Joseph M. Hanneman

26. 7. 2022

TÉMA: Útok na Kapitol

Ashli Babbittová, 35letá veteránka letectva USA, kterou 6. ledna 2021 zastřelil poručík Kapitolské policie Michael Byrd v chodbě směřující do řečnického sálu amerického Kongresu, byla „zavražděna… pod záminkou pravomoci“ [1], konstatuje odborník na použití síly po přezkoumání videozáznamů z incidentu.

Poté, co 6. ledna vnikla skupina lidí do budovy amerického kongresu, těsně před 14:45 dne začala Ashli Babbittová prolézat bočním oknem dveří vedoucím do řečnického sálu, střelil ji Byrd do levého předního ramene. O půl hodiny později byla v nemocničním centru MedStar ve Washingtonu prohlášena za mrtvou.

Stan Kephart, který více než 350krát vypovídal u soudu jako soudní znalec v oblasti policejní práce, hodnotí případ střelby v novém dokumentárním snímku Epoch TV nazvaném Skutečný příběh 6. ledna. Film je k dispozici na televizním kanálu Epoch TV.

Záběr na zastřelení Ashli Babbittové (WUSA9)

Autorem video reportáže je WUSA9.

V novém dokumentu jsou poskytnuty přímé záběry na střelce natočené přes dveřní sklo.

Kephart působí již 42 let v oblasti vymáhání práva. Působil jako ředitel bezpečnosti letních olympijských her v Los Angeles v roce 1984. Vypovídal před soudem na témata jako nepřiměřená síla, policejní disciplína, bezpečnost policistů a kontrola davu.

„Můj závěr… na základě toho, co jsem viděl a pozoroval na videozáznamech, je, že Ashli Babbittová byla zavražděna,“ řekl Kephart.

„Byla zastřelena pod záminkou pravomoci [1] policisty, který porušil nejen zákon, ale i svou přísahu a dopustil se trestného činu, za který ho lze zatknout,“ řekl Kephart.

Rozhovor s odborníkem na použití policejní síly Stanem Kephartem pro dokumentární film televize Epoch TV nazvaný Skutečný příběh 6. ledna z 2. června 2022. (Tal Atzmon / The Epoch Times)

Kephart uvedl, že ve videozáznamu neviděl nic, co by nasvědčovalo tomu, že by Byrd měl mít dojem ohrožení na životě nebo že mu hrozí vážná újma od 160 centimetrů vysoké a 50 kilogramů vážící ženy ze San Diega zabalené do Trumpovy vlajky.

„Aby bylo možné povolit použití smrtící síly, musí být policista nebo policistka schopni vyjádřit, že měli strach, že přijdou o život, že jim hrozí smrt nebo těžké zranění,“ uvedl Kephart v dokumentu. „V tom filmu jsem neviděl nic, co by naznačovalo, že to bylo možné nebo pravděpodobné z toho, co se odehrálo.“

Byrdův advokát Mark Schamel v prohlášení pro The Epoch Times označil Kephartův závěr za „nepodložený a chybný“ a uvedl, že podle něho poručík použil sílu oprávněně.

„Když paní Babbittová vnikla rozbitým oknem do vnitřního chráněného prostoru, měla na sobě batoh a odmítala slovní příkazy několika ozbrojených federálních policistů s tasenými zbraněmi, hrozba, kterou představovala, byla jasná a poručík Byrd jako první policista v poslední linii obrany byl při použití síly naprosto oprávněný.“

Přesný okamžik, kdy poručík Michael Byrd střílí na neozbrojenou Ashli Babbittovou a zabíjí ji. Byrd byl očištěn, přestože nikdy neprovedl formální výslech pro vnitřní záležitosti ohledně střelby. (Jayden X / Snímek z obrazovky prostřednictvím The Epoch Times)

Aaron Babbitt, manžel zastřelené Ashli, uvedl, že Kephart dospěl ke stejnému závěru jako další odborníci na prosazování práva, včetně bývalých newyorských policejních komisařů Bernarda Kerika a Raye Kellyho.

„Rád jsem to od něj slyšel. Očividně se dobře vyzná v použití síly,“ řekl Babbitt listu The Epoch Times s odkazem na Kepharta. „Je to zjevně velmi chytrý člověk, který se v tomto oboru pohybuje už dlouho. Mělo by se mu naslouchat.“

Babbitt zpochybnil Schamelovo tvrzení, že jeho žena „odmítla“ uposlechnout slovní příkazy Byrda nebo kohokoli jiného. Uvedl, že Byrd měl na ústech nasazený respirátor, a přesto údajně doufal, že budou jeho pokyny slyšet.

„Výpovědi svědků, které jsem četl, včetně policistů, říkaly, že neslyšeli žádné varování,“ řekl Babbitt a dodal, že pokud si mysleli, že situace je natolik vážná, že je třeba použít smrtící sílu, „maska by pravděpodobně měla jít dolů z obličeje“ a označil střelbu na svoji ženu jako, „naprostou neúctu k lidskému životu a nedodržení návaznosti při použití síly“.

Video natočené politickým aktivistou Johnem „Jaydenem X“ Sullivanem přes okna vstupních dveří do lobby ukazuje, že Byrd měl prst na spoušti své pistole Glock ještě předtím, než se Babbittová vůbec objevila v okně. Poté na krátkou dobu sundal prst ze spouště, než přistoupil k otevřenému oknu a vystřelil, když se Babbittová začala vyklánět.

Otázky ohledně její smrti přetrvávají i poté, co byla v červnu 2022 zveřejněna zpráva amerického ministerstva spravedlnosti (DOJ), která dospěla k závěru, že neexistuje dostatek důkazů o tom, že Byrd použil nepřiměřenou sílu, když neozbrojenou Babbittovou zastřelil ve chvíli, když se snažila prolézt rozbitým oknem.

Kephart uvedl, že Byrd měl bezprostředně po střelbě sepsat zprávu o střelbě ze střelné zbraně. Byrd odmítl podat výpověď detektivům z oddělení vnitřních záležitostí a nikdy nebyl oficiálně vyslechnut, než byl nakonec zproštěn viny.

Podle zprávy ministerstva spravedlnosti z června 2022 Byrd koncem ledna 2021 souhlasil s „dobrovolným hlášením a prohlídkou místa činu“ se svým právníkem, v němž uvedl, že pokud se „dav výtržníků“ před řečnickým sálem parlamentu dostane dovnitř, „nedopadne to dobře“.

„Neměl jsem tušení“

V rozhovoru s Lesterem Holtem na stanici NBC (zdroj) v roce 2021 Byrd uvedl, že přes sklo neviděl do chodby předsednické haly, nevěděl, zda osoba lezoucí do okna byla muž nebo žena, a nedokázal říci, zda měla něco v rukou.

„Je nemožné, abych viděl, co je na druhé straně, protože jsme vytvořili takovou barikádu a byla dost vysoká na to, aby byla viditelnost nemožná,“ řekl Byrd. Dodal, že nevěděl ani to, že zády ke vstupním dveřím stojí tři příslušníci Kapitolské policie.

Poručík Michael Byrd velel 6. ledna 2021 policii v budově Sněmovny reprezentantů USA. (Judicial Watch)

Byrd uvedl, že policie „byla v hale v podstatě uvězněna“ a „nebylo kam ustoupit“, protože vchody byly zabarikádované. „Znělo to, jako by za dveřmi byly stovky lidí,“ řekl Byrd.

Byrd řekl, že opakovaně křičel, aby se lidé stáhli – „křičel jsem z plných plic“ – ale dodal, že je možné, že to v hale nebylo slyšet.

Když se televizní moderátor Byrda zeptal, zda ví, koho zastřelil, Byrd odpověděl: „Neměl jsem tušení. Dokonce jsem ani nevěděl, že to byla žena, až o několik hodin později, někdy v noci“. Dodal, že až později zjistil, že Babbittová neměla žádnou zbraň. „V té době jsem to nemohl vědět,“ řekl Byrd. „Nemohl jsem plně vidět její ruce ani to, co měla v batohu, ani to, jaké měla úmysly…“.

„Na základě svého výcviku a svých zásad vím, že to, co jsem udělal, bylo vhodné,“ řekl Byrd.

TIP: Skutečný příběh 6. ledna: Co uvidíte v dokumentárním snímku o událostech před Kapitolem

Expert na použití síly Stan Kephart řekl, že střelba měla být posouzena podle případu Nejvyššího soudu USA Graham v. Connor z roku 1989: zda byla síla v dané situaci vůbec potřebná a přiměřená, rozsah zranění a „zda byla síla použita v dobré víře k udržení a obnovení disciplíny, nebo zlovolně a sadisticky“.

Zprávu ministerstva spravedlnosti o střelbě zveřejnila v červnu organizace Judicial Watch, která zažalovala ministerstvo spravedlnosti, kvůli záznamům o případu z 6. ledna. (zdroj)

„Po důkladném přezkoumání skutečností a okolností tohoto případu neexistuje dostatek důkazů, které by nade vší pochybnost prokázaly, že poručík Byrd porušil občanská práva paní McEnteeové (sic) tím, že úmyslně použil více síly, než bylo přiměřeně nutné, nebo nejednal v sebeobraně či obraně jiných osob,“ uvádí se v nedatovaném čtrnáctistránkovém dokumentu DOJ. Ve zprávě byla Babbittová označena svým předchozím jménem (McEnteeová). Za Aarona Babbitta se provdala v roce 2019.

Kephart uvedl, že standard stanovený Nejvyšším soudem v případu Graham v. Connor neodkazuje na „úmyslné“ použití větší síly, než je nutné, o kterém výše psalo DOJ. „…Vložili tam slovo úmyslně vědomě, což je v nejlepším případě rozporuplné a v nejhorším případě neupřímné,“ uvedl Kephart v e-mailu zaslaném deníku The Epoch Times.

Přestože Byrd odmítl vyšetřovatelům poskytnout formální výpověď, ministerstvo spravedlnosti dospělo k závěru, že jeho zjevné přesvědčení, že Babbittová představuje bezprostřední, potenciálně smrtelnou hrozbu, bylo „přiměřené“.

Ashli Babbittová (vpravo nahoře) začíná ustupovat poté, co ji 6. ledna 2021 postřelil poručík Kapitolu Michael Byrd. (Sam Montoya / Snímek z obrazovky prostřednictvím The Epoch Times)

Asi pět hodin po střelbě se Byrd setkal s detektivy z oddělení vnitřních záležitostí městské policie ve Washingtonu D.C., kteří střelbu vyšetřovali z pověření policie Kapitolu USA. Řekl, že se chce nejprve poradit s právníkem. Byrd nikdy neučinil formální prohlášení před vyšetřovateli z vnitřních záležitostí.

Ve svém prohlášení pro The Epoch Times Byrdův advokát Schamel uvedl, že „skuteční odborníci, kteří školí federální agenty a policisty v používání síly, popsali jednání poručíka Byrda jako příkladné“.

Vyšetřovací zprávy

Podle interní policejní zprávy zveřejněné organizací Judicial Watch vyšetřovatel vnitřních záležitostí Metropolitní policie, který si prohlédl videozáznam z bezpečnostních kamer Kapitolu z doby těsně před postřelením Babbittové, uvedl: „Nezdá se, že by paní Babbittová měla něco v rukou.“

Jeden ze seržantů americké policie v Kapitolu, který byl v době postřelení Babbittové v řečnickém sále parlamentu, vyšetřovatelům z oddělení vnitřních záležitostí řekl, že v době střelby „bylo slyšet spoustu křiku“ a „slyšel jsem, jak někdo křičí: ‚Zpátky, zpátky‘,“ uvádí se ve zprávě z oddělení vnitřních záležitostí.

Policista Kapitolu, který byl v chodbě s Byrdem, uvedl, že než se Babbittová objevila v okně, různí policisté křičeli na dav, aby ustoupil zpět. Poté, co Byrd vystřelil ze své zbraně, byl podle policisty Byrd „roztřesený“ a „se slzami v očích“.

„Víte, můžete prostě říct, jako, nebudu říkat, když někdo lituje, že něco udělal, když je někdo prostě nervózní, víte, tře si hlavu, chodí (sic) sem a tam,“ řekl policista agentovi pro vnitřní záležitosti.

Podle policejní zprávy z 6. ledna jeden ze tří policistů, kteří stáli u vnějších dveří řečnického sálu parlamentu, kde se shromáždili Ashli Babbittová a další protestující, vyšetřovateli řekl, že „si nevzpomíná, že by slyšel nějaké slovní povely zevnitř řečnického sálu parlamentu“.

Jeden ze dvou dalších policistů, kteří stáli před dveřmi a stáli čelem k rozvášněnému davu, byl dotázán, zda slyšel, že by někdo uvnitř řečnického sálu něco říkal. „Ne, pane,“ odpověděl. Na otázku, zda neuvažuje o použití střelné zbraně proti výtržníkům, odpověděl: „Takže jste zodpovědný za každý náboj ve ve své služební zbrani, samozřejmě nemůžete střílet do volného davu. To je strašně špatně.“

Třetí policista, který stál u dveří, vyšetřovatelům také řekl, že neslyšel žádnou komunikaci ze strany policie uvnitř řečnického sálu, jak vyplývá ze zprávy pro vnitřní záležitosti z 6. ledna 2021.

Poručík Kapitolské policie Michael Byrd měl 6. ledna 2021 vytaženou pistoli Glock a mířil na poslance Troye Nehlse (Republikáni, Texas). (Fotografická ilustrace se svolením Aarona Babbitta)

Ve shrnutí oddělení vnitřních záležitostí Metropolitní policie z pitvy Ashli Babbittové ze 7. ledna se uvádí, že soudní lékař určil „příčinu smrti jako střelné poranění levého předního ramene a způsob smrti jako vraždu“.

Kephart uvedl, že byl šokován fotografií ze Sněmovny reprezentantů pořízenou dne 6. ledna, na níž byl Byrd zachycen s vytasenou zbraní namířenou směrem k poslanci Troyi Nehlsovi (Republikáni, Texas) a dvěma dalším mužům.

„Tomuto muži [Byrdovi] by mělo být nařízeno, aby se u svého policejního šéfa okamžitě podrobil vyšetření způsobilosti ke službě,“ řekl expert na použití síly Stan Kephart. „Už jen na základě této fotografie není způsobilý k držení střelné zbraně. Zjevně projevuje vědomou neúctu k tomu, kde se nachází. Jeho střelná zbraň by měla být v poloze ‚nízko připraven‘ až do nalezení cíle.“

„Každý kvalifikovaný instruktor střelných zbraní by byl touto fotografií zděšen vzhledem k tomu, co se odehrálo po pořízení snímku, kdy zastřelil Ashli Babbittovou, aniž by bral ohled na policisty v pozadí, a nepostoupil dopředu a nevyhodnotil zásah, neposkytl první pomoc a nepřevzal kontrolu nad místem činu – ke všemu byl vyškolen, vycvičen a certifikován,“ říká Stan Kephart.

Republikánský poslanec Troy Nehls opakovaně vyjádřil své přesvědčení, že diskutovaná střelba byla vraždou. Nehls dříve působil jako šerif okresu Fort Bend v Texasu v období od roku 2012 do roku 2020. „Video bylo zcela jasné,“ řekl Nehls v roce 2021 pro televizní stanici Newsmax. „Byla to vražda.“


Poznámky:

[1] Stan Kephart doslovně použil obrat: „under the color of authority“, což lze přeložit jako: pod záminkou nebo zástěrkou (zdroj) zmocnění, oprávnění nebo pravomoci (zdroj

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Občas si něco uloupnu“ – rozhovor s přední českou kapacitou o rzi a nátěrech
„Občas si něco uloupnu“ – rozhovor s přední českou kapacitou o rzi a nátěrech

Rozhovor s naší přední kapacitou v oblasti nátěrových hmot, paní profesorkou Kalendovou o ekologizaci barev a jejich funkčnosti, o boji s korozí, o trvanlivosti fasádních barev, ale i o tom, jak se lakuje čokoláda.

Trumpova dárcovská webová stránka se po vynesení rozsudku zhroutila kvůli velkému přílivu peněz
Trumpova dárcovská webová stránka se po vynesení rozsudku zhroutila kvůli velkému přílivu peněz

Prezident Trump vyzval k darům, které pošlou silný signál k tomu, co označil za „zmanipulovaný proces politického honu na čarodějnice“.

Přes 40 procent Čechů si myslí, že informační válka je jen záminka k cenzuře
Přes 40 procent Čechů si myslí, že informační válka je jen záminka k cenzuře

Čtyři z deseti Čechů a Maďarů si myslí, že informační válka je pouze záminkou západních vlád k omezování svobody slova.

Dívky dostávají menstruaci dříve a nepravidelněji než předchozí generace
Dívky dostávají menstruaci dříve a nepravidelněji než předchozí generace

První menstruace u mladých dívek: Výzkum ukazuje narůstající počet případů začátku menstruace před 11 lety a související zdravotní rizika.

„Tma a beznaděj“ – jak TikTok zneužívá myšlení  teenagerů
„Tma a beznaděj“ – jak TikTok zneužívá myšlení teenagerů

„Cílem kognitivní války jsou lidé; bojištěm je celá lidská společnost,“ prohlásil vojenský mluvčí čínské komunistické strany.