Letní filmová škola uvede ve světové premiéře poslední film Jana Švankmajera

foto Ilustrační foto - Režisér, scenárista, světově uznávaný animátor a představitel českého surrealismu Jan Švankmajer uvedl 12. února 2018 v Praze svůj nejnovější a podle něj i definitivně poslední celovečerní film nazvaný Hmyz.

Uherské Hradiště - Letní filmová škola (LFŠ), jejíž 48. ročník se v Uherském Hradišti uskuteční od 29. července do 4. srpna, uvede ve světové premiéře poslední film Jana Švankmajera. Režisér ve snímku Kunstkomora otevírá dveře své kunstkomory na zámku Horní Staňkov a za doprovodu hudby Antonia Vivaldiho zve na procházku prostorem vlastní inspirace, sdělila ČTK mluvčí přehlídky Lenka Horáková. Snímek uvede Švankmajerův dvorní producent Jaromír Kallista.

Režisérka Beata Parkanová a herec Martin Finger představí divákům v Uherském Hradišti dobové rodinné drama Slovo. Pojednává o dvojici manželů, jimž se na konci 60. let rozpadne všechno, co doposud budovali. Na letošním karlovarském filmovém festivalu Parkanová získala cenu za režii tohoto snímku.

"Šimon Holý uvede dva své filmy – v předpremiéře novinku A pak přišla láska…, ve které zpracovává témata ženství, mateřství a ezoteriky, a společně s Alenou Dolákovou i svoji prvotinu Zrcadla ve tmě. Režisér Jiří Havelka přiveze na Letní filmovou školu dokudrama Očitý svědek a v Respekt stanu bude diskutovat o vztahu filmu a divadla," uvedla Horáková.

Pošesté budou moci v sekci LFŠ uvádí diváci zvolit film, který po festivalu vstoupí do širší distribuce. Letos bude o pozornost diváků bojovat dánská hořká komedie o bývalé královně krásy Miss Viborg. Dále to budou drama o rozvedené matce Na plný úvazek, oceněné na festivalu v Benátkách a také v Cannes, v programu je rakousko-německý film Velká svoboda, který bodoval na Evropských filmových cenách. Herec Franz Rogowski v něm podle mluvčí exceluje v roli muže, jenž kvůli své homosexualitě přišel o svobodu pohybu, ne však o svobodu milovat.

Na webových stránkách LFŠ je již zveřejněný program po jednotlivých dnech i sekcích, které se letos budou věnovat například španělskému režisérovi Luisi Bu?uelovi, britské nové vlně, japonskému režiséru Šindžimu Sómaiovi, portugalské kinematografii, novinkám z Česka, Slovenska, Polska i východní Evropy. "Přípravy festivalu finišují a kromě bohatého filmového a doprovodného programu či skvělých hostů chystáme i několik novinek," řekla ředitelka LFŠ Radana Korená.

Odborný program LFŠ letos představí nový koncept nazvaný Nová realita. "Každý den představíme projekty či témata, které otevřely či otevírají úplně nové možnosti fungování naší společnosti směrem k větší lidskosti, harmonii s přírodou, vyrovnaným vztahům a zodpovědnosti za vše, co tvoříme i co se učíme," uvedla Korená. Diskutovat s návštěvníky festivalu budou osobnosti z kultury, sociálních služeb, práva, zdravotnictví, školství nebo zemědělství.

I letos se návštěvníci LFŠ mohou těšit na bohatý doprovodný program v podobě výstav, divadelních představení, literárních čtení, speciálního folklorního programu a akcí pro děti. Připraveny budou také koncerty, vystoupí například Bratři Ebenové, Jakub König, Midi Lidi nebo Zrní. K programu festivalu patří i další výstava připravená Českou tiskovou kanceláří (ČTK), která je jedním z hlavních mediálních partnerů filmové přehlídky. Venkovní putovní výstava vznikla u příležitosti 30. výročí rozpadu Československa a vzniku dvou nových národních států. Expozice s názvem Česko/slovenské okamžiky nabídne bezmála 130 snímků, které zachycují důležité i méně známé momenty ze společné historie, dvojího rozpadu československého státu, stejně jako vzájemné vztahy Čechů a Slováků v posledních 30 letech.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 4.05.2024 ČTK

Reklama

22°C

Dnes je sobota 4. května 2024

Očekáváme v 09:00 17°C

Celá předpověď