Slavia chce stvrdit postup. Stačí i prohra o jeden gól

Fotbalisté Slavie ve čtvrtek odehrají venkovní odvetu 3. předkola Evropské konferenční ligy proti Panathinaikosu Atény. Pražané před týdnem v úvodním domácím duelu zvítězili 2:0 a k postupu do play off o účast ve skupině by jim stačila i porážka o jednu branku. Čeští vicemistři ale nechtějí v Řecku jen bránit náskok a pokusí se i napodruhé vyhrát.

»Jak jsme se před dvojzápasem bavili, že je to 50 na 50, tak teď se to posunulo směrem do plusu pro nás. Ale ještě nás čeká peklo, těžký průběh odvety,« řekl slávistický trenér Jindřich Trpišovský.

Jeho svěřenci na cestě do skupiny už ve 2. předkole vyřadili celkovým skóre 11:0 gibraltarského outsidera St Joseph’s. Po případném postupu přes Panathinaikos by Pražané museli přejít ještě přes jednoho soupeře, jímž by byl lepší z dvojice Trnava a Čenstochová. Výrazně blíže k postupu je po venkovním vítězství 2:0 polský vicemistr.

Červenobílí si v kvalifikaci nemohou dovolit zaváhání a vypadnutí, jinak by poprvé od ročníku 2016/17 nehráli v pohárech na podzim skupinu. V premiérovém ročníku Evropské konferenční ligy došli Trpišovského svěřenci letos na jaře až do čtvrtfinále. Finále druhého ročníku bude v roce 2023 hostit Eden.

Slavia před týdnem vyhrála góly Ivana Schranze a střídajícího Mosese Usora a Panathinaikosu připravila v součtu s přípravou teprve druhou porážku z posledních 21 utkání. Červenou kartu dostali domácí Eduardo Santos a nejlepší střelec Panathinaikosu z minulé ligové sezony Sebastián Palacios, kteří budou kvůli trestu v odvetě chybět.

Českým klubům se na řecké půdě nedaří, v dosavadních 13 pohárových utkáních tam ještě nezvítězily. Panathinaikos postoupil ze všech čtyř předchozích dvojzápasů s českými soupeři od rozdělení federace, v roce 2009 prohrál v úvodním duelu na Spartě rovněž o dva góly (1:3), ale v domácí odvetě zdolal Letenské 3:0. V sezoně 2001/02 vyřadil aténský celek Slavii v kvalifikaci Ligy mistrů, nyní však mají Pražané blízko k odplatě.

»Kdyby nám někdo řekl před dvojzápasem, že (po domácím utkání) povedeme 2:0, tak bychom to brali všemi deseti. Ale je to ošemetné, protože víme, jaká nás čeká atmosféra. Věřím, že čím déle udržíme čisté konto, tím se domácí budou tlačit víc dopředu a pak na brejky bychom měli mít šanci dát gól,« uvedl pro klubovou televizi asistent trenéra Zdeněk Houštecký.

Červenobílí očekávají v odvetě velmi bouřlivé prostředí. Nejstarší řecký fotbalový stadion pojme 16 tisíc diváků. »Nenechme se zmást, že to je jen 16 tisíc. Řekové jsou temperamentní, a když to rozpoutají, je to peklo. Nesmíme jim dát šanci na hřišti, a tím pádem eliminovat i hlediště,« řekl Houštecký.

Ve čtvrtek má být v Aténách okolo 33 stupňů. Utkání má výkop v 19.30 SELČ, v Řecku je o hodinu více. »V celé Evropě jsou tepla. Jsme na to teď zvyklí, doma jsme se s tím dobře popasovali. Uvidíme, jaká tam bude vlhkost. Tohle vedro pro fotbal moc není, ale musíme se s tím poprat. Je to pro oba dva týmy stejné,« poznamenal Houštecký.

Panathinaikos, který v minulé sezoně ovládl domácí pohár a do soutěží UEFA se vrátil po pěti letech, vstoupil před týdnem v Edenu do kvalifikace Evropské konferenční ligy. Čtvrtý celek minulého ročníku řecké ligy odehrál na Slavii svůj první soutěžní zápas v sezoně a srbský trenér Ivan Jovanovič je přesvědčen, že v odvetě už budou ještě svěřenci výrazně lépe připraveni.

»Skóre 2:0 odpovídá tomu, jaký jsme předvedli výkon. Musíme se dát dohromady a připravit na druhý zápas. Musíme se poučit a podat lepší výkon. Jsem přesvědčený, že to dokážeme,« prohlásil Jovanovič.

Pražanům budou v odvetě vedle dlouhodobých marodů kvůli zranění chybět i středopolař Lukáš Provod a křídelník Ewerton, kterého zranil protihráč při nedělním ligovém vítězství 4:1 nad Zlínem. Start dalších záložníků Usora a Petra Ševčíka je nejistý.

Předpokládané sestavy:

Panathinaikos: Brignoli – Kotsiras, Punguras, Magnússon, Ganea – Pérez, Kurbelis – Vagiannidis, Čerin, Cantalapiedra – Šporar.

Slavia: Mandous – Douděra, Ousou, Kačaraba, Oscar – Holeš, Tiéhi – Schranz, Traoré, Olayinka – Lingr.

(koz, čtk)

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy