Inspirace k seriálu Kukačky byla jinde, prozrazuje herec Marek Adamczyk. Jak příběh pokračuje?

16. srpen 2022

Hraje jednu z hlavních rolí v seriálu Kukačky. „Teď se v příběhu posouváme trochu dál a myslím, že to bude docela zajímavé,“ pochvaluje si herec nové díly. Byl to jeho dědeček, dramaturg Karel Kraus, který ho inspiroval k psaní? Bude své texty publikovat? Čím ho přitahuje fotografování? Získal díky filmování vztah k potápění? Poslechněte si v audiu.

Scenáristé se údajně inspirovali záměnou novorozenců v jedné porodnici. Marek Adamczyk to ale uvádí na pravou míru. „Autor scénáře Honza Coufal se inspiroval svojí vlastní příhodou, kdy ho jako miminko na pár hodin v nemocnici vyměnili a rodiče mu to potom vyprávěli. Ta třebíčská příhoda se stala, ale primární inspirace byla někde jinde.“

Ve druhé řadě seriálu se po prvotním šoku rodiče vyměněných dětí snaží k sobě opět najít cestu. A není to lehké. „Doléhá na ně realita a děti začínají mít svůj rozum. Začínají do věcí vkládat svůj názor a samy si říkají, co by chtěly a jak situaci vnímají. To je jeden z posunů. Ale řeší se tam také spousta dalších věcí,“ odhaluje Marek Adamczyk.

autoři: Vasil Fridrich , eh

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.