InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vlastivědný výlet do Vitic

    sobota 27.4 8:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně – sraz před starou radnicí

  • Mladfest – hudební festival s výstava ZUŠ, promítáním filmů a trhy

    sobota 27.4 9:00 - Mladějovice, tvrz

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dnes začíná Jihočeský jazzový festival. Nabídne legendu Bobba Watsona

Bobby Watson. , Autor: archiv pořadatelů

Bobby Watson.     Autor: archiv pořadatelů

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Šestnáct koncertů a dva držitele cen Grammy nabídne Jihočeský jazzový festival ČEZ 2022, který se uskuteční na několika místech v Českých Budějovicích a s doprovodným programem také v Lipně a Hluboké nad Vltavou. Hlavní hvězdou bude americký saxofonista Bobby Watson, jenž patří mezi jazzové legendy.

„Bobby Watson je jazzovou superstar ohroženého druhu. Tak silné spojení s historií této hudby vám již dnes poskytne málokdo. Na přelomu 70. a 80. let byl saxofonistou a hudebním ředitelem legendárních kapel – Jazz Messengers Arta Blekeyho. V jeho dlouhé kariéře nechyběla spolupráce s Wyntonem a Branfordem Marsalisem, Maxem Roachem, Betty Carter či Samem Riversem. V roce 2016 byl v rámci oslav mezinárodního dne jazzu vybrán americkým prezidentem Barackem Obamou, aby vystoupil po boku dalších jazzových hvěz, jakými jsou Chick Corea, Herbie Hancock, Kurt Elling, Aretha Franklin, Wayne Shorter či Pat Metheny," popsal produkční jazzfestu Jiří Grauer.

Slavný umělec vystoupí v 6. srpna na českobudějovickém Piaristickém náměstí. Tento prostor patří mezi oblíbená místa u řady hudebníků. „Piaristické náměstí je mezi jazzmany považováno za jednu z nejkrásnějších městských scén v Evropě. V minulosti se tak přímo z pódia vyjádřili např. držitel mnoha cen Grammy americký pianista Eddie Palmieri i jeden z nejvyhledávanějších světových basistů a zpěvák Avishai Cohen," poznamenal Grauer.

Jihočeský jazzový festival ČEZ 2022 začne 1. srpna a kromě Bobbyho Watsona se představí například i držitel několika klavírních cen Harold López-Nussa s kubánskou kapelou, nizozemský rapper a beatboxer Andy Ninvalle v doprovodu kvartetu Ondřeje Štveráčka s premiérou této spolupráce, nebo nikátní big band s prvky elektronické hudby Cotatcha Orcherstra a také další držitel ceny Grammy , turecký bezpražcový kytarista Cenk Erdoğan.

Interpreti kromě Piaristického náměstí zahrají například na Sokolském ostrově, v Českém Vrbném nebo u Rabenštejnské věže. Součástí festivalu je rozsáhlý doprovodný program, který pořadatelé připravují s českobudějovickou uměleckou platformou Artplac. „V doprovodném programu se představí například ukrajinsko- ruská kapela postavená přímo pro festival. Formace sdružuje dlouholeté kolegy a přátele, které spojuje jak láska k jazzu a improvizované hudbě, tak i silná solidarita se situací na Ukrajině. Výjimečný z hlediska umístění i hudby bude i ambientní projekt trumpetisty Oskara Töröka a Michala Rataje rajské zahradě Dominikánského kláštera.

Vstupné na hlavní festivalové dny 5.a 6. srpna je sto korun na den, doprovodný program je zdarma. Více na 
www.jihoceskyjazzfest.cz

 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace