InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Setkání nad knihou s diskuzí

    Úterý 30.4 14:00 - Knihovna, Blatná

  • Slet čarodějnic

    Úterý 30.4 16:00 - Koupaliště, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

V Obrazárně Špejchar zahájili v sobotu výstavu krajinomalby Františka Líbala a obrazů s příběhem od Josefa Záruby

 Autor: Eva Výborná

    Autor: Eva Výborná

ŽELEČ – V sobotu 6. srpna v podvečer se Obrazárna Špejchar Želeč zcela zaplnila návštěvníky. Kurátor obrazárny Pavel Šmidrkal na začátku vernisáže uvedl hudebníky, kteří vystoupili v rámci jihočeského komorního festivalu. Klarinetistka Anna Paulová a akordeonista Jiří Lukeš zahráli koncert na téma Taneční inspirace. Zazněly skladby Johanna Sebastiana Bacha, Bély Bartóka, Ástora Piazolly a tango od argentinského a francouzského skladatele. Pak Pavel Šmidrkal představil dva vystavující výtvarníky. Krajinář a portrétista, akademický malíř František Líbal a současný soběslavský malíř Josef Záruba nabízejí odlišné náměty. I rozdílný způsob malby obou výtvarníků představuje v obrazárně zajímavý protiklad.

Pavel Šmidrkal vybral z tvorby Františka Líbala jeho krajinomalby, které mají nádech impresionismu. „Náš strýc maloval často také motivy Prahy. Portrétoval umělce z Národního divadla, se kterými se stýkal, například herce Rudolfa Dejla nebo operní pěvkyni Marii Podvalovou," řekl synovec Františka Líbala Martin Paloda. Na vernisáži byla také neteř Františka Líbala výtvarnice Eva Jirsová, která zavzpomínala na vůni barev a terpentýnu ve strýcově ateliéru. „Strýc byl bezdětný a my jsme v jeho blízkosti prožívali své dětství," poznamenala Eva Jirsová.

Josef Záruba maluje postavy podle skutečných lidí, třeba podle svého vnoučka a dětí známých. Zachytil sobě blízké ženy, modelkami mu jsou manželka Jana, dcera Jana a budoucí snacha Veronika. Věrně zobrazil také syna Josefa. Z realisticky provedených obrazů postavy přímo vystupují. „Tímto vyhlašuji konkurz na další modelky," prohlásila s úsměvem dcera. Není jednoduché zachovat požadovaný výraz. „Na pokyn otce, buď smutná, se dcera naopak rozesmála," popsala scénky z domácího ateliéru manželka Jana.

V poslední době autor jako vnímavý pozorovatel tepe nešvary života lidské společnosti a s oblibou vyjadřuje své pocity z běhu světa pomocí barevných hub. Josef Záruba procestoval na kole značnou část Evropy. Celý život žije v Soběslavi, a proto na výstavu zařadil také obraz svého města v noci. „V obrazech z cyklu Soběslav vidím Pepovu inspiraci u malíře Jiřího Stejskala," řekl jeden z návštěvníků Jarda Secký. Výtvarník Záruba využil u tohoto cyklu technické vzdělání a obrazy provedl s přesností do posledního detailu.

Pozvání na vernisáž přijal starosta Soběslavi Jindřich Bláha, který prozradil, že s výtvarníkem se znají od dětství. Mezi návštěvníky vernisáže byl také starosta nedaleké Plané nad Lužnicí Jiří Šimánek. Lidé si mohli na vernisáži zakoupit za příznivou cenu jak monografii z díla Františka Líbala, kterou sestavil Pavel Šmidrkal, tak katalog z tvorby Josefa Záruby.

Výstava v Obrazárně Špejchar potrvá měsíc. Otevřená je od pátku do neděle od 10 do 17 hodin.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace