Domů     Proč se co říká? Od kdy si dáváme bacha, kdo je mecenáš a jak vznikla hádka o jablko
Proč se co říká? Od kdy si dáváme bacha, kdo je mecenáš a jak vznikla hádka o jablko

V každodenním životě se setkáváme s mnoha rčeními, příslovími i pranostikami. Některá mají hodně zajímavé pozadí. V nové rubrice se jim podíváme na zoubek a vysvětlíme si, co vlastně znamenají i jak vznikly.

Dnes si posvítíme na jablko sváru, nahlédneme do vojenské hantýrky, zjistíme, proč je od svátku svaté Anny lepší ráno vycházet ven ve svetru a jestli někdy někdo opravdu nabídl království za koně. A také si povíme, proč jsou mecenáši obecně oblíbení lidé.

… jablko sváru

Jablko je nesmírně zdravé ovoce. Má spoustu vitamínů, ulehčuje trávení a navíc je chutné. Pokud se však stane předmětem sporu, pak tyto jeho kladné vlastnosti ustupují do pozadí jako nepodstatné.

Když uslyšíte, že je něco takzvaným „jablkem sváru“, jde o věc, která je příčinou neshod, hádek a nepřátelství. Ale proč bylo na tuto nepopulární roli zvoleno právě toto ovoce?

Epocha vysvětluje:

Podle řeckých bájí není bohyně sváru Eris pozvána na důležitou svatbu, zatímco ostatní bohyně ano. Vezme proto zlaté jablko, vyryje do něj nápis „Té nejkrásnější“ a hodí ho mezi bohyně Héru, Athénu a Afroditu.

Ty se nemohou dohodnout, které z nich patří a požádají mladého pastevce Parida, který je původně královským synem, aby je rozsoudil. Jako nejkrásnější zvolí Afroditu a mladíkův život se dramaticky změní.

Po svátku sv. Anny se noční a ranní teploty často snižují a ráno může být mlha.(Foto: Heiko Stein / Pixabay)
Po svátku sv. Anny se noční a ranní teploty často snižují a ráno může být mlha.(Foto: Heiko Stein / Pixabay)

… dát si bacha

Slovo „bacha“ zná každý. Znamená dát si pozor. Pochází z němčiny, ale nemá nic společného s rakouským ministerským předsedou Alexandrem Bachem (1813-1893), který nastolil velmi přísný režim, známý jako Bachův absolutismus.

I když jsou o tom někteří lidé přesvědčeni, pravda je někde jinde. Kde přesně, to se s jistotou neví. Existují však dvě nejrozšířenější teorie. Obě se týkají vojenské hantýrky v dobách Rakousko-Uherska.

Epocha přibližuje:

Jedna se považuje za méně pravděpodobnou a sice ta, že české slovo bacha pochází z německého termínu die Wache neboli stráž. Čeští vojáci si ho upravili a říkali, že jdou na „vachu“, později prý slovo ještě více zkomolili a vzniklo známé „bacha“.

A strážný skutečně musí dávat pozor, o tom není pochyb. Mnohem více se ale přijímá hypotéza, že pochází z německého „Obacht geben“, tedy „dávat pozor“, který si možná naši vojáci opět počeštili a jejich slangový výraz se zachoval dodnes.

… anenská chladná rána

Jedna z nejznámějších červencových pranostik tvrdí: „Svatá Anna, chladna zrána.“ a i když je toto období jedním z nejteplejších v roce, dochází zároveň k určitému zlomu.

Zatímco dny jsou horké, ráno a často i během noci bývá už o poznání chladněji, protože se o své slovo začíná zvolna hlásit blížící se podzim.

Epocha doplňuje:

Denním vedrům v poslední červencové dekádě a v prvních dnech srpna naši předkové říkali anenská tepla. Jsou typická slunečnými, parnými a suchými dny.

Ale zatímco ve dne se rtuť teploměru vyšplhá i nad 30 °C, v noci často klesne o více než 15 °C. Dny se také zvolna zkracují, což začíná už po letním slunovratu a v tomto období jde zhruba o 1 hodinu. Okolo svátku sv.

Anny (26.7.) se zvyšuje rovněž vlhkost vzduchu, což mnohdy způsobuje ranní mlhy.

Na Národní divadlo přispěli nejen obyčejní lidé, ale také šlechtické rody a dokonce sám císař.(Foto: Pierre Blaché / Pixabay)
Na Národní divadlo přispěli nejen obyčejní lidé, ale také šlechtické rody a dokonce sám císař.(Foto: Pierre Blaché / Pixabay)

… království za koně!

Výkřik „Království za koně!“ se dnes v běžné řeči používá jako vyjádření zoufalé situace, kdy je člověk v tísni schopný slíbit cokoliv.

Původ této věty se dá prý najít v bitvě u Bosworthu, která v roce 1485 měla ukončit dlouholetý boj anglických panovnických rodů, známý jako „války růží“.

Tehdy proti sobě stanou král Richard III. (1452-1485) a Jindřich VII. Tudor (1457-1509), jehož původně početně mnohem slabší vojsko následkem zrady a přechodu většiny královských vojsk na jeho stranu nakonec vyhraje.

Epocha dodává:

Celou situaci popíše ve svém historickém dramatu William Shakespeare (1564-1616), který kromě historických pramenů používá i legendy a vlastní fantazii.

Podle něj království v bitvě nabízí sám Richard III. komukoliv, kdo by mu poskytnutím koně pomohl zachránit si aspoň holý život, ale marně. Skutečnost však byla podle všeho jiná.

Když je kůň Richarda III. zabit a on spadne mezi nepřátelské vojáky, pravděpodobně podobné přání nikdy nevysloví.

Za koně prý král Richard III. sliboval celé království. (Foto: Freddy / Pixabay)
Za koně prý král Richard III. sliboval celé království. (Foto: Freddy / Pixabay)

… mecenáš

Mecenáš je člověk, který podporuje vědu a umění a za vložené peníze neočekává žádnou odměnu. Mecenáši nejsou jen jednotlivci, ale podporovateli se v historii stávaly také šlechtické rody.

Příkladem může být stavba Národního divadla, na kterou významně přispěl i císař František Josef I. (1830-1916) a řada zástupců české šlechty.

Epocha doplňuje:

Během své vlády má římský císař Augustus (63 př. n. l. – 14 n. l.) rádce jménem Maecenas (68 – 8 př. n. l.), který je nesmírně bohatý a vzdělaný muž. Ten se rád zdržuje ve společnosti umělců a pořádá pro ně ve své vile večírky.

Pobízí je k další tvorbě, poskytuje jim peníze a těší se na každé nové dílo. Stane se proto velmi oblíbeným. Jeho věhlas se dostane i za hranice a dodnes si ho připomínáme také v počeštělé formě.

Foto: Pixabay Titulka (Foto: Akhilesh Joshi / Pixabay)
Související články
Zajímavosti
Olomouc: Město mnoha vůní
Co může být lákavějšího než dámě uprostřed záplavy nádherných květin nabídnout čokoládové srdce z lásky. Jen ty tvarůžky do toho nějak nepasují. Říká se, že každé město má svou specifickou vůni. O moravském město Olomouc to však neplatí. Je totiž městem mnoha vůní. Velmi odlišných a specifických. „Vůně“ tvarůžků Co: Olomoucké tvarůžky Od: 1586 Kdo […]
Zajímavosti
Česká marketingová společnost vyhlásila oficiální výsledky 19. ročníku soutěže Marketér roku 2023.
V podvečer 16. května 2024 se v příjemném klasickém prostředí Divadelního sálu Klubu Lávka s historickým rámcem Karlova mostu a působivým výhledem na Hradčany odehrálo finále soutěže Marketér roku. Večerem provázel zkušený a vtipný moderátor Karel Voříšek. Čestná prezidentka ČMS doc. Jitka Vysekalová přivítala již po devatenácté všechny hosty a zdůraznila tradiční hodnoty na kterých […]
Zajímavosti
Sladcí rivalové: Coca-Cola a Pepsi spolu soupeří už 120 let!
Klasicky červená Coca-Cola a typicky modrá Pepsi jsou dva nejznámější kolové nápoje. Rozhodnout ale, který z nich chutná lépe, je obtížné. Přesto mají oba své silné fanouškovské základny, které si rozhodně stojí za svým. A nejenom to, oba nápojový giganti se také přetahují o své místo na výsluní a jejich vzájemná rivalita dosáhla až do vesmíru! […]
Zajímavosti
Varování před sezonou: Klíšťata v městských parcích jsou infikovaná víc než ta v přírodě
Parazitický Armagedon je zpět. Vědci v každém krajském městě sbírali klíšťata v parcích a zjišťovali, nakolik jsou pro člověka nebezpečná. Nyní vyhodnotili výsledky za loňskou sezonu a výsledek je mimořádně nepříznivý – klíšťata v městských parcích jsou infikovaná víc než ta v přírodě…   U každého čtvrtého klíštěte byly nalezeny bakterie způsobující lymeskou borreliózu. V řadě parků pak bylo […]
reklama
zajímavosti
Hod tuňákem i extrémní žehlení. Představujeme nejšílenější sporty světa!
Fotbal, hokej, box nebo tenis jsou sporty, které všichni známe a čas od času se na některé možná i podíváme nebo se jim dokonce věnujeme. Prostě jde o aktivity, které nikoho asi nepřekvapí. Jenže svět je ve skutečnosti plný mnohem bizarnějších sportů, u kterých budete vrtět hlavou. Tady jsou některé z nich!   DÝŇOVÉ ZÁVODY Vzhůru […]
Kopřiva: Otravný plevel? Ne, úžasná rostlina!
Kopřivám se vyhýbáme z logických důvodů: nestojíme totiž o popálení. Zahrádkáři jim nemohou přijít na jméno, když se rozmůžou na zahrádce. A tak by se dalo pokračovat. Jenomže kopřivy mají co nabídnout. Využití nacházejí v kosmetice i farmacii a dokonce se uplatní také v kuchyni. Podle staré moudrosti má každé popálení kopřivou přinést odolnost vůči […]
4 Nejobávanější místa planety: sem vstoupí jen ti nejodvážnější!
Naše malá česká kotlina je v celosvětovém měřítku vlastně velmi příjemným a bezpečným místem pro život. Nemáme tu příliš lokalit, které by byly skutečně nebezpečné, či dokonce smrtící. Planeta Země nicméně takových míst nabízí spoustu. Na některé se vůbec nedostanete, jiné jsou sice přístupné, ale každý vám doporučí se jim vyhnout. Které lokality z celého světa lze […]
Smích střídá děs: Tři nejznámější klauni světa
Zatímco ráno obskakuje děti v nemocnici, tvoří zvířata z balonků a vypráví vtipy, večer jako by se po veselém chlapíkovi slehla zem. Obtloustlý muž svou oběť sváže, sundá kalhoty a znásilní. Druhý den si opět navlékne klaunské šaty a vyrazí bavit děti jako by se nechumelilo. Tulák, který dobyl svět Kdo: Emmett Kelly Zajímavost: Prorazí i v Hollywoodu […]
reklama
zajímavosti
Boříme mýty: Eva a Adam nekousli do jablka!
Proč dnes nežijeme v ráji? Protože Adama a Eva okusili jablko ze zakázaného stromu. A jak to víme? Píše se o tom v Bibli…. Omyl, v Bibli se o žádném jablku nepíše! Dle knihy Genesis ochutnají „peri“, což je v hebrejštině obecně plod. Podle časté teorie šlo o fíky, a právě listy fíkovníku se poté […]
Měsíc lidem skutečně prospívá…
Již římský císař Tiberius si údajně nechával stříhat vlasy jen v dorůstající fázi Měsíce. Předcházel tak prý vypadávání vlasů a urychloval jejich růst… Skutečně je náš souputník Měsíc pro život důležitý? Bohatší úroda Na základě „měsíční teorie“ je kupříkladu dřevo stromů kácených v zimě před úplňkem skutečně prokazatelně kvalitnější a výsev semen ve správné měsíční […]
Boříme mýty: Slunečnice se neotáčí za sluncem!
Pořád se to říká, všichni to známe…, ale pravda to rozhodně není! Jak tyto mylné představy vznikly a proč jim pořád tolik lidí věří? Bez čepice zaručeně prochladneme, moč dezinfikuje rány a po kávě hned poběžíme na záchod. Dětem nedávejte moc sladkostí, nebo se promění v divokou zvěř. Co z toho platí? Nic! Mýtus č. […]
Jak by měla vypadat kancelář budoucnosti?
Poslední globální kancelářská revoluce proběhla v sedmdesátých letech a zdá se, že nastává další. Je čas podívat se na nejnovější trendy, které se týkají práce mnoha kancelářských profesí. Těmi, které se věnují informačním technologiím počínaje, právníky, projektanty a redakcemi konče. Poslední globální kancelářská revoluce se sice rodí v Německu, ale do světa se jako novátorský koncept rozšíří […]
Nenechte si ujít další zajímavé články
Ztracený poklad českých králů: Proč byl nalezen v Polsku?
epochalnisvet.cz
Ztracený poklad českých králů: Proč byl nalezen v Polsku?
Kdo ze stavebních dělníků se jako první dotkl po mnoha staletích zlatého pokladu nalezeného v centru města na jihozápadě Polska? Takovou otázku rychle překryly debaty nad tím, odkud cennosti nalezené v roce 1985 pocházejí. Jak se poklad dostal do devítitisícového města v polském Dolnoslezském vojvodství?   Píše se rok 1985 a v centru polského města
Automobilka DS Automobiles odhalila pancéřovaný plug in hybrid DS 7 VAUBAN
iluxus.cz
Automobilka DS Automobiles odhalila pancéřovaný plug in hybrid DS 7 VAUBAN
DS 7 VAUBAN byl navržen jako speciální chráněný vůz s délkou 459 cm vycházející ze sériového modelu DS 7 E-TENSE 4×4 300. Aramidové materiály, které patří mezi lehké a obzvláště odolné proti nárazu a
Aby vám výstřih slušel
panidomu.cz
Aby vám výstřih slušel
Roli hraje jak tvar výstřihu, tak správná péče o pokožku v dekoltu. Nemyslete si, že stačí vnady prostě jen odhalit. Poprsí výrazně ovlivňuje i celkový dojem z postavy a harmoničnosti proporcí. Své míry nezměníme, ale dojem můžeme hodně ovlivnit správně vybraným tvarem výstřihu. Víte, jaký vám nejvíce sluší? 3 univerzálně slušivé Široký kruhový výstřih je
Porotkyně odstoupila od soudu, zjevil se jí duch oběti vraždy!
enigmaplus.cz
Porotkyně odstoupila od soudu, zjevil se jí duch oběti vraždy!
Neuvěřitelně silná bolest, lítost, smutek, bezmoc. Tyto pocity si prožila jedna z porotkyň kanadského soudu poté, co se jí zjevil duch oběti vraždy, kterou právě projednával soud v Calgary na jihu zem
Olomoucký kraj: Lidové srdce obklopující „Královnu Hané“
epochanacestach.cz
Olomoucký kraj: Lidové srdce obklopující „Královnu Hané“
Má pověst kraje, kde obyvatelé své tradice nevystavují, ale naplno žijí… Zatímco energii a radost si naplno vychutnáte při Jízdě králů, pospolitost a první paprsky slunce okusíte na „magickém“ kopci Hradisku. Všechny chutě Olomoucka v sobě však snoubí jeden malý tvarůžek. Malebná a úrodná krajina rozprostírající se podél řeky Moravy si vás zaručeně získá svou
Šebrleho utajená žádost o ruku Liškové?
nasehvezdy.cz
Šebrleho utajená žádost o ruku Liškové?
Je to pár měsíců, co se dal moderátor Roman Šebrle (49) dohromady s půvabnou kolegyní z Primy Hedvikou Liškovou (44). Je to ta pravá, vedle které se zklidní? Spřízněné duše Mají toho mnoho spole
Strouhané řezy
tisicereceptu.cz
Strouhané řezy
Tento koláč zvládnou i ti, kdo pečení moc neholdují. Tvarohovou náplň můžete vylepšit přimícháním nasekané čokolády a na kousky nakrájených banánů. Ingredience: na 1 plech Na těsto 400 g hlad
Hygiena pro uši? Šetrné čištění
nejsemsama.cz
Hygiena pro uši? Šetrné čištění
Většina z nás si uši vyčistit neumí, a zbytečně tak riskuje poranění ušního bubínku a zvukovodu. Uušní maz chrání zvukovod. Většinou se čistit nemusí, protože se pohybem chloupků posouvá směrem k zevnímu zvukovodu, kde vypadává. Uši stačí otřít vlhkým kapesníkem a je to. V případě ušního kanálku je ale třeba velké opatrnosti. Místo tyčinek raději sprej Vatové tyčinky tlačí maz do
Kopal do mě on i rodina!
skutecnepribehy.cz
Kopal do mě on i rodina!
Tak moc jsem si vysnila dokonalou lásku a byla jsem schopná pro ni udělat cokoli, až jsem na to doplatila. Je to snad nějaký trest za snění? Narodila jsem se na Moravě, když mi bylo sedm let, tak se naši rozvedli. Zůstala jsem jen s maminkou. Tehdy se ve mně asi zrodila touha mít pořádného
Krása a funkčnost velkých skel
rezidenceonline.cz
Krása a funkčnost velkých skel
Velkoformátové prosklené plochy jsou stále častějším prvkem moderní architektury. Navíc také splňují požadavky současných standardů kvality bydlení včetně nároků na bezpečnost. Jejich popularita spočívá v tom, že dokážou stírat hranice mezi bydlením a přírodou a přinášejí do interiérů světlo i prostorovou volnost. Velkoformátová okna a dveře mohou být otevíraná různými způsoby. K nejběžnějším patří jednoduché
5 rebelií ve Francii: Povstání vede klidně řezník a útočí se květináči
historyplus.cz
5 rebelií ve Francii: Povstání vede klidně řezník a útočí se květináči
Vůdce povstání s hrdě vztyčenou hlavou prochází nepřátelským táborem, aby jednal o smíru. Nemá strach, vždyť je mu zaručen bezpečný odchod. Ještě netuší, jak proradný je jeho urozený soupeř. Zpátky už se živý nevrátí. Francie a revoluce, to už v dějinách patří tak nějak k sobě. Kromě Velké francouzské revoluce v letech 1789–1799 země galského kohouta zaznamenává řadu menších
Velkolepý Grand Canyon: Přírodní div světa v srdci Arizony
21stoleti.cz
Velkolepý Grand Canyon: Přírodní div světa v srdci Arizony
Příroda je umělec, který nespěchá. Se svými díly si dává na čas, ta však nakonec stojí za to. Takový Grand Canyon, známý útvar ležící na jihozápadě USA, vznikal 6 000 000 let. Těžko odhadnout, kolik v