Vettel dá po sezoně sbohem F1. Přednost dostala rodina a životní prostředí

Kariéra Sebastiana Vettela ve formuli 1 se na konci letošního roku uzavře. Pilot Aston Martinu se totiž rozhodl, že ve věku 35 let královnu motorsportu opustí a bude se věnovat především své rodině. Zabývat se ale chce i nadále také otázkami životního prostředí.

"Způsob, jakým jsem byl oddaný F1 a který jsem považoval za správný, se už nyní neslučuje s mým přáním být skvělým otcem a manželem. Být perfektně sladěný s vozem a týmem vyžaduje oběti a soustředěnost. Nyní už není mým cílem bojovat o vítězství a o tituly. Chci vidět vyrůstat své děti a předávat jim své hodnoty. Chci jim pomáhat vstát, když zrovna upadnou, naslouchat jim, když mě zrovna potřebují, nechci se s nimi neustále loučit a hlavně se chci od nich učit a nechat se jimi inspirovat. Děti jsou naše budoucnost. Navíc si myslím, že se mám stále co učit jak o životě, tak o sobě," vysvětluje Vettel své rozhodnutí opustit královnu motorsportu.

Čtyřnásobný mistr světa rovněž naznačil, že by se rád i nadále angažoval také v otázkách životního prostředí. Tak tomu u něj bylo již během jeho posledních několika sezon v roli pilota F1.

"Řekl bych, že žijeme v době, která bude pro náš další život rozhodující. Jak přistoupíme k několika nadcházejícím letům, podle toho budou naše životy vypadat. Moje vášeň k závodění šla ruku v ruce s určitými aspekty, které jsem se ale naučil nemít rád. Možná budou tyto potíže v budoucnu vyřešeny, ale vůle po této změně musí být silná a je třeba začít jednat už dnes. Nestačí o tom jenom mluvit a už si nemůžeme dovolit čekat. Není žádná alternativa, tento závod probíhá právě teď," dodal.

Strollovo marné přesvědčování

Majitel stáje Aston Martin Lawrence Stroll uvedl, že dělal vše pro to, aby Vettela ve svém týmu udržel i pro další sezonu. Pro jeho rozhodnutí ukončit kariéru ale má pochopení.

"Z celého srdce chci Sebastianovi poděkovat za tu skvělou práci, kterou pro Aston Martin odvedl za poslední rok a půl. Jasně jsme mu dali najevo, že chceme, aby s námi pokračoval i příští rok, nakonec ale udělal to, co považuje za správné pro sebe a pro svou rodinu. To samozřejmě respektujeme. Odjel pro nás několik fantastických závodů a jeho zkušenosti a znalosti pro nás byly nesmírně cenné. Je to jeden z nejlepších jezdců F1 v historii a bylo mi ctí s ním spolupracovat. Bude za nás závodit až do letošní Velké ceny Abú Zabí, která bude jeho třístým závodem. Zařídíme mu báječný konec kariéry," okomentoval Stroll Vettelův konec.

Vettelovu ukončení kariéry rozumí také úřadující mistr světa a současný lídr průběžného pořadí Max Verstappen: "Dosáhl toho strašně moc a je naprosto pochopitelné, že končí. Myslím si, že jeho kariéra byla úžasná. Vyhrál spoustu závodů a také šampionátů. Rovněž si myslím, že je skvělým ambasadorem tohoto sportu. Všichni stárnou a nakonec končí. Samozřejmě nikdy není příjemné, když tento okamžik nastane. To se se ale zkrátka stává. Myslím si, že teď je pro něj důležité, aby si užíval života s rodinou. Život je krátký a tak musíte tvrdě pracovat na tom, abyste dosáhli všeho, čeho chcete. Teď je čas si to užít," uvedl Nizozemec.

Ke konci německého závodníka už se vyjádřil také sedminásobný mistr světa Lewis Hamilton. Tomu dal Vettel zabrat v boji o titul zejména v letech 2017 a 2018.

"Bylo mi velkou cít být tvým soupeřem a ještě větší ctí být tvým kamarádem. Opustit tento sport včas je vždy cílem. Nemám obavu, že to, co přijde v tvém životě nyní, bude vzrušující, smysluplné a hodnotné. Mám tě rád, chlape," vzkázal pilot Mercedesu na sociálních sítích.

Ve F1 si Vettel poprvé zazávodil v roce 2007. Nejprve nastoupil do Velké ceny USA v barvách BMW jako záskok za zraněného Roberta Kubicu a hned získal bod za osmé místo. V posledních sedmi závodech sezony pak nahradil Scotta Speeda u Toro Rosso. S juniorkou Red Bullu zůstal i v roce 2008 a šokoval zejména vítězstvím při deštivé Velké ceně Itálie v Monze.

Mimo jiné i tímto výkonem si v roce 2009 vysloužil povýšení do Red Bullu, kde zažil nejúspěšnější období své kariéry. V letech 2010-2013 se totiž stal mistrem světa. Po změně pravidel v sezoně 2014 se ale trápil a zaostával za svým kolegou Danielem Ricciardem.

Pro rok 2015 přijal novou výzvu a přesunul se do Ferrari. Zde dosáhl na dva tituly vicemistra v letech 2017 a 2018, dlouhé čekání stáje z Maranella na mistrovský titul ale ukončit nedokázal. Jeho vztahy s Ferrari se poté začaly postupně zhrošovat. V roce 2019 ho v celkovém pořadí porazil jeho nový týmový kolega Charles Leclerc a ještě před ročníkem 2020 bylo oznámeno, že od roku 2021 Vettela vystřídá Carlos Sainz. Němec nakonec našel útočiště u Aston Martinu, kde svou kariéru letos zakončí.

Kromě čtyř mistrovských titulů má Vettel na svém kontě 53 vítězství, 122 pódií a 57 pole position. V historické tabulce podle počtu vítězství a pódií mu patří třetí místo za Lewisem Hamiltonem a Michaelem Schumacherem. Z hlediska počtu získaných titulů se dělí historicky o čtvrté místo s Alainem Prostem. Zajímavostí je, že Vettel dodnes zůstává nejmladším šampionem historie. Na svůj první titul dosáhl v roce 2010 ve věku 23 let a 134 dní.

Foto: Aston Martin

 

Autor

Dušan Bouzek

Motoristický novinář, který se specializuje na české a slovenské okruhové závodění a české jezdce. Intenzivně se věnuje zónovému mistrovství FIA CEZ, seriálům ESET Cup, TCR Eastern Europe i kartingu.