Hlavní obsah

LEGIONÁŘI POD LUPOU: Čahoun Zima přiváděl útočníky Almere k šílenství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na jaře minulé sezony plnil Lukáš Zima spíše roli brankářské dvojky, v prvním kole letošního ročníku ale nabídnutou šancí nepohrdl. Bývalý mládežnický reprezentant a nyní 28letý brankář nizozemského VVV Venlo, hrajícího tamní druhou nejvyšší soutěž, v sobotním zápase proti Almere udržel čisté konto a výrazně tak přispěl k domácí výhře 3:0. S hodnocením 7,9 byl dokonce podle portálu SofaScore jedním ze dvou nejlepších hráčů na place a trumfnul dva další našince hrající v zahraničí, Petra Schwarze z polského Śląsku Wrocław a reprezentanta Michala Sadílka, hrajícího v barvách Twente.

Foto: Radek Malina, Právo

Brankář nizozemského Venla Lukáš Zima.

Článek
Fotogalerie

Zimu si ještě jako dorostence, strážícího svatyni mládežnických celků pražské Slavie, vyhlédl v roce 2011 FC Janov. Bezmála dvoumetrový rodák z Opočna si ale Serii A nikdy nezachytal, ačkoliv celku ze severu Itálie patřil rovných deset let. Po střídavém putování nižšími soutěžemi na Apeninském poloostrově a vysedávání na lavičce či tribuně v Janově hostoval mezi lety 2018 a 2020 v Livornu, kde za dva roky odchytal 31 utkání v Serii B. Před loňskou sezonou mu v pak Janově vypršel kontrakt a Zima se z pozice volného hráče přesunul do nizozemského Venla.

Zde loni nastoupil do sedmnácti duelů, na jaře ale spíše kryl záda Nizozemci van Crooijovi. Po jeho odchodu dostal hned v úvodu letošního ročníku druhé nizozemské ligy příležitost se předvést a doslova ji lapil za pačesy. Díky čtyřem zákrokům totiž udržel v letošní ligové premiéře čisté konto. Asi nejzapeklitější situaci řešil Zima ve 30. minutě, když jeho celek vedl o gól. To totiž nadvakrát doslova na brankové čáře zastavil zakončení z hranice malého vápna.

Zima, který za českou jednadvacítku jakožto jednička mezi tyčemi odchytal například nepříliš povedené mistrovství Evropy do 21 let před pěti roky, ale není jediným našincem v kádru Venla. Na jihu Nizozemska totiž nastupuje i s 23letým Richardem Sedláčkem, záložníkem, který před čtyřmi lety vyměnil pražskou Spartu za AZ Alkmaar a do Venla se přesunul v polovině minulé sezony.

Jak hodnocení vzniká?

Statistické hodnocení SofaScore je odpovědí na rostoucí potřebu kvantifikovat výkony hráčů. Co běžný fotbalový fanoušek vidí během televizního vysílání ve statistikách, je jen zlomek dat shromážděných během zápasu.

V každém utkání je přibližně 1500 různých událostí, které se mohou promítnout do čísel, co se na hřišti stalo. Operátoři ručně zaznamenávají data a shromažďují informace o aspektech, jako jsou držení míče, přihrávky, souboje, nájezdy, běh, pokusy o kličku, přihrávky do šance, střely a další.

Foto: fctwente.nl

Michal Sadílek v dresu Twente Enschede.

Cílem je odvodit z těchto statistik užitečné informace, které by odpovídajícím způsobem shrnovaly výkon hráče.

„Náš tým datových analytiků rok tvrdě pracoval, analyzoval stovky zápasů, identifikoval klíčové ukazatele výkonu a každému z nich přiřadil hodnotu. Přistupovali jsme k fotbalu jako ke komplexnímu dynamickému systému, ve kterém má každý specifickou roli. Konečným výsledkem je propracovaný algoritmus, který generuje hodnocení hráčů na stupnici do 10, v závislosti na tom, co předvedli během svého pobytu na hřišti," vysvětluje společnost.

Reklama

Související témata: