Malér pana účetního: Firmě prosázel 300 milionů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 1. května 2024

Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund

Malér pana účetního: Firmě prosázel 300 milionů!

David Sukup před soudem.
David Sukup před soudem.  (Foto Aha! – Pavel Ryšlink )

Neuvěřitelných 300 milionů korun zpronevěřil strojírenské firmě z Fulneku na Novojičínsku její hlavní ekonom David Sukup (48). Příštích osm let za to stráví v kriminále. Verdikt krajského soudu včera potvrdil Vrchní soud v Olomouci.

Někdejší kapitán fulneckého fotbalového týmu a nynější místopředseda tamějšího fotbalového klubu propadl hráčské vášni. Peníze na sázky si »půjčoval« z účtu firmy, k němuž měl přístup. Když vyhrál, peníze vrátil, když ne, sáhl po další půjčce. Od roku 2012 takto z firemních peněz, převedl na svůj účet a prosázel bezmála 300 milionů korun, z nichž zhruba jen třetinu vrátil.

S účetnictvím přitom manipuloval tak obratně, že na jeho transakce nepřišli ani auditoři. Už krajský soud uznal Sukupa vinným ze zpronevěry a vyměřil mu osmiletý trest. Sukup vinu přiznal a trest odnětí svobody přijal. Odvolal se však proti dalšímu rozhodnutí, v němž soud nařídil propadnutí jeho majetku. Podle Sukupa by tím příliš trpěla jeho rodina, protože by přišla o nemovitosti a pozemky. „Argumentace v tomto ohledu je ale zcela lichá. Bylo by nemorální, aby z tohoto majetku byly sanovány potřeby jiných osob než poškozeného,“ konstatoval včera předseda senátu Ivo Lajda.

Musí na psychiatrii

Vrchní soud tak včera pravomocně potvrdil trest odnětí svobody, zabavení majetku a nakonec i rozhodnutí, které Sukupovi nařizuje podrobit se psychiatrické léčbě kvůli patologickému hráčství.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.