Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Slavnosti piva a guláše se na Lodičkách opět vydařily. Náladu a chuť vařit neovlivnil ani déšť

Karviná |

Už popáté se na Lodičkách uskutečnily Slavnosti piva a guláše. Týmy amatérských i profesionálních kuchařů pro veřejnost připravily guláše nejrůznějších chutí a složení. Organizátory překvapil zájem, letos se totiž na všechny soutěživé kuchařské týmy kvůli kapacitě areálu ani nedostalo.

Slavnosti piva a guláše se stávají oblíbenou a vyhledávanou akcí na Lodičkách a to nejen z řad veřejnosti, která má příležitost ochutnat různé typy gulášů, ale i z řad soutěžních týmů.

Lukáš Heczko, předseda Iniciativy Dokořán: "Poprvé se nám nevyvedlo počasí, bylo to ráno náročné, pršelo, bylo tady všude bahno, vypadávala elektrika, technicky náročné. Klobouk dolů všem, kteří to vydrželi a uvařili ten guláš v tom dešti a zvládli to. Poprvé se nám stalo, že jsme museli odmítat, bylo 15 týmů, jeden z důvodu nemoci nám to zrušil, zájem byl velký."

Každý tým musel splnit hygienické podmínky a také připravit minimální počet porcí.

Lukáš Heczko, předseda Iniciativy Dokořán: "Tato akce je hodně navštěvovaná, tak jsme dali nějakých sto porcí, že by měli navařit, ať vyjde na co nejvíc lidí."
Lukáš Raszyk, náměstek primátora: "Lodičky navštěvuji často, i tuto akci pravidelně navštěvuji, jsou tady výborní lidé a jídlo. Už mám čtvrtý vzor a myslím, že toho už mám dost."

Ani letos na soutěži nechyběly dnes už ostřílené týmy, našlo se ale několik nových soutěžních týmů, které si chtěli vaření na Lodičkách užít. Patřil mezi ně třeba tým fanoušků HCB Karviná a tým házenkářů. Ten připravoval hovězí guláš z kližky.

Daniel Jaroš, fyzioterapeut HCB Karviná: "Máme tam svou tajnou ingredienci, kterou samozřejmě neřekneme, ale zdravý guláš zahušťovaný chlebíkem. Krásné bílkoviny, všechno zdravé, žádná přidaná mouka a srdíčko že jo, naše. Pro nás je to taková zkouška, pro nás je už vítězství to, že jsme tady přijeli a rozdělali jsme oheň. My jsme už vlastně spokojeni."



Uvařit nejlepší a nejchutnější guláš se pokusil také tým z Karvinské hornické nemocnice.

Martin Weber, vedoucí stravovacího provozu KHN: "Máme klasický hovězí guláš s domácím bramborovým chlebem z mladého býka, klasickou úpravu, tmavá jíška, dobrý základ, doufám, že bude chutnat. Máme tam něco navíc, myslím si, že nebude to klasika a chlebík taky asi každý zkusí domácí, ráno jsme pekli."



První tři ročníky za sebou bezkonkurenčně pokaždé vyhrával tým zvaný Gulášoví chachaři. Loni se rozhodli přenechat vítězství někomu jinému a vyzkoušeli si roli porotců a ochutnat guláše konkurenčních týmů.

Kamil Franek, tým Gulášoví chachaři: "Letos jsme tady, protože nám to moc nechutnalo. Nechceme vyhrát, chceme si udělat radost, že si uvaříme každý svoje."
Tomáš Sztrzondala, tým Gulášoví chachaři: "Já jsem udělal dršťkovou, to je chlapská záležitost, uvidíme, jestli bude šmakovat."


Než se do hodnocení všech gulášů pustila porota, mohli všichni přítomní fandit třem odvážlivcům, kteří vyslyšeli výzvu pořadatelů a přihlásili se do soutěže nazvané pivní míle. Jejím cílem bylo po vypití piva uběhnout 400 metrů a to celkem 4x. A protože jeden z přihlášených byl nezletilý, místo piva na něho čekala kofola. Bohužel, jen jedna, mladík přecenil své síly nebo spíše žaludek a po prvním kole soutěž ukončil. Další dva borci vydrželi až do konce, na vítěze Filipa Váňu - čekala odměna.

Filip Váňa, vítěz soutěže Pivní míle: "Já jsem se do toho pustil z humoru, manželka má ráda takové srandy, hlavně, když to je na můj účet."

Vypít čtyři piva nebylo pro nic náročného, horší to bylo s během.

Filip Váňa, vítěz soutěže Pivní míle: "Já jsem celkem pivař, to mi je jedno, ale metry, to stojí za to."

Mezitím stihli všechny týmy své guláše dovařit a dochutit tak, aby uspokojily nejen návštěvníky, ale především porotu, která pak rozhodovala o vítězi. Aby bylo rozhodování nezávislé, všechny vzorky byly očíslované, nikdo z porotců nevěděl, komu patří.

Michael Sikora, porotce: "Výborné to je, chutě jsou různé, jsme tam objevili i rybí guláš, ten je zajímavý, ale některé vzorky jsou hodně kořeněné, některé nekořeněné. Favorita jsem si už vybral. Kde někdo dal nějakou speciální ingredienci, tak to je to, co mě oslovilo."



Rozhodovat o vítězi mohli i zástupci veřejnosti. Tentokrát si roli porotce vychutnala Edita Gromannová z Ostravy. Lodičky navštívila s přítelem poprvé.


Edita Gromannová, porotkyně: "Mám radši, když ten guláš má dostatek koření a není planý a není pikantní, zatím jsme v půlce hodnocení a bude to pro mě dost těžké."


Porotě nakonec letos nejvíce chutnal guláš, který připravil tým nazvaný Kostkov z Jablunkova, druhé místo patřilo týmu Zdravé obědy Karviná a třetí příčku obsadili Gulášoví chachaři.

Nahlásit chybu


K tématu

Guláš pro slavnost v Lysůvkách vařili i tamní nadšenci

29. května 2023 15:03 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Různé druhy gulášů přilákaly davy návštěvníků na víkendový Gulášfest do Lysůvek. Organizátoři letos připravili 450 porcí, po kterých se během pár hodin doslova zaprášilo. Do vaření se vždy zapojují hasiči, myslivci, sokoli a další nadšenci.

Havířovský Gulášfest vyhrály kuchařky z domova seniorů

23. června 2023 13:25 | Havířov | Bára Kelnerová

Šest týmů se snažilo uvařit ten nejlepší guláš na Gulášfestu. Některé týmy vařily z bizoního masa, jiné vsadily na zvěřinu. Nejlepší jídlo uvařily čarodějky z domova seniorů.

Jóga na Lodičkách je v Karviné velmi oblíbená

10. června 2023 16:09 | Karviná | Monika Danková

V Karviné je stále oblíbenější cvičení jógy pod širým nebem. Pravidelně se lidé schází na Lodičkách, aby tady ztišili svou mysl a uvolnili tělo. My se teď s kamerou podíváme na jednu větší volnočasovou akci nazvanou Ostrov jógy.


Policisté zakročili proti mladíkovi, který si vykračoval poblíž šampionátu s kuličkovým samopalem

Včera 13:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Jak postupují policisté proti podezřelému s dlouhou střelnou zbraní si mohl na vlastní kůži vyzkoušet 18letý mladík z Ostravy. Nedaleko haly, kde se právě odehrává hokejové mistrovství světa, procházel s airsoftovou maketou samopalu.

Budoucí zdravotníci skládali praktické maturitní zkoušky

Včera 10:41 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Studenti středních zdravotnických škol skládali praktické maturitní zkoušky v Nemocnici Třinec.

Policisté zachránili život opilého muže, kterého doma málem udusila spálená večeře

Včera 10:13 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Dvojice ostravských policistů vyjela 14. května večer k zásahu do Opletalovy ulice v Porubě, kde lidé ohlásili kouř vycházející z jednoho bytu.

Na Lodičkách v Karviné se konal triatlon Boženy Němcové. Jednou z disciplín bylo veslování

18. května 2024 16:52 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Volnočasový areál Lodičky patřil na jeden den sportovním nadšencům. Konal se tady netradiční triatlon. Jednou z jeho disciplín bylo veslování, podívejte se na reportáž.

Školáci navrhovali, co v Ostravě zlepšit. Diskutoval s nimi starosta centrálního obvodu

Školáci v centru Ostravy dostali otázku, co by ve svém městě zlepšili. Z námětů pak vzešla beseda se starostou centrálního obvodu, který se dětem snažil na jejich otázky osobně odpovědět. Zajímala je hlavně čistota, bezpečí nebo možnosti volnočasového vyžití.

Světlo a kořeny novojičínského rodáka na Staré poště

Stará pošta nabízí v květnu výstavu všestranného výtvarníka, novojičínského rodáka, Antonína Gavlase. Její název “Kořeny světla” odkazuje na jeho rodiště a na hlavní princip jeho tvorby.

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství, proměnou projde několik míst ve městě

18. května 2024 9:39 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství. Po náměstíčku u Permonu a velké proměny prostoru u obchodního domu v centru města přišlo na řadu náměstíčko Gagarina a také plocha poblíž ulice Nedbalova. V současné době se už také připravuje proměna prostranství U Skleníku v Karviné-Ráji.

Studenti bruntálské průmyslovky postavili nejnovější Tatrovku, bude sloužit při zimní údržbě v okrese Bruntál

17. května 2024 12:23 | Celý MS kraj | Karel Soukop | Regionální zprávy POLAR

Propojení teorie s praxí je vysněným cílem moha středních i vysokých škol. Dokonale se to povedlo na bruntálské Střední průmyslové škole a obchodní akademii. Ve spolupráci s Tatrou Kopřivnice jako druzí v kraji zdejší studenti sestavili celou nejnovější Tatrovku.

V Porubě zahájili 5. ročník Sdílka. Letos u Floridy, kde je v plánu rekonstrukce celého prostoru

16. května 2024 21:02 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě slavnostně zahájili už 5. ročník Sdílka. Tato netradiční Pop Up expozice Začala už v roce 2016 na středovém pásu Hl. třídy a od té doby probíhá co dva roky pokaždé na jiném místě obvodu.

V Karviné už potřetí ocenilo vedení města na zámku Fryštát osobnosti ve zdravotnictví

17. května 2024 13:28 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Vedení Karviné se rozhodlo udělit Pamětní list Rady města Karviné osobnostem ve zdravotnictví. Vybráni byli ti, kteří svou práci dělají zodpovědně, s velkým nasazením a mimořádným rozsahem odborných aktivit.

Kovonský most v Karviné je stržen, nový se bude stavět do konce listopadu

18. května 2024 16:51 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

Kovonský most je stržen. Demoliční práce budou probíhat přibližně do 20. května, hned na to začnou práce na novém mostě, který bude z technického hlediska stejný, jako ten původní.

Aktuálně z Karviné: Hromadné očkování psů se koná 21. května

18. května 2024 16:45 | Karviná | Monika Danková | Karvinský expres

V úterý 21. května se uskuteční hromadné očkování psů proti vzteklině.

V hale Slavii se konalo regionální kolo mažoretek

17. května 2024 11:50 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

V hale Slavii se konalo regionální kolo mažoretek. Soutěž byla rozdělena na dvě kategorie. Pochodové defilé s dechovým orchestrem a pódiové disciplíny.

Žáci ze ZŠ K. Světlé vysadili na zahradě 22 jehličnanů

17. května 2024 11:43 | Havířov | Bára Kelnerová | Havířovský expres

Každá třída ze Základní školy Karolíny Světlé si v zahradě zasadila svůj strom, o který se bude starat. V areálu vznikne také motýlí louka. Škola chce v dětech takto rozvíjet pozitivní vztah k přírodě.

Florbalisté z Horní Suché si z prestižního turnaje ve Švédsku dovezli zlato

17. května 2024 11:33 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

Kalmarsund Floorball Cup ve Švédsku vyhrál tým z Horní Suché v kategorii B14. Ve velké konkurenci došly daleko i dívky. Ze skvělého výsledku mají radost hráči, trenéři, rodiče i obec.

V Karviné se konala náborová akce Policie ČR, studenti prošli fyzickými testy

16. května 2024 17:56 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Studenti pěti karvinských středních škol dostali příležitost vyzkoušet si fyzické testy, které jsou nutné pro přijetí k policii. Kdo je splnil, dostal rok platný certifikát. Pokud se tedy úspěšní studenti rozhodnou rozšířit řady policistů, nemusí fyzické testy dělat znovu.

Slavnosti piva a guláše se na Lodičkách opět vydařily. Náladu a chuť vařit neovlivnil ani déšť
Vydáno 9. srpna 2022 16:51, Karviná, Monika Danková
Už popáté se na Lodičkách uskutečnily Slavnosti piva a guláše. Týmy amatérských i profesionálních kuchařů pro veřejnost připravily guláše nejrůznějších chutí a složení. Organizátory překvapil zájem, letos se totiž na všechny soutěživé kuchařské týmy kvůli kapacitě areálu ani nedostalo.

Slavnosti piva a guláše se stávají oblíbenou a vyhledávanou akcí na Lodičkách a to nejen z řad veřejnosti, která má příležitost ochutnat různé typy gulášů, ale i z řad soutěžních týmů.

Lukáš Heczko, předseda Iniciativy Dokořán: "Poprvé se nám nevyvedlo počasí, bylo to ráno náročné, pršelo, bylo tady všude bahno, vypadávala elektrika, technicky náročné. Klobouk dolů všem, kteří to vydrželi a uvařili ten guláš v tom dešti a zvládli to. Poprvé se nám stalo, že jsme museli odmítat, bylo 15 týmů, jeden z důvodu nemoci nám to zrušil, zájem byl velký."

Každý tým musel splnit hygienické podmínky a také připravit minimální počet porcí.

Lukáš Heczko, předseda Iniciativy Dokořán: "Tato akce je hodně navštěvovaná, tak jsme dali nějakých sto porcí, že by měli navařit, ať vyjde na co nejvíc lidí."
Lukáš Raszyk, náměstek primátora: "Lodičky navštěvuji často, i tuto akci pravidelně navštěvuji, jsou tady výborní lidé a jídlo. Už mám čtvrtý vzor a myslím, že toho už mám dost."

Ani letos na soutěži nechyběly dnes už ostřílené týmy, našlo se ale několik nových soutěžních týmů, které si chtěli vaření na Lodičkách užít. Patřil mezi ně třeba tým fanoušků HCB Karviná a tým házenkářů. Ten připravoval hovězí guláš z kližky.

Daniel Jaroš, fyzioterapeut HCB Karviná: "Máme tam svou tajnou ingredienci, kterou samozřejmě neřekneme, ale zdravý guláš zahušťovaný chlebíkem. Krásné bílkoviny, všechno zdravé, žádná přidaná mouka a srdíčko že jo, naše. Pro nás je to taková zkouška, pro nás je už vítězství to, že jsme tady přijeli a rozdělali jsme oheň. My jsme už vlastně spokojeni."



Uvařit nejlepší a nejchutnější guláš se pokusil také tým z Karvinské hornické nemocnice.

Martin Weber, vedoucí stravovacího provozu KHN: "Máme klasický hovězí guláš s domácím bramborovým chlebem z mladého býka, klasickou úpravu, tmavá jíška, dobrý základ, doufám, že bude chutnat. Máme tam něco navíc, myslím si, že nebude to klasika a chlebík taky asi každý zkusí domácí, ráno jsme pekli."



První tři ročníky za sebou bezkonkurenčně pokaždé vyhrával tým zvaný Gulášoví chachaři. Loni se rozhodli přenechat vítězství někomu jinému a vyzkoušeli si roli porotců a ochutnat guláše konkurenčních týmů.

Kamil Franek, tým Gulášoví chachaři: "Letos jsme tady, protože nám to moc nechutnalo. Nechceme vyhrát, chceme si udělat radost, že si uvaříme každý svoje."
Tomáš Sztrzondala, tým Gulášoví chachaři: "Já jsem udělal dršťkovou, to je chlapská záležitost, uvidíme, jestli bude šmakovat."


Než se do hodnocení všech gulášů pustila porota, mohli všichni přítomní fandit třem odvážlivcům, kteří vyslyšeli výzvu pořadatelů a přihlásili se do soutěže nazvané pivní míle. Jejím cílem bylo po vypití piva uběhnout 400 metrů a to celkem 4x. A protože jeden z přihlášených byl nezletilý, místo piva na něho čekala kofola. Bohužel, jen jedna, mladík přecenil své síly nebo spíše žaludek a po prvním kole soutěž ukončil. Další dva borci vydrželi až do konce, na vítěze Filipa Váňu - čekala odměna.

Filip Váňa, vítěz soutěže Pivní míle: "Já jsem se do toho pustil z humoru, manželka má ráda takové srandy, hlavně, když to je na můj účet."

Vypít čtyři piva nebylo pro nic náročného, horší to bylo s během.

Filip Váňa, vítěz soutěže Pivní míle: "Já jsem celkem pivař, to mi je jedno, ale metry, to stojí za to."

Mezitím stihli všechny týmy své guláše dovařit a dochutit tak, aby uspokojily nejen návštěvníky, ale především porotu, která pak rozhodovala o vítězi. Aby bylo rozhodování nezávislé, všechny vzorky byly očíslované, nikdo z porotců nevěděl, komu patří.

Michael Sikora, porotce: "Výborné to je, chutě jsou různé, jsme tam objevili i rybí guláš, ten je zajímavý, ale některé vzorky jsou hodně kořeněné, některé nekořeněné. Favorita jsem si už vybral. Kde někdo dal nějakou speciální ingredienci, tak to je to, co mě oslovilo."



Rozhodovat o vítězi mohli i zástupci veřejnosti. Tentokrát si roli porotce vychutnala Edita Gromannová z Ostravy. Lodičky navštívila s přítelem poprvé.


Edita Gromannová, porotkyně: "Mám radši, když ten guláš má dostatek koření a není planý a není pikantní, zatím jsme v půlce hodnocení a bude to pro mě dost těžké."


Porotě nakonec letos nejvíce chutnal guláš, který připravil tým nazvaný Kostkov z Jablunkova, druhé místo patřilo týmu Zdravé obědy Karviná a třetí příčku obsadili Gulášoví chachaři.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/karvinsko/karvina/11000032734/slavnosti-piva-a-gulase-se-na-lodickach-opet-vydarily-naladu-a-chut-varit-neovlivnil-ani-dest