OLOMOUCKÉ ŠACHOVÉ LÉTO S MČR SENIORŮ ZA DVEŘMI

Po dvouleté covidové přestávce se letos opět uskuteční tradiční festival Olomoucké šachové léto. V rámci festivalu se uskuteční čtyři uzavřené turnaje (dva velmistrovské a dva mistrovské), otevřený turnaj a turnaj seniorů. Tradiční seniorské zápolení bude mít letos navíc poprvé v historii festivalu statut otevřeného Mistrovství ČR seniorů a bude se v něm bojovat o tituly v kategoriích 50+ a 65+. Doprovodný bleskový turnaj pak bude odehrán jako přebor Olomouckého kraje.

 

Mezinárodní šachový festival Olomoucké šachové léto 2022 se uskuteční ve dnech 13. – 20. srpna 2022 v tradičním prostředí olomouckého Hotelu Flora. Radost organizátorů z toho, že se po dvouleté vynucené covidové pauze budou moci šachisté z mnoha zemí světa opět setkat v Olomouci, je letos bohužel výrazně menší, než by si přáli. V čele organizačního týmu totiž poprvé nestojí zakladatel festivalu pan Jaroslav Fuksík, který vloni zemřel. Na jeho počest ponese festival od tohoto ročníku označení Memoriál Jaroslava Fuksíka.

Festival bude zahájen v pátek 12.8.2022 tradiční simultánkou na Horním náměstí v Olomouci. Na prostranství před orlojem si budou moci příchozí od 16 hodin změřit síly v partii s velmistrem Pavlem Šimáčkem.

 

Od soboty 13.8.2022 se pak celé dění přenese do Hotelu Flora, kde bude po osm následujících dní probíhat řada šachových klání. Hlavních turnajů bude letos celkem pět a zúčastní se jich více než 200 šachistů. Aby byl komfort pro hru co nejvyšší, jsou letos hrací prostory rozšířené o sál v 10. patře hotelu s dechberoucím výhledem na město.

Hlavní turnaje (v závorce odkaz na průběžně aktualizovaný seznam přihlášených hráčů):

Zájemci o účast v některém z těchto turnajů se mohou stále přihlásit, a to buď on-line na adrese https://www.czechtour.net/cz/prihlasky/ nebo prostřednictvím e-mailu na ave-kontakt@outlook.cz.

Šachisté, kteří by si chtěli během olomouckého léta šachy zahrát, ale nemohou se z časových důvodů zúčastnit hlavních turnajů, budou mít tuto možnost na doprovodných turnajích v rapid šachu (úterý 16.8.2022) a v bleskovém šachu (čtvrtek 18.8.2022). Bleskový turnaj má letos statut Přeboru olomouckého kraje, takže nejlepší hráč a hráčka ŠSOK získají tituly přeborníků a současně právo účasti na bleskovém Mistrovství ČR.

Bližší informace o Olomouckém šachovém létu a propozice turnajů jsou k dispozici na stránkách Agentury 64 (https://www.a64.cz/tournaments/olomouc2022/) a na webu seriálu Czech Tour (https://www.czechtour.net/cz/olomoucke-sachove-leto/), jehož je olomoucký festival pravidelnou součástí.

Jakub Fuksík