Hlavní obsah

Huawei dál ztrácí. Kvůli americkým sankcím i ekonomické situaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínské společnosti Huawei Technologies klesly v prvním pololetí letošního roku tržby o 5,9 procenta na 301,6 miliardy jüanů (1,1 bilionu Kč), protože obtížná ekonomická situace snížila poptávku a ještě více zhoršila situaci firmy postižené americkými sankcemi. Údaje o zisku firma neupřesnila, podle výpočtu agentury Reuters se čistý zisk firmy propadl o 52 procent na 15,08 miliardy jüanů.

Foto: Rodrigo Garrido, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Pokles tržeb byl mírnější než v samotném prvním čtvrtletí, kdy se snížily o 14 procent. Firma ale zvýšila investice do nových technologií a podniků, což mělo dopad na zisk.

Mluvčí firmy uvedl, že slabá ekonomika, omezení související s pandemií nemoci covid-19 a problémy v dodavatelském řetězci poškodily v prvním pololetí podnikání společnosti v oblasti přístrojů, které zahrnuje prodej chytrých telefonů a laptopů.

Tržby z těchto aktivit se propadly o více než čtvrtinu na 101,3 miliardy jüanů. Tržby z prodeje produktů pro mobilní operátory a podniky zaznamenaly růst.

Čínský gigant Huawei se v tichosti stahuje z Ruska, začal zavírat prodejny

Mobil

Mobilní vzestup a pád

V roce 2018 zaplňovaly světová média titulky o tom, že Huawei předstihl v prodejích společnost Apple, a stal se tak po Samsungu druhým největším výrobcem smartphonů na světě.

Už o rok později ale čínskou firmu zasáhly americké sankce, kvůli čemuž popularita jejích produktů začala dramaticky klesat. V nejnovějších statistikách analytické společnosti IDC se tak Huawei již od loňského roku samostatně neobjevuje – stejně jako další méně úspěšní výrobci je zahrnut v kategorii „ostatní“.

Huawei stále patří mezi mobilní giganty, úspěch ale slaví především na domovském trhu, nikoliv na Západě. Navíc jde o největšího výrobce síťového vybavení pro mobilní a internetové operátory. Firma se snaží vybudovat nové obchodní aktivity, včetně výroby komponentů pro chytrá auta a systémů pro energetickou účinnost, a nabízí cloudové služby.

Huawei dostal v Kanadě stopku, nesmí budovat 5G sítě

Mobil

Osekaný Android

Kvůli americkým sankcím jsou tak již třetím rokem takřka všechny nové telefony společnosti Huawei nabízeny s osekanou verzí operačního systému Android. S ohledem na uvalené embargo totiž tato značka u svých nových přístrojů nesmí používat některé programy společnosti Google.

Nefungují například mapy Google, mailový klient Gmail, přehrávač YouTube či obchod s aplikacemi Google Play. Huawei nicméně všechny aplikace nahrazuje alternativami, které jsou k dispozici prostřednictvím AppGallery.

Huawei rovněž vyvíjí alternativu k operačnímu systému Android, jmenuje se Harmony OS.

Software a internetové služby jako budoucnost. Huawei kvůli sankcím mění strategii

Software

Reklama

Související témata:

Související články

Tvrdé dopady sankcí, Huawei dál ztrácí

Čínské společnosti Huawei Technologies klesly v prvním čtvrtletí tržby o 13,9 procenta na 131 miliardy jüanů (461,6 miliardy Kč). Nové oblasti podnikání totiž...

Výběr článků

Načítám