Startuje italská Serie A 2022/2023, titul obhajuje AC Milán (2/2)

13.08.2022, 13:01, aktualizováno 13.08.2022, 13:01
Previews
Za několik hodin začíná nová sezona italské nejvyšší soutěže a je tak nejvyšší čas posvítit si na zbytek startovního pole. V týdnu jsme si představili kandidáty na titul a evropské poháry, nyní jsou na řadě další týmy včetně nováčků, mezi něž patří například Monza...

Další celky...

S nikým dalším se do bojů o titul příliš nepočítá, to však neznamená, že by někdo nemohl překvapit. Povedené sezony mají za sebou v Sassuolu. V týmu nadále působí několik reprezentantů včetně mistra Evropy Domenica Berardiho, ale jinak kádr oslabil. Odešli Scamacca, Djuričić nebo Chiriches. Nahlas se hovoří i o odchodu Raspadoriho a to by byla pro Neroverdi tvrdá rána, zvláště když se vedení klubu na přestupovém trhu nijak nečiní. Trenér Alessio Dionisi bude mít složitou práci a pokud se mu podaří obsadit místo v první polovině tabulky, bude to úspěch.

Minimálně stejné ambice má i FC Turín. Není to tak dlouho, co usiloval o evropské poháry a po slabších sezonách by rád hrál důstojnější roli. Trenérem je i nadále Ivan Jurić, byť pozornosti neunikla roztržka se sportovním ředitelem Davidem Vagnatim. Jak si nakonec Turín povede je velkou otázkou. Jisté je, že to bude už bez obránce Bremera, který zamířil do Juventusu a novou smlouvu nepodepsal kanonýr Belloti.

Nového trenéra budou mít v Hellasu Verona. Igora Tudora nahradil Gabriele Cioffi a navázat na jeho práci nebude snadné. Hellas pod Tudorovým vedením obsadil solidní deváté místo a hrál atraktivní fotbal. Cioffi bude mít k dispozici většinu opor včetně Antonína Baráka nebo Ivana Iliće. Do ofenzívy přišel z Benátek Thomas Henry. Na druhou stranu odešel Gianluca Caprari (Monza) a odchodem Casaliho (Lazio) oslabila defenzíva, na odchodu je navíc i Giovanni Simeone. Sám trenér Cioffi slibuje poctivý fotbal: "Chci, aby všichni na hřišti plivali krev."

Trenérskou rošádu má za sebou i Udinese. Tradiční klub angažoval Andreu Sottila a věří v lepší umístění, než je dvanácté místo. Fanoušci jsou optimističtí, protože klub Watford patřící rovněž rodině Pozzových z Premier League sestoupil a Zebry by tak měly být profilovanějším klubem. Klíčovou roli by měli hrát Gerard Deulofeu a Destiny Udogie, zatímco Nahuel Molina odešel do Atlética Madrid.

O bezpečnou záchranu bude usilovat i Empoli FC. Toskánský celek předvedl v loňské sezoně dvě tváře a zatímco v první polovině válel, v té druhé paběrkoval. Na klidnou záchranu to nakonec stačilo, ale především výsledky na jaře budí obavy. Ty by měl rozptýlit trenér Paolo Zanetti, jenž bude mít k dispozici zhruba stejný kádr. Bez Andrey Pinamontiho, zato však s Matiiou Destrem. Pro Empoli bude začátek Serie A stěžejní.

Velkou neznámou bude v letošní sezoně Boloňa FC. Zůstává sice trenér Siniša Mihajlović, ale jinak tým opustilo několik důležitých hráčů, aniž by se povedlo přivést náhradu. Arthur Theate byl prodán do Stade Rennes, Aaron Hickey odešel do Brentfordu a Mattias Svanberg do Wolfsburgu. Zajímavá zůstává ofenzíva, kde se alespoň zatím podařilo udržet Arnautoviće, Barrowa, Sansoneho a Orsoliniho. Vybrakovaný tým se bude chtít určitě vyhnout záchranářským pracím a zopakování třináctého místa by asi bylo úspěchem.

Důvody k obavám mají i v Janově. Sampdoria se loni taktak zachránila a vzhledem k chabému přestupnímu oknu hrozí boj o záchranu i tentokrát. Námořníky opustili Morten Thorsby (Union), Maya Yoshida (Schalke), Mikkel Damsgaard (Brentford) a Albin Ekdal (Spezia). Na odchodu je i Antonio Candreva (Salernitana). Kouč Marco Giampaolo bude spoléhat na příchozího Filipa Duričiće a znovu na veterána Fabia Quagliarellu. Bohužel vinou sestupu janovského CFC přichází Serie A o prestižní janovské derby.

Boje o záchranu se zřejmě nevyhnou ani Salernitaně. Klub měl podobně jako Sampdoria namále, až ho nakonec zázračně spasil příchod trenéra Davida Nicoly i závěrečný kolaps Cagliari. Salernitanu čeká velmi náročná mise, při které bude spoléhat na střelce Federica Bonazzoliho. I tady potom platí, že začátek soutěže bude pro klub klíčový.

Zajímavá rošáda se uskutečnila ve Spezii, kde ve své podstatě úspěšného Thiaga Mottu nahradil Luca Gotti. Motta dokázal tým z La Spezie zachránit, ovšem k udržení kormidla to bylo dle klubového vedení málo. Luca Gotti začal okamžitě úřadovat a poněkud překvapivě odebral kapitánskou pásku Giuliovi Maggioremu. Novým kapitánem se pak stal Emmanuel Gyasi, nejlepší hráč Spezie uplynulé sezony. Nováčcci

AC Monza

Když si vybojujete postup do první ligy, zaplaví vás vlna optimismu a nadšení, které se jen těžko dá kontrolovat. Jenže pak nastane ta těžší část. Rozloučit se s hráči, kteří na první ligu nemají, a místo nich najít vhodné hráče, kteří při často mizivém rozpočtu dokážou týmu zajistit dostatek kvality na udržení se mezi elitou. Tentokrát se tyhle starosti týkají klubů Cremonese, Lecce a Monzy.

Monza je z nich jediná, kdo ve své historii (založena byla už v roce 1912) ještě nikdy nehrál první ligu. Postup si zajistila vlastně až jako poslední z nich, když v play-off porazila Pisu díky dramatickému prodloužení. A byly to pořádné nervy, protože domácí Pisa dala v 90. minutě odvety vyrovnávací branku na 3:2 a rozhodnout proto muselo prodloužení. V něm se ale prosadila už jen Monza a za postup vděčí trefám Marroneho s Gytkjaerem.

Osobně jsem právě na Monzu asi nejzvědavější a dávám jí největší šance na udržení. A hlavním důvodem je právě osoba spjatá s calciem jako málokdo. Silvio Berlusconi, kontroverzní člověk, kterého asi není nutné představovat. Titán stojící za AC Milán a jeho největšími úspěchy moderní doby. Berlusconi koupil klub z Lombardie v roce 2018 a od té doby jej finančně zaštiťuje, což se projevuje především na kádru. Kromě něj ale ještě investoval 30 milionů do přestavby tréninkového centra pojmenovaného Luigi Berlusconi a také do renovací na stadionu Brintaneo, který pojme víc jak 16 tisíc fanoušků.

Monza před touto sezonou mohutně zbrojí a do kádru už investovala více než 21,5 milionů eur. To možná není tak vysoké číslo, jenže jí to stačilo na 27 nových hráčů! Samozřejmě se v množství případů jedná o hostování, takže se nákupy hráčů projeví až v následujícím účetním období. Sportovní ředitel Filippo Antonelli Agomeri, který v klubu tuhle funkci zastává od svých sedmatřiceti let, přitom s pomocí Berlusconiho a Gallianiho přivedl velmi zajímavá jména. Jedničkou se stal někdejší velký talent Alessio Cragno, který nechtěl hrát s Cagliari jen druhou ligu.

Obranu vyztužil první ligou protřelý stoper Marlon ze Šachtaru a po konci smlouvy podepsala Monza i veterána Andreu Ranocchiu. Velké věci se děly v záloze. Do svého mateřského klubu se totiž trochu nečekaně vrátil Matteo Pessina, který spolu s kontraktem dostal i kapitánskou pásku. Vedle něj bychom měli vídat Stefana Sensiho, který, pokud mu zdraví vydrží, dokáže zvednout celou zálohu o level výš.

Dostatek herního času si bude žádat Pedro Pereira z Benfiky a zejména mladíček Filippo Ranocchia. Se jmenovcem Andreou nemá nic společného, snad jen to, že přichází z velkoklubu. Mladý záložník patří Juventusu a v Lombardii by se měl rozvíjet bez většího tlaku. Útok bude stát na bedrech mladého šikuly Danyho Moty, k němuž vedení přivedlo i technicky skvěle vybaveného Gianlucu Caprariho. V kádru navíc najdeme i chorvatského hrotového útočníka Mirka Mariće, který se vrací z úspěšného hostování v Crotone. Za minulou sezonu nastřádal 11 branek.

Monza je jasně nejambicióznější klub ze tří nováčků, o čem svědčí i hodnota kádru. Tu server Transfermarkt odhaduje na 106 milionů eur, což je o polovinu víc než v případě Cremonese (49,08 milionů) a Lecce (48,85 milionů eur). Hlavním garantem je ovšem postava ex-premiéra Berlusconiho.

Jeho dlouholetý spolupracovník a blízký přítel Adriano Galliani o něm nedávno prohlásil: "Silvio vždy miloval Milán a vždycky bude, ale je pravda, že Monza se mu zaryla pod kůži. Je teď tím největším fanouškem Monzy. Objektivně si myslím, že můžeme skončit na desátém místě tabulky," dodává optimisticky. Jen škoda, že ten optimismus nesdílí tolik fanoušků. Na začátku srpna si jen 3 500 fanoušků koupilo sezonní permanentky.

US Lecce

Lecce naopak zažívá boom a hrdě hlásí, že Stadio Via del mare s kapacitou 31 533 míst je víc než z poloviny vyprodané! K druhému srpnu se prodalo už přes 18 tisíc permanentek. Lecce se do Serie A vrací po dvouleté odmlce a teoreticky by mělo být favoritem na záchranu. Jeho minulá sezona skončila fantasticky, Lecce se stalo mistrem Serie B o dva body před Cremonese a za celou sezonu prohrálo jen pětkrát.

Klíčem k úspěchu byla zejména nejlepší obrana ligy, Lecce dostalo jen 31 branek. Navíc ji v této sezoně posílili brankář Falcone ze Sampdorie, stoper Mert Cetin z Hellasu a bek Frabotta, kterého si Andrea Pirlo blahé paměti vytáhl do áčka Juventusu. Lecce je charakteristické tím, že sází na mládí. Ostatně, v celé první lize má nejnižší věkový průměr, dosahuje pouze 23,2 let. Ligový průměr je 26,1 let.

Posily, které si trenér Baroni vyžádal, tenhle trend dokonale splňují. Ať už je to někdejší slávista Daniel Samek, Kristoffer Askildsen ze Sampdorie nebo útočný talent AC Milán Lorenzo Colombo. Především v Itálii ale platí, že zkušenosti jsou k nezaplacení. I proto přišel osmadvacetiletý křídelník Federico Di Francesco a především stejně starý střelec Assan Ceesay. Tomu vypršel kontrakt v Curychu a stal se volným hráčem i přesto, že v minulé sezoně dal za 32 ligových utkání ohromujících 20 branek.

Přesto se ze strany fanoušků vedení klubu dočkalo negativních reakcí za nepříliš kvalitní mercato. Což se prezidenta Saveria Sticchiho Damianiho hodně dotklo: "Upřímně mne hodně překvapují reakce některých fanoušků, které slyším a čtu. Pokud jste naštvaní teď, co budete dělat po pěti porážkách v řadě? Ujišťuji vás, že děláme maximum, aby byl náš kádr kompetentní a abychom se zachránili. Ale v době po covidu to není vůbec snadné, narážíme denně na mnoho překážek. Chceme jen trochu času a trpělivosti, abychom dokázali potenciál přetvořit v kvalitu."

Cremonese

Třetím do party je Cremonese, které čekalo na návrat mezi italskou elitu dlouhých 26 let! Dočkalo se až teď, když si díky vítězství v posledním kole nad Comem zajistilo konečnou druhou příčku. Klub ze sedmdesátitisícového města Cremona, rodiště slavného výrobce houslí Antonia Stradivariho, si hodlá první ligu náležitě užít. Stadion Giovanni Zino je třetím nejmenším stánkem v první lize (pojme jen 16 tisícovek fandů), ale za první dva týdny prodeje zmizelo víc než 5 tisíc permanentek.

Trenér Alvini se musí vypořádat s tím, že mu přes léto zmizely čtyři základní pilíře postupu. Jemu samotnému to asi zas tak moc žíly netrhá, protože klub dovedl k postupu Fabio Pecchia, jenž krátce poté rezignoval. Na týmu se ale taková rázná změna nutně musí projevit. Sportovní ředitel Simone Giacchetta podle Tuttosportu pracuje s rozpočtem asi 30 milionů eur, což není špatná suma. Pořídil za ni rozhodně několik zajímavých hráčů. Například obránce Vlada Chirichese ze Sassuola s talentovaným Emanuelem Aiwuem z Rapidu Vídeň.

Ve středu zálohy se objeví někdejší velký argentinský talent Santiago Ascacíbar z Herthy Berlín nebo zkušený Gonzalo Escalante, který se neprosadil v Laziu. Kromě veteránů Ciofaniho s Di Carminem by velký prostor v útoku měl dostat David Okereke, který loni úspěšně hostoval v Benátkách. Okereke přišel na přestupech a trvalo mu jen 58 minut, než dal v poháru svou první soutěžní branku za Cremonese.

Největší rybou by ale měl být Cyriel Dessers, nejlepší střelec loňské Konferenční ligy. Genk by za jeho služby měl od nováčka Serie A dostat 6,5 milionů eur a jeho schopnosti by se měly brzy ukázat. Cremonese se na úvod nového ročníku potká s domácí Fiorentinou. To bude pro trenéra Massimiliana Alviniho, který se narodil pár kilometrů od toskánské metropole, velká událost.

"Jsem rád, že se nejprve podíváme do Florencie. Máme za sebou těžký zápas s Ternanou a je dobře, že jsme na úvod vyhráli. Fiorentina je ale něco úplně jiného a my se musíme dobře připravit. Jsme nováček, nečekají se od nás žádné velké věci, ale my půjdeme do sezony s jasným cílem se zachránit. Záchrana je povinnost a každý v klubu musí po celou sezonu dělat maximum, abychom našeho cíle dosáhli. Mám plnou důvěru v klub i moje hráče."

Tip na konečné umístění:
1. Inter
2. AC Milán
3. Juventus
4. AS Řím
5. Lazio
6. Atalanta
7. Fiorentina
8. Neapol
9. Sassuolo
10. Turín
11. Verona
12. Monza
13. Udinese
14. Boloňa
15. Empoli
16. Salernitana
17. Sampdoria
18. Spezia
19. Cremonese
20. Lecce

Autor: Ondřej Linhart, Ondřej Pražák

Komentáře (51)

Přidat komentář
scr

1.AS

2.Juve

3.AC

4.Neapol

5.Inter

20.Lazio

Reagovat
johan14

Pre fanúšika AS sen. Ale len sen.

Reagovat
smazaný uživatel

Já nevím, kde to v nich bere

Reagovat
danko10

Drž už hubu, S.O.B.

Reagovat
smazaný uživatel

Nějaká východňárská hláška, pro Evropany nepochopitelná??

Reagovat
Furia Ceca

Nech toho, prosím tě... můžeš mít nicků kolik chceš, můžeš se odmlčet na jak dlouho chceš, a stejně každej dřív, nebo později pozná, že jsi S.O.B.

Reagovat
Prefontaine

Reagovat
smazaný uživatel

Já asi nerozumím

Něco s Volvem?

Reagovat
Furia Ceca

V pohodě, dál "hraj" blbýho, to ti šlo ostatně vždycky nejlíp.

Reagovat
danko10

Neviem, kde sa to v tebe berie, S.O.B. A teraz už drž hubu, to tvoje sústavné okopávanie členkov fanúšikov Ríma je fakt na palicu.

Reagovat
Panini Calciatore

Len pozor aby to Lazio ozaj nebolo posledne ked budes mat noviny naopak.

Reagovat
Milan.B

Konecne to zase zacne

Reagovat
Csaplárova past

Fotka

Reagovat
Panini Calciatore

Vyzera to na muzeum Madame Tussaud ale nie je to tak.

Takto vyzera nazivo 80-rocny dedusko ked ma pravidelne v posteli 20-rocne zive figurinky.

Reagovat
Csaplárova past

Takto vyzera dedusko, na ktereho by byl kratky i Don Corleone ...

Velky respekt pro Silvia

Reagovat
Furia Ceca

Italská, pedofilní verze Putina

Reagovat
stuff

Reagovat
delfin

A jak bys nazval Ruskou verzi Berlusconiho?

Reagovat
Pepe1911

Takhle zároveň urazit Berlusconiho i Putina, gratuluju

Reagovat
Furia Ceca

Nesnáším oba, takže kuju

Reagovat
delfin

Tak aspon pocvici prostatu.

Reagovat
Panini Calciatore

Synator pride za maminkou a pyta peniaze.

Pros tata ! - odpoveda mu ona.

Reagovat
The Krupy

ally?

Reagovat
Zark

Reagovat
Dominator

Reagovat
Jason_

Reagovat
ACSeRw!n

takovou silu v zasulisi, jakou bude mit Monza se jen tak nevidi.. to bude utok na pohary

Reagovat
johan14

Zázrak bude ak sa dostanú do hornej polovice tabuľky. Reálne budú bojovať o zotrvanie. 15. miesto a budú spokojní.

Reagovat
Seydou Doumbia

jako jediný nováček přivedl solidní ligové posily, žádný odpad kdesik odkudkoli z Evropy...oni se v klidu zachrání, jen se musí sehrát

Reagovat
Furia Ceca

Nevím, příliš mnoho nových hráčů. to než si sedne, bude leden a tou dobou můžou být v sestupovým pásu... Kdyby byla Monza po skončení ligy výš než na 10. místě, dost bych se divil.

Reagovat
The Krupy

Reagovat
Zark

Inter

Reagovat
Radin

Inter

Reagovat
Salfovic

Proč vůbec tehdy Berlusconi prodal AC? Už ho to nebavilo, nehodilo se to pro premiéra či co?

Reagovat
smazaný uživatel

S tipem redakce se dá souhlasit jen bych vyměnil Juventus s AC.

Reagovat
Vrubozubec

Nechápu, proč všichni tak podceňují Juventus. Ano přišlo spoustu nových hráčů a může trvat než si to sedne. Nicméně na papíře jsou pořád nejsilnější.

Reagovat
ACSeRw!n

Juve bohuzel jasnej titul.. AdM a Pogba to zase pozvednou na vyssi level

Reagovat
Vrubozubec

U Pogby bude otázka jeho přístupu, ale i tak ten tým je neskutečnej. Útok di Maria, Vlahovič, Chiesa a vypadá to i na Depaye. Navíc jsem přesvědčenej, že Bremer bude lepší než de Ligt. Stačí se podívat kolik loni inkasoval Turín

Reagovat
Nuno čomes

Jo posily kupodivu dost dobré. Až na Pogbu teda.

Reagovat
Vrubozubec

A ještě jsem zapomněl na Kostice. Kdo sledoval loni EL, tak ví, jak velká posila to je

Reagovat
stuff

Tak poprve sa ide nastupit s minulorocnou zalohou kedze pogboom je out a fakt ani Panboh nezna, kedy ho budeme mat na hrisku fit. A ta zaloha bol nas najvacsi problem.

Navyse sa tu tak celkom neveri Maxovi a toto je idealna sezona aby sme uvideli, ci opravnene.

Takze asi to su tie dovody "podcenovania"

Sam som zvedavy

Reagovat
Vrubozubec

Tak jeste ma prijit paredes ze?

Reagovat
Furia Ceca

Pod podmínkou, že se prodá ten klaun Rabiot.

Reagovat
stuff

Reagovat
Seydou Doumbia

Paredes

Reagovat
Vrubozubec

Horší než Rabiot fakt nebude. Nechápu ten zájem united

Reagovat
Seydou Doumbia

tak horší asi ne, ale to je takové porovnání jednookého a slepého...

Reagovat
Vrubozubec

Nechápu ten hype kolem Monzy. Budou rádi, když se vůbec udrží

Reagovat
smazaný uživatel

já myslím, že to hype nebude. Silvio umí

Reagovat
Vrubozubec

Uvidíme, já jim moc nevěřím

Reagovat
Forza_Inter

niektorí to hypuju do prvej polovice tabulky co je isto prehnane ale ked si porovnas ten kader s Lecce, Cremonou, Salernom... zachrania sa v pohode podla mna

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele