InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Koncert žáků Marie Homolkové

    středa 22.5 17:00 - ZUŠ – Hrad, Strakonice

  • Posezení s harmonikami

    středa 22.5 18:00 - Hospoda Myslivna Dražejov

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Orlík plánuje nákup výkonné sekačky. Pomůže i při úbytku pracovníků z úřadu práce

ilustrační foto

ilustrační foto

ORLÍK NAD VLTAVOU - Řada obcí na Písecku ještě v červnu nevěděla, zda v letošním roce bude moci získat pracovníky přidělené z úřadu práce. Ti jsou přitom důležití především při sezónních činnostech, do kterých patří například sečení trávy. Obce na nejistou budoucnost ohledně pracovníků z úřadu práce začínají reagovat po svém. Například v Orlíku plánují nákup sekačky s vyšším výkonem.

Starosta Orlíku nad Vltavou Jan Mára informoval na zasedání zastupitelstva, které se konalo ve středu 3. srpna, o tom, že i z tohoto důvodu bude nutné modernizovat obecní techniku. „Už loni jsme měli se získáním pracovníků z úřadu práce problém. Letos byl ten problém ještě větší a dlouho trvalo, než se vyřešil. Na poslední chvíli získal úřad práce finance a my jsme díky tomu pracovníky získali," popsal Jan Mára a přiznal obavy z následujícího roku, kdy vzhledem k aktuální situaci pracovníky z úřadu práce vůbec nepovažuje za jistou záležitost.

„Musíme na to reagovat. Například u sečení trávy máme mizernou techniku. Přemýšleli jsme v obci, jak problém řešit. Dostalo se nám možnosti nakoupit zánovní techniku. Jedná se o sekačku na trávu s vyšší výkonností, která má najeto pouhých 600 motohodin. Vypadá jako kombajn. Má ale řadu funkcí, které by nám usnadnily práci. Nehledě na to, že odvede opravdu velký kus práce, což by nám zase mohlo pomoci při nižším počtu pracovníků," dodal Jan Mára.

Nová sekačka tohoto typu stojí zhruba milion korun. Obci se ale podařilo najít zánovní, která se prodává za 500 tisíc korun, což už je podle Jana Máry přijatelná cena. Jak dodal, podobnou sekačku vlastní například obec Čížová. Velkou výhodu vidí i v tom, že podobná sekačka odvede víc práce než například dvě menší klasické, které se v mnoha obcích v posledních letech objevovaly. Navíc menší profi sekačky často stojí stejně, někdy i víc peněz. Zastupitelstvo obce nakonec návrh starosty Jana Máry schválilo.

Nedávno podobnou otázku nákupu techniky, která usnadní práci, řešili i v Letech. Také zde nakoupili novou sekačku hlavně kvůli tomu, aby nejen usnadnila, ale hlavně ušetřila práci. Lety totiž také měly problém se získáním pracovníka z úřadu práce „My si tu jednoho zaměstnance platíme ze svého. Nic jiného nám nezbývá. S úřadem práce je to teď složité. Mám tu tedy nyní dva stálé zaměstnance. Jednoho jsem vzala na pět a půl hodiny a má částečný důchod. Druhého se nám nakonec podařilo dostat přes úřad práce na veřejné prospěšné práce. Musím říct, že druhý člověk je znát. Letos to však nebylo vůbec jednoduché získat na něj státní příspěvek," přiznala tehdy Blanka Hlavínová.

 

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace