Letní Letná zahájena pletením míru a Propane Punk show

Švédský soubor Cirkus Cirkör v Letenských sadech zahájil mezinárodní festival nového cirkusu Letní Letná. Na venkovní scéně patřilo úvodní vystoupení Propane Punk show uměleckého souboru Blackout Paradox. Festival Letní Letná do necelých tří týdnů koncentruje to nejlepší z tuzemského i zahraničního nového cirkusu, divadla a hudby. Jedná se tak o jedinou přehlídku svého druhu a rozsahu v České republice a okolních zemích.

Na Letní Letnou Švédi přivezli novou verzi Knitting Peace, s tou původní v Praze vystoupili před devíti lety. Jejich »pletení míru«, ve kterém se proplétají výkony akrobatů s neobvyklou scénou plnou příze, zauzlovaných vláken, bavlněných látek, hadrů, sítí z  lan, nití a drátů, patří k jejich nejoblíbenějším a nejúspěšnějším představením.

Představení mělo premiéru v roce 2013. Inspirovalo se touhou cirkusových umělců posouvat hranice nemožného. Spojením témat jednoty, míru a snů s propletenými lany, smyčkami a provázky se z inscenace stala mezinárodní záležitost. Když soubor zveřejnil před několika lety na internetu výzvu k pletení, byl ohromen odezvou, kterou touha vytvořit mír vyvolala. Přišly jim tisíce pletených výtvorů od tvůrců z celého světa, od Islandu až po Jihoafrickou republiku. Spojením cirkusu s pletením vznikla veliká společná umělecká instalace, která přesahuje hranice kontinentů.

Vystoupení doprovázené živou hudbou na scéně i texty o snech promlouvaných v češtině sklízelo od počátku úspěch. Publikum odměňovalo akrobaty a další interprety potleskem po každém výstupu.

MansterVille & Blackout Paradox

Propane Punk show je podívaná, která voní železem a propanem.V pouličním spektáklu tvůrců z ohnivého lunaparku MansterVille a skupiny Blackout Paradox přinesl ojedinělé novocirkusové disciplíny. Akrobacie na dynamické hrazdě a na hořící kleci za doprovodu velkolepých pyrotechnických efektů.

V představení bylo vidět různé novocirkusové disciplíny, především akrobacii a flow arts, za doprovodu velkolepých pyrotechnických efektů. Interaktivní ohnivý lunapark, který můžete znát i pod jménem Propane Punk Circus. Jeho dominantou je obří dvojité kolo Manster Wheel.

MansterVille přináší ultimátní cirkusový zážitek! Je to interaktivní galerie i prostředí pro umělecká představení. Autorem konceptu i jednotlivých objektů je Vojtěch Štulc.

Pro svůj projekt vymyslel i originální umělecký styl »Propane-punk«, který ovlivňuje všechny složky MansterVille – výtvarnou, hudební i performativní.

Umělecký soubor Blackout Paradox, který založili Michael Bartizal a Michaela Hradecká v roce 2017. Skupina se zaměřuje na pouliční umění a flow arts s prvky fyzického divadla, tance a akrobacie.

Žák Ctibora Turby

Mezi zahraničními hosty, kteří se do Prahy vracejí, je legenda oboru, francouzský umělec Johann Le Guillerm. Letos přijíždí s projektem Terces, který má v názvu pozpátku čtené francouzské slovo pro »tajemství«. Akrobat, manipulátor, divadelník a nejznámější představitel nového cirkusu Le Guillerm je žákem českého provazochodce Rudiho Omankowského, italského žongléra Mediniho a českého mima Ctibora Turby. Sedmasedmdesátiletý mezinárodně proslulý herec a pedagog Turba se na Le Guillermovo vystoupení pro zvané hosty, které předcházelo oficiálnímu zahájení, přišel osobně podívat.

Ani po třech desítkách let Le Guillerm nepřestal experimentovat a posouvat lidské i umělecké hranice. Na Letní Letné vystoupí poprvé dnes ve 20 hodin, následně zítra i v dalších dnech – viz program. Před začátkem festivalu novinářům řekl, že jeho tvorba je podobná laboratoři, kde neustále experimentuje s tím, kam až se dá s pohybem, prostorem, geometrií a možnostmi lidského těla dojít.

Hodinu a půl dlouhé sólové vystoupení se skládá z drobných a vtipně pointovaných etud. Někdy mu pomáhají důmyslně sestrojené mechanismy, jindy je sám přímo na scéně vytváří. Jeho tichá show doprovázená tóny minimalistické hudby ukazuje výsledky dlouhodobého umělcova experimentování s vlastním tělem, jeho schopnostmi a možnostmi i s prověřováním přírodních zákonů. Byť se odehrává v cirkusovém šapitó, nabízí zklidnění, koncentraci, kontemplaci, zastavení a dotek křehkosti lidského bytí.

Jediná přehlídka svého druhu a rozsahu

Festival Letní Letná do necelých tří týdnů koncentruje to nejlepší z tuzemského i zahraničního nového cirkusu, divadla a hudby. Jedná se tak o jedinou přehlídku svého druhu a rozsahu v České republice a okolních zemích.

Návštěvníky čeká kromě večerních představení i bohatý divadelní program pro děti a také doprovodný program, který je pro ně připraven z velké části zdarma a vyplňuje celý den. Od workshopů přes výtvarné či cirkusové dílny až po koncerty a open-air akce. Pro děti jsou připraveny i dva druhy příměstských táborů. A především hlídání během představení.

Ve festivalovém areálu, který se od svého založení nachází v Letenských sadech, jednom z největších zelených parků v centru Prahy, je několik odpočinkových zón, stánků s občerstvením i barů. Návštěvníci v něm tak mohou pohodlně strávit celý den. Prostor je samozřejmě přizpůsoben i pro hendikepované.

Návštěvníky čeká kromě večerních představení i bohatý divadelní program pro děti a také doprovodný program, který je pro ně připraven z velké části zdarma a vyplňuje celý den. Od workshopů přes výtvarné či cirkusové dílny až po koncerty a open-air akce. Pro děti jsou připraveny i dva druhy příměstských táborů. A především hlídání během představení.

Na festivalu Letní Letná je doma nový cirkus. Mezinárodní přehlídka je největší akcí věnovanou tomuto žánru v České republice a jedním z největších festivalů nového cirkusu ve střední Evropě. Dechberoucí čísla a mistrovství obratnosti lze každoročně vidět na “zelené louce” v městském parku Letenské sady v centru Prahy. Od svého založení nabídla Letní Letná téměř dva tisíce představení, navštívilo je celkem skoro půl milionu diváků.

Zahraniční představení

Každý rok na pozvání Letní Letné přijíždějí zahraniční hvězdy, některá představení jsou v České republice a mnohdy i ve střední Evropě k vidění premiérově. Dramaturgie festivalu soustavně vyhledává kvalitní i progresivní soubory, aby je představila české odborné i laické veřejnosti. Na své si přijdou jak příznivci tradičních forem fyzického divadla/nového cirkusu, tak ti, které lákají experimenty a posouvání hranic žánrů.

Festival české novocirkusové scény

Letní Letná je také defilé toho nejlepšího, co se urodilo na domácí scéně. Dává příležitost mladým umělcům a zprostředkováváme novou tvorbu divákům. Na nový cirkus zveme do šapitó, v programu nechybí ale vždy i několik open-airových představení zdarma pro široké publikum.

Denně uvádíme až pět divadelních představení pro děti. Pro rodiny s dětmi je také z velké části doprovodný program, jehož kvalita a rozmanitost nám leží na srdci.

Doprovodný program

Většina doprovodných aktivit je pro návštěvníky zdarma. Zabaví je například každodenní bezplatné cirkusové a výtvarné dílny, od festivalového shonu si odpočinou u knihy z Bibliobusu Oskar, čítárny Městské knihovny v Praze. V posledních letech najdou návštěvníci v areálu stan s výstavou fotografií, hravé interaktivní instalace, ale i odpočinkovou zónu. Dospělí diváci uvítají koncerty v baru, debaty po představeních nebo možnost vyzkoušet některé z workshopů určené pro ně (např. v rámci Dne žonglérů nebo workshopů pro umělce).

Letní Letná dětem

Malí návštěvníci jsou pro Letní Letnou stejně důležití jako jejich rodiče. Čtvrtým pilířem konceptu festivalu je proto nabídka věnovaná výhradně dětem –  a to příměstské tábory a večerní hlídání dětí. Tábory mohou rodiče pro své potomky volit dva: Letní Letňák na 10 dní, během kterého děti nazkouší divadelní představení a absolvují každý den cirkusové workshopy; a Letňáček PLUS, což je víkendový příměstský tábor s obdobným programem. Noční hlídka neboli večerní hlídání funguje po celou dobu festivalu.

Více informací o táborech, hlídání a aktivitách pro děti celkově najdete v sekci Letná dětem.

Areál festivalu

Areál festivalu vzniká každé léto v krásném parku Letenské sady, nedaleko Pražského hradu v centru města. Je volně přístupný a bezbariérový, každodenní průběžný úklid celého areálu je samozřejmostí. Návštěvníci tu mohou posedět u kvalitního občerstvení za dostupné ceny nebo každý den po večerních představeních zajít do baru Letní poloha na hudební program. Zázemí je vždy připraveno tak, aby umožnilo návštěvníkům strávit na festivalu plnohodnotně celý den.

(zmk)

FOTO a VIDEO – iportaL24.cz/Zbyšek Kupský

Související články

Zanechte komentář

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Poslední zprávy