Slyšte, lidé! – Hudební výlet do Maďarska 2022

Slyšte, lidé! – Hudební výlet do Maďarska 2022

Pořad v souvislostech


Hudební výlet do Maďarska 2022
Budeme vysílat

Sólo pro trubku 2024
Ivan Hlas na cestě dekádami
Ivan Hlas na cestě dekádami
Vysílali jsme


Sólo pro trubku 2024

Střípky z židovské hudby 2024

Střípky z židovské hudby 2024
Audioarchiv
13. srpna 2022 World music, Aktuality, Jazz Autor: Milan Tesař

V hudebním týdeníku Slyšte, lidé! vás pozveme na výlet do Maďarska. Představíme si 11 maďarských kapel nebo sólistů, a to především v písních, které čerpají z lidových kořenů. Těšit se můžete například na saxofonistuu Mihálye Borbélye, na srbsko-maďarskou zpěvačku Branku, na skupinu Cimbaliband nebo na novinku kapely Góbé. Premiéra 20. srpna 2022.

Jako první budeme poslouchat skupinu Chalga. Její členové sice nepůsobí v žádném čistě folklorním souboru, ale lidovou hudbou Maďarska a balkánských zemí se inspirují. Zajímavým způsobem pracují s aranžemi i rytmem, své písně staví na moderním zvuku, na výrazném ženském vokálu a někdy i na ženských trojhlasech. V čele skupiny stojí zpěvačka Bori Fekete. Dalšími členy jsou saxofonistka Móni Horváth, houslistka Barbara Kuczera, bubeník Dávid Szegő, basista Szabolcs Takács a kytarista Tamás Zagyva, který v minulosti působil ve velmi zajímavé bluesové kapele Juggins Stones. Aktuální album skupiny Chalga se jmenuje Ezért van az

Další kapela je složením bulharsko-maďarská a navíc momentální sídlí ve Stockholmu. Jmenuje se Trio Ravnogor a vznikla v pohoří Rodopy na jihu Bulharska na festivalu lidové hudby a tance Ravnogor Music Fever. Nejnovější půlhodinové album Mountain Blue se natáčelo v době pandemie a je především poctou bulharské a v jednom případě také maďarské hudební tradici. Trio tvoří za bulharskou stranu zpěvačka a hráčka na tradiční smyčcový nástroj gardon Nina Grančarova a hráč na drnkací tamburu Michail Dinčev. Z Maďarska pak pochází dudák, flétnista a hráč na niněru György Stuber.

K Bulharsku má blízko i další maďarská kapela, kterou si poslechneme, Meszecsinka. Její název pochází totiž právě z bulharského jazyka a znamená „Měsíček“. Skupinu založili v roce 2009 zpěvačka a hudebnice Annamária Oláh a hráč na klávesové nástroje a kytaru Emil Biljarszki. V současné době jsou dalšími členy baskytarista Szabolcs Takács, kterého jsme slyšeli už v kapele Chalga, a hráč na perkuse Dávid Krolikowski. Meszecsinka má na svém kontě úspěchy z maďarských i mezinárodních anket a hudebních cen. Vedle maďarské lidové hudby se inspiruje například vokálními technikami Sibiře nebo transovními rytmy. V červnu 2022 skupina vydala nové album Árnyék, Stín. 

Nikolett Pankovits je maďarská jazzová zpěvačka usazená v New Yorku. Na svém novém albu River se snaží o nové uchopení maďarských lidových písní ve spolupráci s dalšími jazzovými hudebníky. Kolekce obsahuje písně z různých oblastí nejen dnešního Maďarska, ale i dalších zemí obývaných Maďary. Jako host na albu účinkuje herec Ádám Boncz, který zde recituje verše sedmihradského básníka Sándora Kányádiho.

Skupina Romengo hraje lidovou hudbu olašských Romů. Členové kapely pocházejí z hudebních rodin, písně se u nich dědí z generace na generaci. Oni sami však nyní toto dědictví předávají světu. Koncertovali už v Indii, v Malajsii, v Jižní Koreji, v Mexiku a na několika desítkách evropských festivalů. Své 15. narozeniny kapela v roce 2019 oslavila koncertním turné po Kolumbii, Ekvádoru a Peru. Výrazným hlasem skupiny je zpěvačka Mónika Lakatos, která vedle skupiny Romengo natáčí i sólové nahrávky. Jak Romengo, tak samotná Mónika Lakatos mají na svém kontě řadu úspěchu z mezinárodních žebříčků a další ocenění. Skupina Romengo je sice pevně zakotvena v romské tradici, ale nebojí se ani experimentovat. Jako nástroje používají na jedné straně různé nádoby nebo lžíce, ale na druhé straně se snaží i o modernější zvuk. Romskou hudbu kombinují s jazzem nebo flamenkem, na svém kontě mají i spolupráce se symfonickými orchestry. Album Folk Utca se v únoru 2022 dostalo na třetí místo žebříčku World Music Charts Europe. 

Napfonat je maďarská ženská vokální skupina, která zpívá pětihlasy a cappella, doprovázené pouze perkusemi. Jejich první album s názvem Szól a Világ vyšlo v květnu 2021 a obsahuje jak původní písně v maďarštině, tak lidové písně z různých zemí od Mexika přes Slovensko po Rusko. Skupinu tvoří Kriszti Farkas, Heni Szalay, Anita Szarka, Eszter Tóth a Orsi Tóth.

Zpěvačka Branka Básits se sice narodila v Maďarsku, ve vesnici Szigetcsép, ale je příslušnicí tamní srbské menšiny. Novým albem Moj čip chtěla poukázat na tyto své kořeny a ukázat, kým opravdu je. V jejím těle totiž koluje krev obou sousedících národů – po matce je Maďarka a po otci Srbka. Vyrůstala v prostředí, ve kterém se obě tyto tradice potkávaly a prolínaly. Natáčení alba předcházela několikaletá soustavná práce na sběru lidových písní ve zmíněné vesnici na maďarsko-srbském pomezí. Výsledkem tohoto sběru byla Brančina diplomová práce, která se nyní odrazila i ve výběru repertoáru na album. Zpěvačku na albu doprovázejí Szlobodan Wertetics na akordeon, Bence Babcsán na dechové nástroje, Kristztián Rodek na drnkací nástroj zvaný tambura, Attila Boros na baskytaru nebo Mihály György na buben tapan. Dále na albu slyšíme housle, pastýřskou píšťalu kaval a některé další nástroje.

Mihály Borbély je jedním z nejvýznamnějších maďarských saxofonistů. Hraje na sopránový a altový saxofon, ale také na klarinety, tárogató, což je nástroj příbuzný klarinetu, a na maďarské lidové píšťaly. Začínal v roce 1974 ve skupině Vujicsics společně se zpěvačkou Mártou Sebestyén, dále spolupracoval například s Charlesem Lloydem nebo s Jiřím Stivínem. Jeho kapela Borbély Mihály Polygon je jeho společný projekt s cimbalistou Miklósem Lukácsem a především s mezinárodně uznávaným maďarským hráčem na perkuse Andrásem Désem. Jejich druhé společné album se jmenuje Enchantment.

V posledním roce vyšla hned dvě zajímavá alba, na kterých spolupracují kapely z Maďarska a Polska. Pod názvem The World Is Music se skrývá nahrávka kapel Czeremszyna a Cimbaliband. První z nich je z Polska a vznikla před 27 lety, maďarský Cimbaliband existuje 15 let. Jejich společné album vzniklo loni v létě a vyšlo především jako sběratelská vinylová deska v počtu pouhých 300 kopií. Skupina Cimbaliband hraje v obsazení cimbál, kytara, housle, kontrabas a bicí, Czeremszyna má v základní obsazení akordeon, basovou balalajku, ukrajinskou lidovou flétnu, housle, kytary, bicí a perkuse. Na albu The World Is Music se všechny tyto nástroje proplétají v různých sestavách a obměnách.

Druhé maďarsko-polské album se jmenuje Razem a podepsány jsou pod ním kapely Babra z Maďarska a Megitza z Polska. Obě čerpají z lidové hudby své země a v obou zpívají ženy, které zároveň ovládají kontrabas. V případě polské skupiny je to Małgorzata Babiarz, v čele maďarského souboru stojí Veronika Varga. Zatímco Babra však hraje opravdu lidové písně, Megitza se více inspiruje populární hudbou a do svého repertoáru zařazuje také autorskou tvorbu. Album Razem poukazuje nejen na rozdíly, ale i na společné rysy přístupu obou skupin. Nejde pouze o to, že polský i maďarský folklor náleží do širší oblasti lidové hudby Karpatského oblouku. Babra se navíc inspiruje lidovou hudbou jižních Slovanů usazených na území Maďarska a jejich takzvanou tamburašskou tradicí.

Krásnou syntézu tradičních inspirací a moderních hudebních směrů ukazuje na své novince Élem skupina Góbé, která na maďarské scéně působí už 15 let. Nyní se představuje s novým zpěvákem Áronem Váraiem a s novým kontrabasistou Zoltánem Hegyi. Dále kapelu tvoří Márton Rigó na housle, Máté Vizeli na violu, housle a další strunné nástroje, Mátyás Egervári na cimbál, dudy, niněru a další lidové nástroje a Áron Czupi na bicí a perkuse.

Hudební výlet do Pobaltí

JUUK_MulkaStabule_obalCDVydejte se s námi za hudbou Litvy, Lotyšska a Estonska.

Regiony

Regiony

Hudební výlet do Francie

kiledjian_the-otium-mixtapeZveme vás na hudební výlet do Francie.

Tri Nguyen – sólo pro dva nástroje

nguyen-tri_duos-aloneVietnamský hudebník Tri Nguyen natočil album pro dva sólové nástroje.

Anketa Album roku 2023 – druhá desítka

krajina-ro_mlhoviny_obalCDPodívejte se na první výsledky ankety Album roku 2023.

Témata Jak se vám líbí

Hansen_studio_2024Podívejte se, co pro vás chystáme v pořadu Jak se vám líbí.

Partneři

Harmonie_logo_velke_web

Darujte Proglas!