Dejte svůj hlas některému z účinných adaptačních opatření na zlepšení klimatu ve městě či krajině v soutěži Adapterra Awards

Celostátní soutěž Adapterra Awards každoročně představuje a oceňuje účinná opatření reagující na klimatickou změnu ve městech, obcích a volné krajině. Do finále letos postoupilo 18 projektů. Jsou mezi nimi inovativní přestavby veřejných budov, soběstačné domy, rozsáhlé obnovy tůní a mokřadů či protierozní opatření v krajině. Od 1. srpna až do 15. října běží na webu www.adapterraawards.cz hlasování, v němž veřejnost rozhodne o Ceně sympatie pro některý z projektů. Soutěž pořádá Nadace Partnerství a Integra Consulting pod záštitou Ministerstva životního prostředí.

Adaptační opatření představují přírodě blízká řešení, kdy se do krajiny i měst záměrně doplňuje zeleň a vodní prvky. „U budov a veřejných prostranství se obvykle ještě kombinují s využitím chytrých technologií, udržitelné energie a některých technických prvků – například stínících, retenčních či šetřících pitnou vodu,“ uvádí koordinátorka soutěže Andrea Křivánková z Nadace Partnerství.

„Vývoj letošního počasí, suché jaro následované vlnami veder a požáry v posledních týdnech, jednoznačně dokládá, že na změnu klimatu je potřeba naše města i českou krajinu intenzivně připravovat, MŽP se tomuto tématu věnuje strategicky, legislativně i dotačně. Adaptace na změnu klimatu se stala jednou z nejvyšších priorit běžícího českého předsednictví,“ říká Eva Volfová, náměstkyně ministryně životního prostředí.

Soutěž Adapterra Awards představuje inovativní projekty, předává inspiraci a ukazuje cesty, díky nimž se budeme moci přizpůsobit měnícím se podmínkám. Do soutěže se letos přihlásilo 67 realizovaných projektů ve čtyřech hlavních soutěžních kategoriích (volná krajina, zastavěná území, pracovní prostředí, náš domov). Mimo to porota uděluje ještě tři speciální regionální ocenění – projektům na území Prahy, v českém příhraničí a rakouském příhraničí (Horní a Dolní Rakousko).

„Praha je společně s Jihomoravským krajem v oblasti adaptačních opatření velkým tahounem. O Cenu Prahy letos usilují čtyři vydařené projekty – nová budova radnice Prahy 12, obnova Čelakovského sadů u Národního muzea, budova školy Českobrodská v Praze 9 a residence Sakura. Kromě posledního z nich se jedná o investice města, které si uvědomuje nutnost řešit přehřívání některých lokalit, usychání zeleně či energetickou nehospodárnost některých veřejných budov,“ říká Tereza Líbová, specialistka na adaptace z pražského magistrátu.

O vítězích jednotlivých kategorií rozhodují porotci, Cena sympatie však zůstává v rukou veřejnosti. Online hlasování trvá od 1. srpna až do 15. října a podpořit je možné až dva české finálové projekty. Vítěze všech kategorií soutěže vyhlásí Nadace Partnerství během slavnostního večera 2. listopadu 2022 v Praze.*

Seznam finalistů a obrazovou galerii lze najít a svůj hlas udělit na na adrese: www.adapterraawards.cz  

/zr/

Foto: Vojta Herout

Snímek z Jihlavy, která soutěží se svým projektem Výsadby do strukturálního substrátu

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down