní zahradě a na nádvoří.
Přírodní materiály vnášejí do domu, který byl navržen pro mladý pár a jejich dvě milované domácí kočky, teplo a pocit klidu,“ uvedla společnost Emil Eve. „Douglaska tvoří odhalenou dřevěnou konstrukci, vnější obklady, vnitřní truhlářské výrobky a vybavení, což vytváří soudržnou paletu uvnitř i venku.“

Pokoj s přístupem do dvora

Přestavěné přízemí domu na Waghorn Street obsahuje v přední části přijímací pokoj, který má výhled do vloženého dvora. Dvůr, který se nachází mezi přijímacím pokojem a novou kuchyní a jídelnou, je lemován okny a prosklenými dveřmi, které umožňují výhled po celé délce domu. Mezi dřevěnými lamelami, které lemují hraniční stěnu, je ukryto zrcadlo, jenž vytváří odlesky. Odlesky jako by rozšiřovaly prostor a odrážely světlo zpět do interiéru.
Zadní přístavba obsahující kuchyň a jídelní prostor je rozložená tak, aby co nejlépe využila dostupné sluneční světlo. Šikmá část obsahuje hluboké okenní sedátko, které se rozšiřuje směrem k oplocené zahradě. Světlík umístěný nad jídelním stolem umožňuje přirozenému světlu pronikat skrz stropní trámy z douglasky a osvětlovat bíle obložený interiér.
Ze vstupní haly stoupají schody do prvního patra, kde se nacházejí dvě ložnice, koupelna a třetí ložnice využívaná jako domácí pracovna. Pozinkovaná střešní nástavba umožnila v horní části domu přistavět čtvrtou ložnici s vlastní koupelnou se sprchou.
V celém interiéru vytvářejí vysoké prosklené dveře a hluboká okna v dřevěných rámech pohledové linie mezi vnitřními a vnějšími prostory a zároveň umožňují dostatek denního světla do místností. Studio Emil Eve se sídlem ve východním Londýně založili v roce 2009 Ross a Emma Perkinovi. Perkinovi již dříve modernizovali svůj vlastní londýnský byt a doplnili ho o prostorově úsporná úložná řešení na míru.

Zdroj: dezeen.com, Instagram