Rekordní příval deště v americkém St. Louis spustil bleskovou povodeň

foto Záplavy v St. Loius. Na snímku Steven Bertke a jeho pes 26. července 2022.

St. Louis (USA) - Americké St. Louis a některé přilehlé oblasti dnes zasáhly bleskové povodně poté, co příval deště z nočních a ranních hodin ve městě překonal více než 100 let starý rekord v denním množství srážek. Pod vodou se ocitly silnice nebo železniční tratě a hasiči zachraňovali lidi z automobilů i budov. Žádné oběti ihned hlášeny nebyly, informuje agentura AP.

Nejdeštivějším dnem v dějinách St. Louis byl dnešek už k sedmé hodině ranní (14:00 SELČ), kdy úhrn srážek zaznamenaný na místním mezinárodním letišti dosahoval asi 20 centimetrů. Tím byl přibližně o tři centimetry překonán rekord ze srpna 1915, kdy město zasáhly zbytky hurikánu. Na některých místech v okolí dnes evidovali dešťové úhrny přesahující 25 a dokonce i 30 centimetrů, uvádí pobočka americké Národní meteorologické služby (NWS).

Následky jsou ve skoro třímilionové metropolitní oblasti rozsáhlé, píše AP. Mnohé silnice se ocitly pod vodou a v jistém momentě byly neprůjezdné i tři dálniční tahy. Zaplavené bylo také mezinárodní letiště, které sice zůstávalo v provozu, ovšem spoje nabíraly zpoždění. V médiích se objevily fotografie potopených vozidel, spadlé lávky pro pěší nebo zcela zaplavené stanice příměstských vlaků.

Podle AP hasiče v St. Louis i okolí zaměstnávaly vodní záchranné operace. Kromě lidí pomáhali i domácím mazlíčkům, jako například v útulku v St. Peters na severozápadě aglomerace. Hasičům na člunech se podařilo z budovy zachránit vícero psů, několik štěňat se ale utopilo.

Podle meteorologa NWS Marshalla Pfahlera se do oblasti kolem půlnoci přesunula bouře, která se pak zastavila a dlouho produkovala srážky na relativně malém území. "Máte tady pás s úhrny až k deseti palcům (25 centimetrů) a o okres nebo dva dál na jih měli náznak deště nebo ani to ne," řekl Pfahler. Situaci podle něj mohlo zhoršit i delší sucho, které bouři předcházelo a zanechalo za sebou velmi tvrdou půdu, za významnější faktor ale označil skutečnost, že intenzivní srážky zasáhly aglomeraci s velkou koncentrací betonových a asfaltových povrchů, které vodu neabsorbují.

Déšť během dopoledních hodin ustával, jeho úplný konec ale NWS očekávala až v odpoledních hodinách. Velká voda tak "může opadat pomalu".

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 21.05.2024 ČTK

Reklama

21°C

Dnes je úterý 21. května 2024

Očekáváme v 17:00 20°C

Celá předpověď