Jindřichův Hradec: Diskutovat o budoucí podobě parku přišlo přes šedesát lidí

13.08.2022 8:35 | Tisková zpráva

Ve středu 10. srpna se od 17:00 konalo v parku pod gymnáziem veřejné projednání návrhu studie revitalizace Mertových a Jakubských sadů. Návrh projektu představily Barbora Májková a Lenka Požárová z firmy Atregia, která studii zpracovává. Příležitost promluvit do budoucí podoby městských sadů využilo přes šedesát lidí a zazněla i řada dotazů. Po prezentaci pak následovala procházka parkem spolu se zpracovateli studie.

Jindřichův Hradec: Diskutovat o budoucí podobě parku přišlo přes šedesát lidí
Foto: jh.cz
Popisek: Pohled na Jindřichův Hradec

Pokud jste nebyli přímo na místě, můžete se na návrh krajinářské studie podívat zde. Ještě do 20. 8. 2022 rádi uvítáme jakékoliv další podněty a případné připomínky, které můžete zasílat na email: pechova@jh.cz, petrakova@jh.cz.


A proč je potřeba obnova parku? Současný stav neodpovídá z hlediska koncepčního ani bezpečnostního vysokému zatížení, které je na park dnes kladeno. Cílovým stavem je různověký, smíšený porost parkového charakteru s kvalitní cestní sítí upravenou pro současné potřeby, odpovídajícím mobiliářem a případně speciálními prvky. Krajinářská studie má posoudit a prověřit funkčnost stávajícího systému cestní sítě a veřejného osvětlení, osazení vhodného mobiliáře a také posouzení zeleně. V současné době je zpracována analytická část, ze které vzešly zásadní problémy v území a jsou upraveny v návrhu krajinářské studie. Zpracovatelé projektu navrhují úpravu cestní sítě, doplnění laviček, nebo třeba pobytové louky s grilem, vyhlídku přes řeku na zámek, lávku u řeky Nežárky nebo nové přírodní hřiště.

Mertovy a Jakubské sady

Městský park leží v západní okrajové části Jindřichova Hradce v údolí řeky Nežárky. Navazuje na historické jádro města. Mezi řekou Nežárkou a ulicí Bratrskou se nachází část Mertových sadů, které v roce 2021 prošly významnými dosadbami dřevin (234 ks dřevin). V Mertových sadech byly vysazeny především listnaté stromy jako lípa, javor, jasan a jehličnany jsou zastoupeny jedlemi, které nahradily smrky. Tento projekt dosadeb dřevin vyhrál soutěž Komunální projektu roku 2021. Jakubské sady navazují na Mertovy sady a pokračují od ulice Bratrská k novogotickému kostelu sv. Jakuba s rodinnou hrobkou Černínů, který stojí na návrší. Po celé délce pravého břehu řeky Nežárky vede křížová cesta se dvanácti zastaveními z roku 1518.  Jakubské sady prošly významnou změnou naposledy v polovině minulého století, kdy byly provedeny zdravotní probírky a nová dosadba stromů. Významná dosadba či jiné změny v Jakubských sadech neproběhly. Celkově mají sady kompozici přírodního parku. Park je využíván jako komunikační spojnice, k rekreačním účelům, ale i sportovnímu vyžití (v parku se nachází discgolfové hřiště, které je v provozu celoročně, volně přístupné).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

22:08 Znojmo: Jedinečný svátek vína se blíží

Festival vína VOC Znojmo, jedinečný svátek vína, vinařů a všech příznivců vinného moku, máme už témě…